Tournée Minérale: herwonnen vrijheid in 2022!

De zesde editie van Tournée minerale is op 1 februari van start gegaan. De campagne kan ondertussen al terugblikken op vijf uitermate succesvolle edities. Alsof het voor velen een automatisme is geworden: februari is dé maand om even te detoxen en dat wekelijkse pintje op vrijdagavond aan de kant te schuiven.

Corona houdt de Belgen dus niet tegen om gezonder te gaan leven en alcohol even links te laten liggen, dat bleek uit het marktonderzoek van de Druglijn. Mensen willen na de afgelopen coronaperiode vooral vrij zijn. Vrij van het virus, maar ook vrij van obstakels die hen tegenhouden het leven te leiden dat ze willen leiden.

Dat bevestigt Tine, een 22-jarige student aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen: “Tournée Minérale draait dit jaar om vrijheid, en dat is ook voor mij zo. Herwonnen vrijheid. Door even niet te drinken kan je veel bewuster richting geven aan je leven. Je maakt bewustere keuzes en je hebt het voordeel geen dagen te verliezen door het hebben van een kater op vrijdagochtend. Heerlijk is dat! Je rukt je op die manier ook los van sociale druk om toch te drinken, bijvoorbeeld op studentenfeestjes. Ik ben zeker fan!”

Smaak en présence

Velen maken van de gelegenheid gebruik om zich te verdiepen in de wereld van de mocktails. “Met een beetje kokosmelk en ananas maak je in een handomdraai een exotische Virgin Piña Colada”, vertelt Maarten. Als vader van drie kinderen, heeft hij niet veel tijd om steeds het warm water uit te vinden. “Maar met dit simpel en goed recept, scoor ik steeds bij mijn vrienden. Al helpt het ook wel dat er tal van nieuwe initiatieven op de markt zijn gekomen met kant-en- klare mocktails.”, voegt hij er met een knipoog aan toe.

Er is dus genoeg alcoholvrij lekkers op de markt. Een snel groeiende categorie zijn alcoholvrije distillaten, kruidenbrouwsels om te mengen met frisdrank. Je maakt ze zo verfrissend, zoet of kruidig als je zelf wil. Heb je geen idee wat je wil? Mocktailboxen zijn een ontdekkingsreis op zichzelf en gunnen je een blik op de mogelijkheden. “Ik heb een mocktailworkshop gevolgd”, vertelt Amandine. “Ik heb hierdoor bewust leren proeven en verschillende smaken leren appreciëren. Verse basilicum vind ik bijvoorbeeld de perfecte garnituur bij een non-alcoholische gin-tonic. Zwarte peper geeft een drankje extra pit en zowel citroen als citroengras dragen bij tot een frisse zure toets in je mocktail. Het is eigenlijk heel eenvoudig en ik kan ermee uitpakken bij collega’s.”

Gevestigde waarde

De horecafederaties van Vlaanderen, Wallonië en Brussel steunen Tournée Minérale al een aantal jaar. Startups volgen en experimenteren met smaken en ingrediënten. Ze zetten tal van nieuwe producten op de markt. Het is duidelijk dat het initiatief een indruk heeft achtergelaten die ook na februari zal blijven. Tournée Minerale lijkt aan een sneltempo te evolueren van nieuwkomer en hype in 2017 naar een vanzelfsprekendheid in 2022.

En meer goed nieuws: UGent deed een onderzoek en concludeerde dat de deelnemers na een half jaar nog steeds minder alcohol drinken. Ook de ’Mocktail Mixer’ op de website van Tournée Minérale, waarmee je het perfecte drankje op jouw maat kan vinden, is populair. Hét bewijs dat wie graag experimenteert of gasten wil verrassen de weg vindt naar een brede waaier van alternatieven.

Doe jij ook mee aan Tournée Minerale? Vertel ons wat jouw ervaringen zijn!