De Waarheid zal je verlichten!

De voorbije maanden is er een nieuw hoofdstuk aangekomen in mijn leven, namelijk het ‘wat nu’ moment. Je kan dat ook een midlife crisis noemen, of zelfdepressie of ‘burnout’ of je kan het noemen hoe je wilt. Eén ding wist ik zeker. Er was iets niet meer in balans en het was een moment dat je jezelf verschillende zaken afvraagt zoals:

Wat doe ik hier in mijn leven?

Wat is het nut ervan?
Wat moet ik verder doen?
Wat wil ik nog bereiken?

In april 2016 had ik dit moment. ‘Wat nu’. Ik had de voorbije 5 jaar alcoholvrij geleefd en er zowat mijn missie van gemaakt om in onze drinkcultuur een verandering te brengen. Ik had op 1 januari 2013 volgende doelen gesteld:

 • Lezingen geven op scholen
 • Individueel mensen helpen
 • Er van kunnen leven (Er geld mee kunnen verdienen)
 • Een eigen appartement hebben (kopen)
 • Een eigen auto hebben (kopen)
 • Goede relatie met familie
 • Sociaal leven hebben
 • Veel vrienden hebben
 • Nuchter zijn
 • Boeken schrijven
 • 1 maal per maand op reis gaan

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE BOEKVOORSTELLING OP 26 AUGUSTUS

Dit waren mijn doelen. Met deze doelen ben ik volledig aan de slag gegaan. Door iedere dag keihard te werken, zowel aan mijn organisatie, als aan mijn dromen als aan mezelf ben ik er voor gegaan. Maar na 5 jaar, zat ik op het ‘wat nu’ moment. Ik heb altijd enorm genoten van de weg naar de doelen, maar ik voelde nog steeds ergens een innerlijke leegte!

Ik weet dat er vele mensen ergens die leegte voelen. Als er zaken zijn waar vele mensen mee kampen, is het voor mij altijd een uitdaging om daar oplossingen voor te vinden J. Dit boek is hopelijk een deel van de oplossing, hoe je je beter kunt gaan voelen. Hoe je met je depressies, burnouts beter kan omgaan …

Met mijn leegte ben ik het voorbije jaar aan de slag gegaan! Ik ben maandenlang wekelijks in therapie gegaan (Op 1 jaar tijd een 50tal sessies), en ga dit trouwens blijven doen. Het is niet omdat je je beter voelt dat je dat niet meer nodig hebt.

Die leegte kent iedereen wel af en toe. De eerste vraag die ik mij altijd heb gesteld was: “Maar is dit wel een leegte?”

Ik ben enorm fan van ‘innerlijk kind’ therapie en dergelijke. Die leegte of die zwaarte of een soort schuldgevoel of wat dan ook wil ons iets vertellen. Vele keren heb ik gevloekt ‘op’ die leegte van: Ben je daar nu weer? Brrr. Ik wil er van af! Ik wil van dat gevoel van af! Dat is alvast niet de oplossing!

“Je moet de leegte omarmen & niet wegduwen!”

Het was mijn innerlijk kind die schreeuwde om nood, liefde en aandacht.

Vele malen het voorbije jaar heb ik gedacht dat ik misschien schizofreen was, of manisch depressief, of ‘borderline’achtig. Mijn uiteenlopende (wit-zwart gedachte waren zelf soms beangstigend.

De ene dag wou ik super veel werken, de dag erna wou ik de wereld rondreizen, de dag erna wou ik een relatie, de dag erna wou ik vrijgezel blijven voor de rest van mijn leven. “Allez”, zo van die gedachte allemaal! Herkenbaar? J

In plaats van er van weg te lopen zoals we kunnen vluchten in alcohol & drugs & werken & facebook & nog zovele zaken heb ik in september 2011 besloten om nog eens laagje dieper in mezelf te kijken en die gedachten eens goed onder de loep te nemen!

Nogmaals, vrij beangstigend hoor.

50 tal therapie sessies van 2 uur de voorbije weken & maanden hebben mij vele nieuwe inzichten gegeven! Vooral om het feit dat vele vele mensen hun diepe ware kern eigenlijk gewoon verloochenen (vooral onbewust).

In die diepe kern, zitten net onze talenten, zit onze natuurlijke staat van zijn, ons licht, onze waarheid! Echter, doorheen onze opvoeding/omgeving zijn we bang geworden van ons eigen licht & waarheid en hebben we vele zaken van onszelf ontkend. Voor alle duidelijkheid. We doen dit onbewust. We gaan ons gaan verstoppen. Ik schreef er ook al een ander boek over ‘stap in je eigen kracht’. Dit boek was meer vanuit mijn mannelijke energie en was vooral om zaken te gaan ‘ondernemen’ om in je onafhankelijkheid te komen. Dit boek gecombineerd met het boek van ‘Stap in je eigen kracht’ is ideaal om samen te lezen.

Dit boek zal meer over jezelf gaan & over het feit hoe je je zelf als mens kan gaan bevrijden.

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE BOEKVOORSTELLING OP 26 AUGUSTUS

GEDICHTJE

De schoonheid van iedere seconde

Het leven gaat voorbij,

Iedere seconde raast voorbij,

Zelden zien we de schoonheid van de tijd,

Genieten we wel in dit leven, zonder spijt?

De schoonheid van het leven,

De schoonheid van iedere seconde,

 

De schoonheid van een kaars, de vlam,

Die onophoudelijk beweegt,

Een weg zoekt,

Zoals wij, in het leven,

Zoals die vlam in ons,

Met als doel licht te geven,

Andere licht te geven.

