In februari organiseert “De beste Beslissing” een alcoholvrije maand.

Kan je voordeel halen uit een maand geen alcohol drinken? En welke voordelen zijn dat dan? Een maand zonder alcohol zorgt er zeker voor dat we meer energie hebben, opgewekter wakker worden en extra geld op onze rekening hebben. Maar er zijn ook tal van andere voordelen waar we op het eerste gezicht niet aan denken.

Zachte, stalende  huid

Een mooi neveneffect van een maand geen alcohol drinken is dat je huid er fantastisch begint uit te zien. Alcohol remt het antidiuretisch hormoon (ADH), een stof in het lichaam die veel plassen tegengaat. Hierdoor krijgt alcohol een vochtafdrijvende werking en moeten we na een flinke drinkpartij veel plassen. Een laag weefselwatergehalte, met dank aan uw dagelijkse portie alcohol, is de gezworen vijand van een zachte,stralende huid. Alsof dat nog niet genoeg is, zou een paar weken zonder alcohol ook de grootte van de gezichtsporiën moeten verminderen. Wat je ook een mooiere huid oplevert.

 Bloeddruk, diabetes en cholesterol

Als je een hoge bloeddruk hebt, is de kans groot dat deze tegen het einde van je maand zonder alcohol begint te dalen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts vier weken zonder alcohol voldoende kan zijn om zowel de bloeddruk als de hartslag te verlagen. Uw risico op diabetes type 2 is al aan het afnemen (in één onderzoek daalde de insulineresistentie met gemiddeld 28 procent ) en uw cholesterolgehalte zou eveneens moeten beginnen te dalen.

Je lever

Maar hoe zit het met je lever? Je lever moet drank verwerken tot afvalproducten, samen met ongeveer 500 andere taken die de lever in je lichaam uitvoert. Dus door je lever een beetje vakantie te geven, kan hij zich concentreren op zijn andere taken. Uit een onderzoek bleek dat slechts vier weken zonder drank de ‘stijfheid’ van de lever aanzienlijk kan verminderen. Fantastisch toch! Wie wil er nou een stijve lever?! (Deze stijfheid is een vroeg teken van een leveraandoening, mocht je het je afvragen.) Wat gebeurt er nog in je lichaam? Als je een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree of obstipatie had, zal je na een maand zonder alcohol waarschijnlijk al een vermindering van deze symptomen opmerken. Opluchting rondom.

Immuunsysteem

Tijdens de coronapandemie hebben we gezien hoe belangrijk een goede immuniteit is. Alcohol onderdrukt het immuunsysteem van je lichaam. Wanneer je een paar weken geen alcohol drinkt, zul je merken dat je minder snel zult bezwijken voor elk klein verkoudheidsvirusje. Als je toch last krijgt van een virus, wordt je hersteltijd verkort.

Gefeliciteerd!

Je risico op het ontwikkelen van bepaalde kankers, waaronder twee van de meest voorkomende wereldwijd – borst- en darmkanker – neemt af. Volgens een rapport uit 2018 in de Lancet verminder je door minder te drinken ook uw risico op beroertes, hartaandoeningen en hypotensieve aandoeningen en kan je dus je levensverwachting verhogen. Tenslotte…Niet iedereen zal de voordelen van een maand zonder alcohol op dezelfde manier ervaren. Sommige mensen zullen misschien weinig of niets ervaren. Dit kan te maken hebben met hoeveel je voorheen dronk, andere veranderingen in je levensstijl of gewoon de eigenaardigheden van jouw specifieke lichaam. Het betekent echter niet dat je alcoholvrije maand je geen goed heeft gedaan. Het betekent ook niet dat je je op de langere termijn niet beter zult voelen – dus geef niet op! Er gebeuren intern in je lichaam veel goede dingen die je in eerste instantie waarschijnlijk zelfs niet opmerkt maar die je op langere termijn een betere gezondheid en een beter leven geven.

Veel plezier en succes tijdens “Alcoholvrije  Februari maand”.