fbpx
0
Geen categorie

Vandaag ben ik 7 jaar alcoholvrij: Was ik ‘ziek’ of is onze maatschappij ‘ziek’?

By 16 juli 2018 september 7th, 2019 22 Comments

Vandaag ben ik 7 jaar alcoholvrij: Was ik ‘ziek’ of is onze maatschappij ‘ziek’?

Ik neem je even mee naar verleden week dinsdag, 10 juli 2018, 21u52. Het eerste dat Carl Vannieuwkerke zegt na de match van onze Rode Duivels tegen de Fransen is: “’Ff tijd om ons verdriet te verdrinken, uitzonderlijk 5 pinten alsjeblieft voor al onze gasten”. Alcohol (dat nog steeds op nr 2 meest dodelijke drug staat in deze wereld achter tabak), is zowat de meest sociaal aanvaardbare drug op deze planeet.

Dat het nog steeds zo overal te zien is, zo makkelijk te verkrijgen, zo weinig in vraag wordt gesteld is, in onze huidige tijd van bewuster leven hoogst opmerkelijk. In de voorbije 7 jaar ben ik vooral tot de conclusie gekomen dat héél veel Belgen een alcoholprobleem hebben. Het interessante aan het verhaal, is dat wij als Belgen daar in een massale ontkenning zitten. Paar pintjes drinken is normaal & wij als ‘Belgen’ zijn ‘Bourgondiërs’. Mensen zetten elkaar aan om te drinken, en als mensen niet drinken, zijn zij ‘de rare’ of nen andere klassieke als je niet drinkt is de volgende: “Ben je ziek”?

Maandag 16 juli 2018, 14u23. Ik word gebeld voor een nieuw televisieprogramma over alcohol. Ze zoeken mensen die nog ‘in de afkick’ zitten om die mensen te kunnen volgen & filmen. Ze zoeken mensen die nog beetje aan het ‘struggelen’ zijn. Ze vragen mij: Michael, ken jij iemand? Mijn antwoord: “Ja, zowat, de helft van de Belgische bevolking”. Mmm, ik weet niet of hij mijn statement had begrepen.
We kijken nog te vaak naar iemand met een alcoholprobleem, iemand die ‘in de goot’ ligt. In mijn ogen heb je een alcoholprobleem als je zelf maar 1 x maand dronken bent. Dat horen we toch liever niet zo graag …

Ikzelf heb gedronken van mijn 15 tot mijn 25 jaar. Logisch toch hé, gelijk elke ‘normale’ jongere … Het studentenleven is een zeer mooie kweekvijver voor alcoholisme. Eens ik begon te werken (rond mijn 22 jaar), moest ik mij wel wat kalmer houden in de week, maar eens het weekend begon, rond 16u de vrijdagmiddag, dan kon het ‘zuipen’ beginnen. By the way, niemand die mij daar op aansprak over al die zatte momenten, buiten mijn familie soms.

Dour Festival 16 juli 2011. Daar loop het ‘fout’ of net heel ‘juist’. Ik was net op tv gespot met een interview, zo zat als een ‘ei’. Dit is mijn redding geweest. Ik vraag mij soms af wat er met mij zou gebeurd zijn indien ik niet met m’n zatte botten op den tv was gekomen … Ik denk echt niet dat ik hier nog zou rondlopen.

Toen ik dronk dacht ik vaak dat ik “niet normaal” was. Waarom had ik ‘geen karakter’? Waarom kon ik niet stoppen na paar pinten? Wat was er toch ‘mis’ met mij?

Het eerste dat ik ontdekt heb in die 7 jaar, is dat ik denk dat ongeveer 50% van de Belgische bevolking niet kan stoppen na paar glazen.

Het tweede dat ik ontdekt heb, is dat er helemaal niets mis is met mij. Ik was gewoon mee in de valkuil getrapt van alcohol. Een valkuil waar +/- 90% van de mensen intrapt in België. Eens je met alcohol begint, begint ook jouw ‘persoonlijk’ gevecht. Het hoofddoel van gevecht is alcohol onder controle krijgen. De ene persoon is succesvoller in zijn gevecht dan de andere.

Het derde dat ik geleerd heb is dat marketing “onbewust” zorgt voor alcoholisme in België. Vanaf onze geboorte wordt alcohol ons met de paplepel meegegeven. reclame, media, televisie, “Fc De Kampioenen”, series, advertising, Jupiler (of liever Belgium), … Alcohol wordt naar ons ‘hoofd’ gesmeten via zoveel verschillende kanalen. Vroeg of laat kom je er zelf in aanraking mee (kwestie van tijd), en op dat moment is het grotendeel van de mensen al verloren. Onbewust zijn we zo gebrainwashed, zo gehypnotiseerd door ‘bedrijven’ die er miljoenen euro’s aan verdienen.

