Het belangrijkste teken van een geslaagde “Alcoholvrije maand” is dat je iets over jezelf hebt geleerd dat je in de toekomst kunt gebruiken om je alcoholgebruik onder controle te krijgen en te houden.

Leren uit je persoonlijke ervaringen staat centraal bij de “Alcoholvrije maand”. In plaats van te worden ‘verteld’ over gevaren van alcohol, moedigt de “Alcoholvrije maand” je aan om een maand geen alcohol te drinken in de praktijk te proberen, om te zien wat je kan leren. Het belangrijkste teken van een geslaagde “Alcoholvrije maand” is dat je iets over jezelf hebt geleerd dat je in de toekomst kunt gebruiken om je alcoholgebruik onder controle te krijgen of te houden.

Natuurlijk leert iedereen andere dingen van de “Alcoholvrije maand”. Ik heb zelf tweemaal persoonlijk meegedaan aan de “Alcoholvrije maand” (2018 en 2020) voordat ik besloot om volledig nuchter door het leven te gaan. Dit zijn de zeven lessen die ik heb geleerd uit de “Alcoholvrije maand”:

  1. Te weten komen dat ik misschien een ongezonde drinkgewoonte had ontwikkeld

Velen van jullie nemen deel aan de “Alcoholvrije maand” en denken “dit wordt gemakkelijk”. Een paar dagen later, begin je echter zin te krijgen om alcohol te drinken. Dit kan een krachtige les zijn. Alcohol heeft misschien wel meer de controle over je leven ingenomen dan goed voor ons is en dan je zelf zou willen. Gelukkig zullen er ook  veel mensen zijn die dit niet ervaren en het vrij gemakkelijk vinden om een maand geen alcohol te drinken. Dat is geweldig, en zeker ook waardevol om dat te leren!

  1. Weten dat ik niet de enige ben

Het kan zo gemakkelijk zijn om te geloven dat jij de enige persoon bent die zoveel drinkt. Ik herinner me de enorme opluchting, de eerste keer dat ik opmerkte hoeveel mensen dronken. Veel mensen vertelden me dat ze er een gewoonte van hadden gemaakt om elke avond minstens een fles wijn te drinken, soms twee. Iets wat ik ook deed.

Het is inderdaad erg dat zovelen van ons zoveel drinken en schade toebrengen aan ons lichaam en onze sociale relaties, maar als je je in diezelfde situatie bevindt, is het wel enorm geruststellend om te weten dat je niet vreemd, uniek of alleen bent. Eigenlijk ben je een beetje normaal.

  1. Leren dat mensen zoals ik dit goed hebben gedaan

Dit is de andere kant van de medaille bij punt 2. Ik hoorde van mensen die voordien net zoveel hadden gedronken als ik, maar die met een “Alcoholvrije maand” hadden meegedaan en nu volledig controle hadden over hun drinken, volledig nuchter, af en toe drinkend of minder drinkend. Ze leken zo vol energie en normaal en velen van hen meldden dat ze veel gelukkiger waren. Ik leerde dat er hoop was. Als zij het konden, kon ik het ook!

  1. Mijn gedachten en aannames leren kennen

Een ongezonde alcoholgewoonte is vaak gebaseerd op diepgewortelde aannames en gedachten. Een van de krachtigste dingen die we leren, zijn de specifieke gedachten die onze verlangens opwekken: – die kast openen, dat moment van de dag, deze persoon, die plek – het zijn allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat we alcohol gaan drinken. We kunnen ook leren dat we diepe aannames over onszelf hebben, vooral het idee dat we ‘een drinker’ zijn en dat dit een onderdeel van onze identiteit is. Door deze gevoelens en ideeën uit de schaduw van het onderbewustzijn naar het licht van onze bewuste geest te brengen, kunnen we ze verslaan.

  1. Leren hoe je deze gedachten en aannames kunt verslaan

Het kennen van je gedachten en aannames (punt 4) is het halve werk. Het afleren ervan is de andere helft. Een “Alcoholvrije maand” is geweldig om te experimenteren met technieken die je kunnen helpen deze verlangens te overwinnen, je  gedachten te doorbreken en je aannames te herschrijven. We kunnen oefenen met het zeggen van “nee, bedankt” totdat we die beleefde-en-opgewekte-maar-vraag-me-niet-weer-stem perfectioneren. We kunnen experimenteren met dranken die vrij zijn van alcohol. We kunnen oefenen om naar plaatsen te gaan waar we eerder zouden hebben gedronken en zien hoe we het doen. We zullen het niet altijd goed doen, maar onze ‘mislukkingen’ zijn slechts kansen om te leren wat niet werkte, en de volgende keer met iets anders te experimenteren. De vaardigheden en technieken die we hier ontwikkelen, geven ons kracht.

  1. Leren dat alcohol niet centraal hoeft te staan in ons leven

Voor mij was het grote moment om met vrienden naar het voetbal gaan en een alcoholvrij biertje drinken. Ik voelde me ontspannen, gelukkig, spraakzaam. Alles waarvan ik eerst dacht dat het door de alcohol kwam, bleek niet zo te zijn. Het plezier werd niet veroorzaakt door de alcohol maar door mij, zittend, ontspannend, kletsend met mijn vrienden. Er zijn veel manieren om plezier te hebben zonder alcohol, manieren om te ontspannen zonder alcohol, manieren om met angst om te gaan zonder alcohol, manieren om te leven zonder alcohol. Leren dat alcohol optioneel is, niet essentieel, is een grote stap voorwaarts.

  1. Leren dat het leven beter is wanneer je de alcohol onder controle hebt

Het is zo gemakkelijk en vanzelfsprekend om aan het begin van een “Alcoholvrije maand” te denken dat we iets opgeven. Het lijkt logisch. Op dat moment zijn we zo gefocust op alcohol. We zijn in de war geraakt en hebben de fout gemaakt te denken dat alcohol essentieel is voor ons leven. Dus voelt een “Alcoholvrije maand” aan alsof we iets gaan missen. Tegen het einde van de maand hebben velen van ons echter zulke ongelooflijke voordelen ervaren – diepe rustgevende slaap, een heldere geest, extra energie, betere relaties met de mensen om ons heen, misschien heb je veel geld bespaard of ben je afgevallen – dat het maken van de keuze om definitief met alcohol te stoppen een bijna logische keuze is.

Een “Alcoholvrije maand” kan je dus ontzettend veel leren! Het kan zijn dat het voor jou veel langer duurt dan één maand om op dit punt te komen. Maar als je eenmaal hebt meegedaan met de “Alcoholvrije maand”, kan de reis naar drankbeheersing beginnen. Je hebt alle tools die je nodig hebt en het verlangen, de inzichten en de technieken om voor jezelf een leven te creëren waarin je alcohol onder controle hebt.

Laat deze “Alcoholvrije maand” een begin voor je zijn. Je kan beginnen met je te informeren over de schadelijke effecten van alcohol, over de verschillende gevaren die alcohol met zich meebrengt, over de miljoenen mensen die op verschillende manieren negatief worden beïnvloed door alcohol, over het geweldige werk van mensen in het hele land die andere mensen helpen die een alcoholprobleem hebben, en over de rol die de overheid en de alcoholindustrie zouden kunnen spelen om dingen te veranderen als ze daartoe bereid zouden zijn.  Maar dat is voor een andere blog!!