boekvoorstelling

Inleiding

Na 5 jaar als alcoholcoach te werken is mijn horizon zich aan het verruimen. Het topic dat de voorbije jaren naar voor komt is vooral verantwoordelijkheid en zelfliefde.

– Hoe kan je verantwoordelijkheid opnemen?

– Hoe zie je jezelf graag?

– Hoe is de verbinding met jezelf?

– Hoe werk je aan jezelf?

In dit boek zal ik oplossingen bieden hoe je je zelf liever kunt gaan zien en hoe je in je authentieke kracht kunt stappen.

Ik wil je alvast vooral bijzeggen, dat dit boek over mijn ervaringen gaat! Ik geloof dat er meerdere mogelijkheden zijn om tot in u kracht te komen. Eén ervan is hoe ik het doe.

Het is mijn gewoonte om de zaken te schrijven hoe ik ze zelf ervaar. Ik zal jou veel nieuwe zaken vertellen en dat zijn aspecten van mijn waar(den)heid!

Ik wil je hierbij ook meedelen dat ik niet alle waarheid in pacht heb. Ik wil de zaken gewoon delen met jou, en het kan zijn dat je met bepaalde thema’s niet akkoord bent. Dat is volledig OK, maar probeer jou te richten op de hoofdstukken waar je wel iets aan hebt. Focus je vooral op de zaken die jou wel aanspreken, leer daaruit en doe er je voordeel mee.

Proficiat!

Dat jij dit boek hebt aangeschaft, betekent wel wat, heel veel zelfs. Dat betekent dat jij anders bent. De kans is groot dat je je unieke pad ook zal bewandelen. Alvast al daarvoor een grote proficiat. Jij staat waarschijnlijk open voor nieuwe zienswijzen, perspectieven, waarheden, bedenkingen. Geniet van de reis in dit boek en het is mijn overtuiging dat het jou vele nieuwe perspectieven zal opleveren.

Dit boek zal gaan over de voorbije jaren in mijn leven, mijn wedergeboorte. Welke wedergeboorte? Voor de lezers die mij niet kennen: Ik heb op 17/07/2011 ‘de beste beslissing’ genomen om te stoppen met drinken. Daarover zijn al enkele boeken uitgegeven. De kennis die ik in mijn bezit had rond dit onderwerp, is ook uitgebracht.

Stoppen met drinken, was voor mij echter het begin van een nieuw leven. In dit boek zal ik ook wel regelmatig naar mijn ‘drankperiode’ verwijzen, maar dat is vooral om inzichten mee te geven en omdat ik graag werk met praktijkvoorbeelden van mezelf, ook wel ervaringen genoemd.

Mensen praten vaak over passie. Wat is passie volgens mij? Het zijn onze lievelingservaringen die we delen met andere mensen.

Nuchter worden

Nuchter worden is voor mij herboren worden, een nieuw leven krijgen. In dat nieuwe leven wil ik trouw zijn aan mezelf, aan mijn ziel, en daar is moed voor nodig, veel moed. Dit betekent niet dat als je drinkt dat je nu moet stoppen. Elke persoon beslist voor zichzelf wat hij wel of niet doet, dus ik laat je hier ook volledig in vrij.

Dit boek geeft weer hoe ik mijn reis in het leven heb verder gezet na mijn drankperiode, hoe ik al de zaken die op mijn pad zijn gekomen heb verwerkt of aan het verwerken ben, hoe ik mijn missie in de wereld aan het zetten ben en hoe ik vooral geniet van dit leven, van deze prachtige speeltuin.

Ik wil jou eerst en vooral mijn blik op de maatschappij uiteenzetten.

boekvoorstelling

Hoofdstuk 1:
De Maatschappij!

Voor alle duidelijkheid: het is niet goed of het is niet slecht, het is gewoon een vaststelling hoe ik de maatschappij zie.

Ik geloof dat alles loopt, hoe het moet lopen en dat alles zijn reden heeft. Ik vecht niet tegen de maatschappij want dat kost mij teveel energie! Ik steek liever mijn energie in mijzelf en in mooie projecten, boeken die de wereld en ook mijzelf vooruit helpen. De maatschappij is, hoe hij is, en de eerste stap is dit al aanvaarden.

Naar het nieuws kijken, en mee lopen gelijk vele andere mensen doen is niet aan mij besteed. Logisch nadenken staat bij mij hoog in het vaandel, jouw kennis verruimen, slimmer worden, en ik hoop dat door dit boek, je ook jouw kritische blik op het leven, jezelf kan aanwakkeren en door jezelf beter te kennen, jezelf ook meer te gaan aanvaarden!

Ik heb enorm veel vraagtekens hoe de maatschappij momenteel werkt. Mensen werken, drinken, leven in angst en nog zoveel meer. We worden echt geleid en denken zelf niet echt veel na over hoe het leven loopt.

Vele mensen zijn letterlijk aan het slaapwandelen. Dit is geen kritiek, dit is hoe het momenteel is. Ik hoop dat je via dit boek een deel kan wakker worden! Als dit lukt, is het doel van dit boek zeker geslaagd.