16 juli 23u03: Ik ben een tekst aan het schrijven om binnen een uurtje online te zetten met de hoop dat er weer iets kleins in beweging komt :).

Na 7 jaar nuchter te zijn en mijn leven te hebben veranderd heb ik vooral geleerd dat er met mij echt niets mis is. Het merendeel van de tijd wordt het individu, die een ‘probleem’ heeft in vraag gesteld en zelden de maatschappij. Misschien moeten we daar eens over nadenken? Waarom beginnen trouwens meeste ‘volwassenen en ouders te ‘flippen’ als hun kind een joint smoort of een ‘lijntje coke’ snuift? Terwijl we de drug alcohol hen gaan aanreiken en hen gaan helpen om het te leren drinken.

Ik ben in alcohol gevlucht omdat ik niet met het leven & mijn eigen gevoeligheid kon omgaan. Dit zeer belangrijk gegeven heb ik nooit geleerd op school. Hoe met emoties omgaan? Hoe op een lieve manier communiceren? Hoe mijn gevoelens uiten? Misschien ook interessant om in het lessenpakket te steken, nietwaar Hilde Crevits.

Het proces van nuchter worden is het mooiste en boeiendste proces dat ik mag ervaren. De ‘echtheid’ van het leven, het leren handelen met m’n emoties & mezelf leren kennen is iedere dag opnieuw verrijkend. Ik kan zeggen aan de wereld: ‘Ik ben een gelukkige mens’. Ik ben blij dat ik jaren in therapie ben gegaan om de diepere lagen van mezelf te leren kennen en aanvaarden ipv zaken te verdoven.

Ik ben ook megacontent dat ik op 8 augustus 2017 Stefanie, mijn vriendin ben tegengekomen. Samen proberen we op zo bewust mogelijke manier met het leven om te gaan & ik kijk er naar uit om ons leven samen verder op te bouwen.

Ik weet dat ik mensen niet kan bekeren en dat is ook niet mijn bedoeling. Als mensen wel de tijd nemen om dit hier ff te lezen en als ik 1 minuutje van reflectie kan teweeg brengen ben ik een tevreden man, indien niet, blijf ik uiteraard ook tevreden.

Ik wil nog eindigen met het volgende. Ik aanvaard (grotendeels) de maatschappij hoe die is. Ik kijk met heldere, bewuste, nuchtere ogen naar de mensen, maar toch doet het mij pijn zoveel mensen te zien lijden door alcohol. Als ik met dit artikeltje weer 1 iemand kan inspireren na te denken over zichzelf, zou ik dit de max vinden! Ahja, en als laatste, geniet ook van de Gentse Feeste he 🙂

En als je goesting hebt om nog meer van mij te zien, op 6 augustus stel ik mijn 9de boek voor: “Ik wil een brood”. Dit is een boek over liefde & zelfrespect.

22 Comments

 • Francis schreef:

  Top. 100% juist

  • Cathérine Kools schreef:

   Heel knap van je & heel mooi en juist geschreven!
   Mij inspireren doe je alvast en ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben. Op een heel toegankelijke manier, zonder oordeel, laat je zien welke stappen we kunnen nemen om meer naar onszelf te kijken, op vlak van alcohol, maar zo ook raakt het andere niveau’s! Dikke proficiat met je 7j alcoholvrij & nieuwe boek! Ik ben fan! Lieve groeten, Cathérine

   • Michaël Niclaus schreef:

    Hey Caterine, dankuwel voor deze fijne woorden. Het doet mij plezier te horen dat je er veel aan hebt! Ik heb ook genoten van onze leuken gesprekken samen. Ik wens jou het aller allerbeste verder toe in alles wat je doet en onderneemt 🙂

  • Michaël Niclaus schreef:

   danku 🙂

 • Kris schreef:

  Dikke proficiat met je 7 jaar ! Ik volg je pad ! Heb 50 dagen geleden besloten ermee te stoppen nadat ik de laatste 4 jaar dikwijls overwogen heb dit te doen.Verder dan 2 jaar Tournee Minerale kwam ik niet,en nadien herval in evenveel drinken en dagelijks zonder ‘zat’ te worden.Tijdens het laatste jaar,jou op internet gespot en even bekeken,maar toen dacht ik,wat weet zo n jonge gast daarvan en ik blokkeerde je nieuwsbrief.
  Maar toch…na intern gewroet,toch nog eens beginnen lezen en you tube filmpjes gezien en kijk…ik maakte een afspraak bij de huisarts,deelde mijn besluit mee en vroeg haar om me te steunen.De psycholoog die ze mij voorschreef heb ik op dit moment nog niet nodig gehad.Wel keek ik dagelijks naar je filmpjes,las je boek online en kwam zo de eerste dagen door.Nog geen valkuil tegengekomen ondertussen.We zien wel,dag voor dag,maar het gaat me goed en ik voel me bevrijd! Wel soms wat last van onverdraagzaamheid als anderen trager worden door het drinken.Enfin,thx en veel suk6 met wat je doet Michael! Ps ik ben een vrouw van 53.

