Het is ondertussen al meer dan twee jaar geleden dat ik nog alcohol gedronken heb. Twee jaar zonder katers, schuldgevoelens, schaamte en moeilijke momenten. In die twee jaar kon ik werken aan mijn doelen en kwam ik een stap dichter bij mijn “ mooiste leven”.

Alles loopt zo goed dat ik bijna vergeten was dat  het leven veel minder aangenaam was toen ik wel alcohol dronk. Tot een opmerking van Simone, mijn vrouw, mij opnieuw deed inzien hoeveel beter mijn leven is zonder alcohol.

Er werd altijd gedacht dat het geheugen werkt  zoals een boekenkast. Elke herinnering zou dan een boek zijn. Wanneer je aan iets terugdenkt zou je die herinnering uit de boekenkast nemen en nadien terugplaatsen. Wanneer je op deze manier naar de herinneringen kijkt, kun je deze dus niet wijzigen.

Uit recent onderzoek is echter gebleken dat het geheugen wel kan gewijzigd worden. Het wijzigt zelfs de hele tijd. In plaats van met een boekenkast kan je het geheugen beter vergelijken met de harde schijf van je computer. De herinneringen zijn dan de files op je harde schijf. En zoals je files kan aanpassen en opnieuw opslaan kan je ook je herinneringen aanpassen. Op deze manier kan je minder aangename herinneringen omvormen naar neutrale herinneringen. Deze methode wordt onder andere toegepast bij het behandelen van mensen die een traumatische ervaring hebben gehad.

Doordat zij de ergste elementen, de triggers, uit hun herinnering hebben gehaald is de verankering in het geheugen zwakker geworden en dat is goed want op die manier zal de gebeurtenis niet meer zo een impact hebben op hun leven.

Onbewust had ik deze techniek blijkbaar ook toegepast en had ik de meest onaangename herinneringen aan alcohol  herwerkt tot neutrale herinneringen. Tot mijn vrouw mij even terug bij de les bracht. Laat me je kort vertellen wat er gebeurde.

Tijdens de Novembervakantie hadden we onze jaarlijkse gewoonte van het pre corona tijdperk terug in ere hersteld en boekten we een weekje naar de zon samen met onze twee jongsten. Het was echt genieten, prachtig weer, mooie omgeving en vooral veel rust. Ook de kinderen genoten en hadden een leuke tijd. Ik was dan ook niet verwonderd toen mijn vrouw me zei dat ze dit de leukste vakantie vond die we ooit hadden.

Ik kon daar volmondig mee akkoord gaan en begon de dingen op te sommen die ik leuk vond aan de locatie, het personeel en de omgeving. Blijkbaar was het dit niet wat er voor zorgde dat zij het een geweldige vakantie vond. “Nee, het feit dat jij geen alcohol meer drinkt maakt het voor ons veel leuker”, zei ze. Dat antwoord had ik niet verwacht.

De volgende morgen, tijdens mijn dagelijkse ochtendwandeling, kon ik dit niet in mijn hoofd krijgen. Maakt het nu echt zo een verschil uit dat ik geen alcohol meer drink? Wat deed ik vroeger anders dan? Laten we even analyseren.

  • Opstaan

2018 : Om 9 uur kom ik met tegenzin en een houten kop uit bed. Dit nadat mijn vrouw en/of de kinderen mij enkele keren kwamen wakker maken.

2022 : Ik sta met volle goesting op 06.30 uur, zonder wekker. Ik maak me klaar en om 7 uur begin ik mijn ochtendwandeling

  • Ochtend – Ontbijt

2018 : Ontbijten. Om de kater wat draaglijk te maken op zoek naar iets vettigs om te eten. Indien nodig een “dafalgan” tegen de hoofdpijn. Ik voel me nog slecht maar begin toch al met “Aftellen naar 11 uur”.

2022 : Om 08 uur terug van een uur wandelen. Tijd voor een koude douche. Daarna is het tijd voor koffie. Ontbijten doe ik ook op vakantie niet. De goede gewoonte om te vasten behoud ik ook tijdens vakanties. 16-17 uur vasten houdt me zowel fysiek als mentaal scherp.