We leven in een maatschappij waarbij we weinig tijd voor onszelf krijgen …

Ligt dit aan de maatschappij of ligt dit aan ons? Dit antwoord zal je niet leuk vinden. Het ligt aan jou!

Dit boek zal op bepaalde weerstand stuiten en kan jou zeker ‘triggeren’, maar weet dat dit zeer goed is. Door bepaalde elementen aan te raken, kan je in beweging gebracht worden.

Als ik lezingen geef, zijn mensen lang niet akkoord met mijn filosofien of komen er soms scherpe vragen. Dat maakt mijn job nog boeiender, en helpt mij om mijzelf dieper te onderzoeken en mezelf nog beter te kennen. Zou ik ‘Ja-knikkers’ in mijn zaal hebben, zou dit natuurlijk wel leuk en goed zijn voor mijn “ego”, maar de mensen die kritisch zijn, “challengen” mij om dieper in mezelf te graven.

Ik hoop dat ik met mijn boek jou ook kan triggeren! Ik las onlangs het boek van ‘dirk de wachter: liefde, een onmogelijk verlangen’. Ik was helemaal niet akkoord met stellingen of ideeen in dit boek, maar dit boek is na al die maanden nog steeds goed blijven hangen, omdat het mij “challengede”. Het verbreedt mijn perspectief en dat is iets waar we meer zouden moeten voor openstaan!

Geniet van het verbreden van je perspectief en het leven beter te begrijpen. Ooit zei iemand tegen mij (Isabelle Cnudde): Als je uit één boek , één inzicht haalt, is het een zeer goed boek geweest!

We leven in een maatschappij waarbij er enorm wordt geoordeeld …

De maatschappij oordeelt enorm. Dit is goed, dit is fout! Dit is het perfecte model, dit is de medicatie dat je moet nemen als je je slecht voelt, je moet gaan werken tot je zoveel jaar bent, ….

Je bent een goed mens als je flink luistert naar de ‘voorschriften’ van de maatschappij.
Je bent een goed mens als je veel geld geeft aan charity.
Je bent een goed mens als je goeie cijfers haalt op school.
Je ben een goed mens als je vriendelijk bent voor je medemens.

Je bent slecht als je roept.
Je ben slecht als je teveel drinkt.
Je bent slecht als je niet goed voor jouw ouders zorgt.
Je bent slecht als je drugs neemt!

De maatschappij zegt dus wat wel en niet goed is, wat we wel en niet mogen geloven …

“NE rare”

Ongeveer 2,5 jaar lang hebben vele mensen mij een ‘rare man’ gevonden omdat ik geen alcohol dronk. Tot op de dag, dat ik voor de eerste keer op televisie kwam op ‘koppen’ met mijn alcoholverhaal. Opeens had ik honderden vrienden bij, en werd ik van ‘zot’ naar ‘held’ gebombarbeerd.

De mensen die mij “ne rare” vonden, waren de mensen die opeens mijn idee top vonden om mensen te helpen om te stoppen met drinken. Dat is hoe het leven in elkaar zit. Wat wil ik daarmee vertellen:

“Don’t follow the crowd”

De meerderheid heeft niet altijd gelijk! Onlangs had ik een discussie met iemand. Hij vertelde mij: Waarom wil jij altijd zo anders doen, waarom ben jij altijd de ‘abnormale’? Jij moet altijd doen gelijk die andere 2% van de bevolking? Ik stelde hem de vraag & feedback terug …

Wat als ik de normale ben en al de rest abnormaal?

Opeens werd het stil … Misschien zijn de mensen die de weg van de massa niet volgen, net de mensen die hun eigen weg volgen en zaken veranderen in de wereld!
Eén van mijn kwaliteiten is dat ik de zaken in het leven op een makkelijke manier kan uitleggen. Dat wordt uiteraard een uitdaging als we het gaan hebben over zelfliefde, zelfaanvaarding, controle, ego, verantwoordelijkheid & nog zoveel meer. Toch ga ik mijn uiterste best doen dat elke persoon (jong & oud) dit boek kan begrijpen.

Ik heb heel veel zaken ontdekt de voorbije jaren en wil die delen via dit boek. Dit boek is voor mensen van 10-130 jaar. De zaken uitleggen op een begrijpbare manier is een KUNST. Wij zijn allemaal kunstenaars. Elk persoon heeft zijn “ding”

Het geluk zit in jezelf

Wat ik echter gemerkt heb de voorbije jaren is dat mensen verslaafd zijn aan heel wat zaken: tijd, werk, drugs, liefde, erkenning, aandacht, gaming, lopen, fietsen, … Je kan zowat aan alles verslaafd worden. Wat is nu verslaving? Je zult zien doorheen dit boek dat zaken steeds op een eenvoudige manier uitgelegd zullen worden, in mensentaal J

Mijn definitie: “Zolang je hét geluk buiten je zelf zoekt, zal je altijd iets extern nodig hebben om je zelf gelukkig te maken & jezelf graag te zien.”