  • Michaël Niclaus schreef:

   Schitterend dat je ervoor gaat. Geen probleem dat je mijn nieuwsbrief blokkeerde :). Wel fijn om te horen dat je de motivatie hebt gevonden om je wel open te stellen en dat is zeer mooi en moedig van jou! Doe vooral zo verder en als ik je nog met iets kan helpen, laat het maar gerust weten 🙂

 • Patrick De Groote schreef:

  Proficiat Mick!!!

 • Raf Wittock schreef:

  Vroeger dronk ik ook redelijk veel, maar heb dat ingezien na n accident zonder gekwetsten (alleen ik n beetje). Als ik nu drink, is het gewoon 1 biertje (bv karmeliet, duvel of leffe) en ik stop. Ze mogen mij nog drank voor mijn neus zetten, ik zal het niet opdrinken. Ik heb namelijk de smaak gehad van m’n biertje, en zal de rest van de dag/avond alcoholvrij drinken. Alcohol is inderdaad n grote boosdoener. Dat zie je bv op een receptie. Soms wordt er alleen maar cava aangeboden en als je fruitsap vraagt kijken ze je zo raar aan. Maar ja, ik zal zo een uitzondering zijn zeker ?

  • Michaël Niclaus schreef:

   super dat je ook zo bewust bezig bent met alcohol. Proficiat daarvoor! Ik ben er wel van overtuigd dat de komende maanden en jaren er wel nog het één en ander zal veranderen rond alcoholvrije alternatieven 🙂

 • Annie Elsen schreef:

  Heel herkenbaar! Leg al 8 jaar de nuchtere weg af met veel dankbaarheid.
  Vriendelijke groeten,

  Annie

 • Bert schreef:

  Respect man, inderdaad is alcohol nog al te vanzelfsprekend. Voor sommigen kan het wel af en toe, anderen geraken onmiddellijk verslaafd. Vaak is er gebruik uit onzelfzekerheid, om problemen te verbergen. Mensen moeten inderdaad opener communiceren met elkaar en minder opkroppen. Dat is ook die Vlaamse volksaard van “‘binnenvetterij”, badend in alcoholisme. Ik vind nog steeds dat iedereen hier zelf over beslist en mag genieten van zijn glas op tijd en stond. We moeten wel naar een maatschappij waarin het alcoholvrije alternatief overal aanwezig is en wordt gerespecteerd. Begrip voor elkaar en als de bewuste geheelonthouder in aantal groeit (dankzij onder andere jouw inspanningen) zal de drinker vanzelf zijn gedrag meer in vraag stellen. Dat die norm verschuift vind ik dik ok!

  • Michaël Niclaus schreef:

   Het heeft zeker te maken met een vorm van onzelfzekerheid en het verbergen van problemen. Over het alcoholvrije alternatief vind ik ook dat dit meer en meer opkomt. Dit maakt mij ook heel blij. Dankuwel voor fijne feedback ivm mijn inspanningen en ik heb ook het gevoel dat de norm aan het verschuiven is.

 • Dirk Swaegers schreef:

