Wanneer je na de “alcoholvrije maand” beslist om terug alcohol te drinken maar je wil graag gezonder en bewuster drinken, vind je in deze blog enkele tips.

De “alcoholvrije maand”  heeft je laten zien dat je door moeilijke situaties heen kunt komen, ingewikkelde emoties kunt beheersen, tot rust kunt komen, kunt ontspannen en plezier kunt hebben zonder alcohol te drinken. Maar nu de maand ten einde loopt, is het tijd om na te denken over wat je in de toekomst  gaat doen.

Als je denkt dat je weer wil gaan drinken en je wil advies over hoe je in de toekomst met alcohol kan omgaan, vind je hier enkele tips.

Belangrijk is dat je eerst nadenkt over wat je doelen zijn is en hoe je je doelen wil bereiken. Door uit te werken wat je doelen zijn, is de kans groter dat je een manier om met alcohol om te gaan vindt die bij jou past.

Neem even de tijd om na te denken.

Voordat je meteen weer teruggaat naar je gebruikelijke drinkgewoonten, moet je even de tijd nemen om na te denken over wat je in de toekomst van uw drankgebruik wil. Welke delen van de ““alcoholvrije maand”  vond je leuk of waardeerde je? Welke voordelen waardeerde je het meest? Zijn er manieren waarop je die leuke dingen het hele jaar door kunt beleven? Ook nadat je weer alcohol hebt binnengelaten in je leven?

Bereken hoeveel u vóór de “alcoholvrije maand” dronk.

Kijk eens hoeveel drankjes of eenheden je dronk vóór de “alcoholvrije maand”. Ben je daar blij mee? Of heb je het idee dat je toch wat veel dronk?  Dit is een goed startpunt om je te helpen bepalen wat je zou willen veranderen aan je drinkgedrag en waar en hoe je die wijzigingen zou kunnen aanbrengen.

Bouw langzaam op tot hoeveel je wil drinken.

Na een maand “alcoholvrij” te zijn geweest kun je niet meteen weer gaan drinken zoals voorheen. Het zal je geen goed doen en het zal waarschijnlijk leiden tot een serieuze kater die meerdere dagen duurt. Een leuk idee is misschien  om een drinkdagboek bij te houden om te zien hoeveel je drinkt wanneer  je opnieuw beslist om alcohol te drinken. Om op een rustige manier op te starten, kun je bijvoorbeeld proberen om na elke alcoholische drank een glas  water te drinken.

Een plan maken.

Het klinkt misschien vreemd om te gaan zitten en een plan te maken over je alcoholgebruik, maar geloof me: het is het waard. Door uit te werken wat je doelen zijn en hoe je ze wilt bereiken, heb je meer kans om succesvol te zijn. Als je bijvoorbeeld elke dag na het werk en op zaterdag twee middelgrote glazen wijn drinkt, komt dat neer op ongeveer 25 eenheden per week voor die twaalf glazen wijn. Nu je tijdens de “alcoholvrije maand” een maand geen alcohol hebt gedronken, kun je beslissen of je iets aan je oude drinkgedrag wilt veranderen. Misschien wil je alleen nog in het weekend drinken, of wil je tijdens de week minder drinken, of misschien wil je minderen zodat je bijvoorbeeld maar 14 eenheden per week drinkt. Het kan ook zijn dat je enkel nog op speciale gelegenheden wil drinken of volledig wil stoppen met alcohol drinken.

Als je merkt dat je moeite hebt om je aan je doelen te houden of als je merkt dat je alcoholgebruik langzaam toeneemt, aarzel dan niet om nogmaals op de resetknop te drukken! Je kan dan eventueel opnieuw een “alcoholvrije maand” inlassen.

Houd je alcohol verbruik  bij met behulp van een fysiek dagboek of een app.

Op deze manier kan je zien of je alcoholgebruik toeneemt en kan je hierop reageren..

Zorg dat je een plan hebt voor wanneer de goesting naar alcohol toeslaat.

Als je weet dat je geneigd bent om veel te drinken in het weekend, bedenk dan hoe je dat kunt beperken. Als je altijd meer drinkt tijdens een avondje uit met je vrienden, bedenk dan hoe je wat minder zou kunnen drinken op zo een avond. Nu je de “alcoholvrije maand”  hebt gedaan, weet je al dat je deze situaties aankunt. Pas diezelfde vaardigheden hier toe en je bent klaar om te gaan!

Oefen met nee zeggen.

Groepsdruk kan moeilijk te weerstaan zijn. Denk na over wat je gaat zeggen wanneer iemand je een alcohol aanbiedt, zodat je niet in de verleiding komt om ‘ja’ te zeggen wanneer je ‘nee’ bedoelt.

Drink geen alcohol alleen omdat het er is: drink omdat je dat wil!

Een goede vuistregel is om jezelf af te vragen: drink ik dit drankje omdat ik ervan ga genieten? Zo niet, drink dan niet. Verander je mindset van “Ik mag niet” naar “Ik wil niet”.

Probeer enkele alcoholvrije of alcoholarme producten uit.

Er verschijnen constant nieuwe alcoholvrije alternatieven, en ze worden steeds beter! Probeer af en toe een alcoholvrij bier of een alcoholvrije cocktail. Je kan natuurlijk ook altijd kiezen om water te drinken 😉

Wacht niet tot volgend jaar als je nog een week of maand zonder alcohol wilt proberen.

Als je moeite hebt om je aan je doelen te houden of als je merkt dat je alcoholgebruik langzaam toeneemt, aarzel dan niet om nogmaals op de resetknop te drukken!

Wanneer je denkt om verdere ondersteuning nodig te hebben om je drinkgedrag onder controle te houden, aarzel dan niet om die te zoeken. Of je nu worstelde om geen alcohol te drinken tijdens  de “alcoholvrije maand”, je zorgen maakt over je toekomstige alcoholgebruik of professionele hulp wilt om te minderen met alcohol drinken, er is altijd hulp voor je beschikbaar.

Met “De beste beslissing” staan we klaar met een team van coaches om jou te begeleiden in je zoektocht naar de juiste manier om met alcohol om te gaan. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek zodat we kunnen uitzoeken hoe we jou kunnen helpen.

https://debestebeslissing.be/alcohol-coaching/#afspraak

robin@debestebeslissing.be

 

Nog een fijne dag  !!!

 

Robin