De vraag die misschien nu opkomt bij jou is: “Hoe doe je dat uzelf graag zien?” Zelfliefde/zelfaanvaarding begint met zelfkennis. Door meer te weten te komen over jezelf en wat er diep binnenin jou leeft, ben je beter in staat om de uitdagingen op je pad het hoofd te bieden. Dus laten we doorheen dit boek onze kennis opbouwen. Hopelijk heb je er zin in, ik alvast wel.

Beschouw dit boek gerust als een werkboek. Je kan zelfs overwegen om per dag een hoofdstuk aan te pakken. Niets houdt je tegen om het meermaals door te werken.

Ga je door een moeilijke periode? Dan zijn de oefeningen een ideaal hulpmiddel om je doorheen die situatie te leiden.
Elke keer opnieuw, als jou dat helpt.

Ik heb het in de inleiding gehad over “De maatschappij”. Mijn raad, aanvaard deze zo snel mogelijk, want alle energie dat je daaraan verkwist is verloren energie en kan je niet in jezelf stoppen. De focus in het leven moet meer op onszelf zijn. We moeten onszelf op de eerste plaats stellen. Dat druist natuurlijk wel in tegen de manier hoe we opgevoed worden. Daar gaat het over in volgend hoofdstuk!

boekvoorstelling

Hoofdstuk 2:
Jezelf op de eerste plaats zetten

We groeien op in een maatschappij waarin onze opvoeders uiteraard het allerbeste met ons voorhebben. Echter, ouders krijgen jammer genoeg geen cursussen hoe je een ‘goeie ouder’ kunt zijn.

Ouders leven vanuit hun perspectief en leven heel vaak in hun “ego” en dat proberen ze aan ons door te geven. De opvoeding is gericht op een goed gedrag en we moeten daarom ‘het kind’ manipuleren en een bepaalde richting induwen. Als we het kind genoeg manipuleren en sturen, dan zal het passen in onze maatschappij. Ik schrijf dit hier zonder te oordelen.

Er is sprake van schuld, schaamte, … we mogen niet te veel aan onszelf denken. We moeten onszelf wegcijferen. Als we in een relatie onszelf verliezen en wegcijferen voor de ander wordt dat gezien als LIEFDE! Is dat zo? In ons leven staan we steeds voor de keuze:

“Ben je trouw aan jezelf of trouw aan iemand anders?”

Jammer genoeg kiezen mensen heel vaak voor het tweede: Trouw zijn aan de ander. Ik snap dat uiteraard, want ik heb het ook veel gedaan, op verschillende vlakken: Trouw aan mijn ouders, trouw aan alcohol, trouw aan mijn vriendin.

Trouw zijn aan jezelf, daar gaat het om. Voilà, je mag stoppen met lezen J. De vraag die nu opkomt, is: ”Ok, maar hoe doe je dat? Dat is toch enorm moeilijk?”

Egoïst!

Jezelf op de eerste plaats zetten. Mijn eerste ervaring met zelfzorg was dat ik een egoïst werd genoemd … Jezelf geloven is zo een belangrijk gegeven en daar is moed voor nodig.

We leven en groeien op in een maatschappij waar ANGST heel sterk aanwezig is. Ik ben meer fan van MOED. Angst is het tegenstelde van moed!

Hoe kan je jezelf op de eerste plaats zetten?

Stel jezelf de vraag wat je wil …
Voorbeeld: Je moet naar familiefeest, maar eigenlijk wil je niet. Wat ga je doen?

Je hebt dan nog steeds de keuze om te doen wat je wilt, maar je bent je al bewust van wat je wel of niet gaat doen!

Stel jezelf volgende vragen:

Wat wil ik nu echt doen?

………………………………………………………………………..

Waar heb ik momenteel nood aan?

………………………………………………………………………..

Wat is momenteel mijn behoefte?

………………………………………………………………………..

Wat heb ik nu nodig?

………………………………………………………………………..

Je moet vooral goed voor jezelf zorgen! Dat is zo enorm belangrijk. Zonder inspanningen zal het ook niet lukken.

In mijn tweede boek: “De geheimen om nuchter te blijven” had ik als ondertitel geschreven: “Nuchter blijven is een WERKwoord”. Dat geldt voor veel zaken in het leven, ook als je je eigen weg wil volgen. Als je denkt dat andere mensen het voor jou zullen doen, zal het je niet lukken. Je moet zelf acties ondernemen.

Ik benadruk heel graag het belang van de oefeningen. Vul deze in! Ik heb speciaal ruimte vrij gelaten. Veel mensen laten dit gedeelte leeg, maar je moet ze echt invullen! Het is met het maken van de oefeningen dat er verandering zal beginnen optreden.

boekvoorstelling

Er zijn een 20 tal hoofdstukken in dit boek.

schrijf je hier in, als je op de hoogte wilt gehouden worden van boekvoorstelling!

bestel-het-boek

 

Je kan het boek hier ook al bestellen! –> HIER

stap-in-je-eigen-kracht