  Dag Michaël,

  Deze post doet me denken aan een recente ervaring die me is bijgebleven. We zijn ons meestal niet bewust van de denkpatronen binnen onze cultuur tot we eens worden ondergedompeld in een compleet andere cultuur 🙂
  Enkele weken geleden had ik de kans om een aantal workshops over persoonlijke veerkracht en persoonlijke energie te begeleiden in Pakistan. Het mooie aan dit soort thema’s/workshops is dat, wanneer je diep genoeg kijkt (doorheen onze denkpatronen, cultuurverschillen ed), we allemaal dezelfde ‘human beings’ zijn met gelijkaardige waarden en noden. En dat was ook de sfeer die er heerste binnen de groep en de workshops. Vele gelijkenissen en ook veel verschillen tussen de culturen. Pakistan is een moslim land en alcohol is geen deel van hun cultuur, van het straatbeeld. Ook in het hotel waar we verbleven was er geen alcohol te koop.
  Binnen de groep was er oprechte interesse in mekaars cultuur: wij als Westerse facilitators in hun Oosterse moslim cultuur, zij in onze Westerse cultuur en gewoonten.
  Tijdens één van de thee-pauzes was ik aan het babbelen met 3 deelnemers toen 1 van hen me met oprechte interesse (zonder oordeel) vroeg: “Drink jij ook alcohol?”
  Ik: “Ja, zeker”.
  “En drink je dat zoals wij thee of water drinken?”
  Ik; “Neen, ik drink eerder ‘s avonds alcohol, vooral wanneer we samen zijn met vrienden , bier of wijn”.
  “Dus vooral als onderdeel van samenzijn?”
  Ik: “Klopt”
  “En kinderen drinken die ook alcohol?”
  Ik: “Neen, je mag maar alcohol drinken vanaf 16 Jaar en sterke drank vanaf 18 Jaar”.
  “OK, dat wisten we niet”
  “En vrouwen , drinken die ook alcohol?”
  Ik :” Ja zeker, er is niet echt een verschil tussen mannen en vrouwen op dat gebied”
  “Maar alcohol is toch niet gezond?”
  Ik : “Dat klopt en ik realiseer me dat we dat in onze cultuur vanzelfsprekend vinden, dat daar weinig aandacht naar gaat. Er is veel meer aandacht voor de negatieve aspecten van roken dan van alcohol”.
  Dit gesprek dat heel goed aanvoelde omdat het vanuit een oprechte interesse kwam gaf me anderzijds toch een speciaal gevoel. Ik werd nu uitgenodigd om te motiveren waarom we alcohol drinken, waarom we ondanks het feit dat het niet gezond is, het verslavend is, we het toch als iets normaal beschouwen. Je wordt daar als ‘speciaal’ aanzien wanneer je alcohol drinkt.
  Een ervaring die me lang gaat bijblijven 🙂

  • Michaël Niclaus schreef:

   Hey Dirk, super dat je dit even deelt met ons. Het is idd interessant om eens na te denken hoe het is om uzelf te ‘motiveren’ waarom we drinken. Neem deze ervaring maar mee in je rugzakje en mss kan het weer een trigger zijn om er verder over na te denken 🙂

 • Kris schreef:

  Alcoholafhankelijk zijn vraagt elke dag je aandacht om je dag nuchter door te komen. Ik volg nu een opleiding om ooit professioneel anderen te ondersteunen. En toch na 6 maanden nieuwe kennis te hebben opgedaan eind juni een herval gekend… Het blijft elke dag voor mij wandelen op een slappe koord.

  • Michaël Niclaus schreef:

   Hey Kris,
   Het is idd een proces in het leven om nuchter te blijven. Probeer te geven aan jezelf wat je nodig hebt. Daar begint het eigenlijk mee. Luister naar jezelf en vind je zelf de moeite waard om jouw nuchterheid als prioriteit te zien 🙂

 • Annie Biebuyck schreef:

  Hallo
  Ik heb een zoon met dit gekend probleem en zou hem zo graag helpen. Alleen lukt het niet.
  Geeft u ook persoonlijke therape of kent u iemand die daar goed mee is?
  Alvadt bedankt
  Mvg
  Annie

 • Marco schreef:

  Zeer inspirerend en de nagel op de kop! Na een lange zoektocht met vallen en opstaan en de nodige ziektes een TIA en hartritmestoornissen met gevolg 6 dagen in coma heb ik de knop volledig omgedraaid! Ik heb er nog geen seconde spijt van en ik leef nu echt bewust n steek mijn energie nu in de dingen die ik echt wil! Ik ben nu een jaar alcohol vrij zit boordevol energie en voel me net 40 op 63 jarige leeftijd! Voor mij nooit geen alcohol meer!!!!

 • Lieve schreef:

  Intussen ben ik een dik anderhalf jaar alcoholvrij. Ik blijf er bij en herhaal het: één van mijn beste beslissingen in mijn leven, zoniet de beste. Gaan problemen daarmee weg? Nee, maar je kijkt er veel helderder naar én je kan ze aan! Nuchter en helder kan je het aan. Ik ga wekelijks naar een zelfhulpgroep en intussen zijn elk van deze mensen vriendinnen geworden. Het respect, de mildheid en het mededogen dat wij hebben voor elkaar. Zoiets kom je niet veel tegen. Praten we elkaar naar de mond? Oh nee hoor, maar het respect en de vriendschap + het feit dat je er niet meer alleen voor staat. Zo waardevol.
  En ik sluit me ook aan bij wat Michaël zegt: er zijn helaas veel mensen met een alcoholprobleem, helaas. Als je alcoholvrij leeft, dan zie je zoiets veel sneller. Sommigen kan je er gewoon zo uithalen, wat in feite heel jammer is. Die bewustwording rond wat alcohol kan aanrichten is o zo belangrijk!
  Succes Michaël! Echt super wat je doet en wat je teweeg brengt.!

 • filip schreef:

  om een of andere reden blijf ik maar altijd terugvallen, het ergste is, op het moment dat ik thuis ga ik iedere avond slapen en een uur of wat later sta ik terug op om naar de nachtwinkel te gaan..

Leave a Reply