fbpx
0
Geen categorie

Wat is een alcoholverslaving?

By 3 november 2022 One Comment
Man met alcoholverslaving kijkend naar flessen drank

Wat is alcoholverslaving?

We hebben vaak het idee dat iemand alcoholverslaafd is als hij of zij fysiek of psychisch niet meer zonder alcohol kan. We denken dan misschien aan iemand die ‘s ochtends met trillende handen wakker wordt en bibberend nood heeft aan drank. Maar dat beeld is het eindstadium. Van iemand die helemaal aan de eindhalte van een verslaving zit en een ongelooflijk sterke afhankelijkheid heeft van alcohol.

Maar verslaving begint eigenlijk al een heel stuk daarvoor. Het start op het punt waarop sociale drinken eindigt en iemand overschakelt naar een proces waarbij de voortdurende drang naar drinken centraal staat. Dat betekent dat hij of zij al aan het uitkijken of verlangen is naar drinken. Naar het weekend of naar een moment waarop er weer een glas kan worden gedronken.

Alcoholverslaving start voor mij dan ook op het punt wanneer je eigenlijk geen controle meer hebt over het drinken en je niet meer kan stoppen. Wanneer je al reikhalzend uitkijkt naar de volgende pint of de volgende gelegenheid om te drinken.

We spreken ook van een echte verslaving als er geleidelijk aan problemen opduiken. Soms kleinere dingen, zoal een ongevalletje, misschien een klein gevecht. Maar ook grotere problemen zoals relaties die onder druk staan.

In een volgend stadium komt afhankelijkheid om de hoek loeren. En dat betekent dat je doorheen de week al aan het denken bent en bezig bent met drinken. Beetje bij beetje gaat je vrije tijd ingevuld worden door drinken. Kortom: je leven komt in het teken te staan van alcohol.

In het eindstadium is je lichaam helemaal afhankelijk van alcohol. Sterker nog je lichaam zal een tolerantie opbouwen. Waar vroeger nog alles ging na enkele pintjes, wordt het nu veel moeilijker. Je lichaam vraagt meer en je tolerantie wordt dus hoger. Wanneer de lichamelijke drang naar alcohol zo intens is, kan enkel een ontwenningskliniek nog soelaas bieden. Wie in dit stadium geen hulp krijgt, kan jammer genoeg zelfs sterven aan de gevolgen van alcohol. Maar nogmaals dat is de laatste fase, vele mensen zitten hier helemaal niet en hebben toch afhankelijkheid van alcohol

De fysieke en psychische afhankelijkheid zijn de definitie van een harddrug, dus alcohol behoort op die manier ook tot een harddrug voor mij.

Uiteraard is verslaving een spectrum met vele tussenstations. Je bent niet in één keer verslaafd, maar het gaat om een proces. Sommige mensen schuiven op in het spectrum, soms snel en soms traag, anderen blijven dan weer in een stadium. Het is in elk geval belangrijk om je bewuste te zijn dat alcoholverslaving vele gedaanten kent en niet alleen het eindstadium het prototype van een verslaving is.

One Comment

  • Roger Nicolay schreef:

    Als AA-er ben ik je al talrijke jaren geleden voorgegaan. Ik ben nog steeds gelukkig nuchter en kan eveneens getuigen dat ‘stoppen met alcohol drinken’ de beste beslissing in mijn leven is geweest. Tot op vandaag (ik word weldra 70) heb ik mij dat geen moment beklaagd… ik heb mijn leven terug gekregen en heb er iets moois van kunnen maken. Ik vind de initiatieven die jullie op het www opzetten een uitstekende idee. Doe zo voort want je helpt er andere nog twijfelende alcoholisten op een dag mee verder om eindelijk iets te gaan doen aan hun drankverslaving. Spijtig genoeg stellen we vast dat de betrokkene hulpzoekende eerst met z’n rug tegen de spreekwoordelijke muur moet staan, alvorens hij over z’n drinkgedrag begint na te denken. Maar ja, “beter laat dan nooit”. Hou de spirit erin en nogmaals dank.

    Roger

Leave a Reply