  • 11 uur – Aperitief

2018 : Om te laten zien dat ik mijn alcoholgebruik echt wel onder controle had gebruikte ik volgend principe : “Ik drink nooit voor 11 uur”. Het erge is dat ik dit nog meende ook. Op vakantie was 11 uur dan ook het moment om te starten met de aperitief. Een wit wijntje met een kommetje chips of nootjes. Zalig !! Een mens mag tijdens zijn vakantie toch wel genieten van het leven? Of niet?

2022 : Iedereen klaar om naar het zwembad te gaan? Om ter eerst!! Mijn zoontje van 8 is natuurlijk eerst in het water. Ik kom achterna. Ik voel dat hij geniet van mijn aanwezigheid. Een fijn gevoel. Even uitrusten. Ik ben ook geen 20 meer 😉. Ik geniet van “De Alchimist” van Paulo Coelho.

  • 13 uur – Middagmaal

2018 : Het aperitief heeft zijn werk gedaan. Ik heb honger als een paard. De frieten in het hotel zijn slap en smakeloos. Maar wel vettig en met een flinke dosis zout zijn ze wel eetbaar. Vet en zout. Daar hoort een glas rode wijn bij. Of doe maar beter een fles. Het is vakantie hé.

2022 : Om mijn vasten te doorbreken kies ik voor een keto maaltijd. Gisteren was het yoghurt met vers fruit en wat noten. Vandaag wordt het een slaatje (sla, tomaten, bietjes, appel, pruim, aardbeien). Voor en na de maaltijd drink ik water.

  • Namiddag

2018 : Na de maaltijd is het weer tijd om mijn vaste plekje in te nemen aan de poolbar. Een koffie na de maaltijd smaakt altijd. Alhoewel, de Irish coffee ziet er ook goed uit. Laten we die eens proberen. En daarna een gin tonic 😊 dat is lekker bij de nootjes.

2022 : Opnieuw tijd voor wat beweging. Een functionele wandeling deze keer naar het winkeltje in het dorp. Groenten en fruit  smaakt  altijd beter wanneer ze vers zijn. We maken er een familiewandeling van.

  • 19 uur – Avondmaal

2018 : Het avondmaal heeft een vast ritueel. Eerst een voorgerecht met witte wijn en dan het hoofdgerecht met rode wijn. De vraag van mijn vrouw of ik nog wel alcohol zou drinken irriteert me. Als ik  tijdens mijn  vakantie al geen glaasje wijn meer mag drinken kan ik me misschien beter ophangen?

2022 : Na de wandeling aan het zwembad nog wat gelezen en met de jongens gespeeld. Terug in het appartement een lekkere thee gedronken. Op het menu staan krieltjes in de oven met gebakken groentjes en een slaatje. Ik geniet van de smaak van de verse groentjes.

  • 20 uur – De avond is neergekomen

2018 : Na het avondmaal is het tijd om naar de bar te gaan. Animatie. Gelukkig is er alcohol in de bar. De animatie is flauw. Om 23 uur is mijn vat echt vol en is het tijd om te gaan slapen. De bar is ondertussen ook al gesloten. Er valt dus niet echt veel meer te beleven. In de hotelkamer aangekomen slaapt iedereen al. Morgen wordt opnieuw een leuke dag, denk ik.

2022 : Na het eten spelen we nog een gezelschapsspel met ons vieren. Om de dag af te sluiten doen we nog een kleine wandeling en sluiten de dag af met een theemomentje. Om 21.30 uur is het tijd om te gaan slapen. Morgen wordt opnieuw een leuke dag, weet ik zeker.

Vooraleer je denkt dat ik overdrijf wil ik wel zeggen dat niet al mijn dagen hetzelfde waren. Soms was het erger soms minder erg. Feit is wel dat ik mijn vrouw gelijk moest geven.

De vakantie was veel leuker wanneer ik niet dronk. Maar niet enkel onze vakanties zijn leuker, ons hele leven is beter. Door te stoppen met drinken heb ik stappen kunnen zetten die ik vroeger niet kon zetten. Stoppen met drinken was voor mij echt de beste beslissing die ik kon nemen. Ik kan het jullie alleen maar aanraden.

Nog een fijne dag !

Robin