Ons licht te doen schijnen,

Ons licht te herkennen,

Ons licht te herinneren.

 

Onze vlam leeft in ons,

Groot of klein,

De schoonheid van de vlam.

Ze leeft in ons,

Ze schuilt ook in jou.

 

De schoonheid van iedere minuut.

Van ieder uur, iedere dag,

De schoonheid van het leven,

Van de mens, de vrouwen, van de mannen,

Van de vormen, van de kaars, van de natuur

De volmaaktheid is perfect!

`

De schoonheid van muziek,

Van de noten die verbinding zoeken,

De harmonie die zich ontvouwt.

De verbinding die voor de schoonheid zorgt

De verbinding die zich een weg zoekt.

 

De schoonheid van de kaars, de vlam,

De schoonheid van iedere seconde

De schoonheid van het licht,

De schoonheid van de mens

De schoonheid van de schoonheid.

 

 

Hoofdstuk 1.                  Die leegte! Opvullen die handel

 

“Van denken naar voelen, van het mannelijk naar vrouwelijke aspect”

De voorbije jaren heb ik enorm veel gedaan om mijn orgisatie ‘De Beste Beslissing’ in de wereld te zetten. Sinds 1 januari 2013 ben ik daar fulltime mee bezig en ik denk dat ik gemiddeld 10 uur per dag daar mee bezig ben (Meetings, blog schrijven, lezingen geven, boeken schrijven, mensen individueel coachen, …). Ik doe mijn werk enorm graag en op zich heb ik dit organisch laten groeien en draait dit. Echter, ik heb al vaak gemerkt in mijn leven dat ik ‘bruis’ van ideeën en dat ik vaak nieuwe ideeen heb. Mijn hoofd staat zelden stil.

In het begin van het jaar (2017) had ik alweer een nieuw idee. Een alcoholvrije ontmoetingsplaats in Gent creëren, waarbij mensen/jongeren kunnen samenkomen en kunnen praten over het leven en waar ze het moeilijk mee hebben & waar ik tal van evenementen zou organiseren.

Een zeer interessant en nobel project waarbij ik een locatie zou hebben in centrum van Gent dat ik ’t Pand zou noemen. Ik besprak mijn project met vele mensen en vrienden. Je had mensen die zeiden : “Fantastisch”, andere mensen zeiden: “Geen goed idee” & “Gaat dit niet te veel worden?”. Ik luister altijd naar mensen, maar doe toch steeds mijn eigen ding en wat ik echt wil in het leven.

Zolang je een ‘idee’ hebt en je zit met een twijfel zit er maar één oplossing op.

De ervaring zelf!

Ik begon er met volle moed aan, zoals ik met vele zaken al begonnen ben. Ik had niet echt een businessplan, heb dat nooit. Uit ervaring weet ik dat het businessplan op papier nooit gelijkloopt met de realiteit J. Ik begin en zie dan wel, ik ben meer een ‘evaluatieman’. We beginnen iets en na 3 maanden maken we een balans op. En daar trekken we conclusies uit!

Ik begon vol goeie moed aan dit project & het eerste evenement (alcoholvrije oudejaar 31/12/2016) was een succes. 40 mensen schreven zich in, en dit kwam in de kranten. Goed begin! De tweede maand organiseerde ik een concertje met ‘FIA’. Fantastische zangeres. Daar kwam ook volk naartoe, een 35 tal mensen. Wat ik vooral merkte bij die evenementen is dat dit gelijk een ‘molen’ was. Het stopte niet. Het was het ene evenement na het andere. Ook de komende evenementen kwam er volk , en op zich was elk evenement wel een ‘succes’, maar ik voelde dat er iets niet klopte! Het kostte mij enorm vele energie om ’t Pand ‘draaiende’ te houden. Naast dit gaf ik gemiddeld een 7tal lezingen per week en coachte ik ook mensen. Ne ganse boterham dus J.

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE BOEKVOORSTELLING OP 26 AUGUSTUS

Maar ik voelde dat er iets niet klopte. Ik was aan het ‘gaan’ en aan het DOEN en was veel moe. Ik zag er ook niet altijd goed uit. Ik had ook stress omdat ik voor de eerste keer in mijn leven zo een zware last op mijn schouders had gehaald en serieuze ‘vaste kosten’ had per maand. Ik had dit nooit echt gehad.

Het verhaal klopte dus niet volledig voor mij … Ik zat voornamelijk in mijn mannelijke (Actie) energie. Ik was ervan overtuigd dat dit het juiste was, maar dat was niet zo. Ik voelde dat ik iets anders NODIG had. Ik zorgde niet supergoed voor mezelf. De vrouwelijke (zorg) energie is waar ik moest bij stilstaan.

We hebben als mens, of we nu man of vrouw zijn, beide energieën allemaal in ons. De een heeft meer mannelijk energie, de ander meer vrouwelijke energie. Als het niet zo ‘flowt’ in mijn leven stelde ik mezelf steeds dezelfde vraag:

Wat moet ik DOEN?

Op die vraag zal zal je antwoorden krijgen waarbij je zaken moet doen. Echter dat was niet de ‘juiste’ vraag dat ik mij stelde. Ik moest mij eerder de vraag stellen: Wat heb ik nodig? En steeds als ik mijzelf die vraag stelde , kwam er een ‘stemmeke’: Ik wil rust, rust , rust

Ik had teveel hooi op mijn vork nemen. Nu snap ik die gezegde J. Het leven is ervaren en ervaringen opbouwen en er iets uit LEREN! Ik geef vele lezingen aan jongeren en probeer hen steeds inzichten mee te geven & ik vertel dan ook vaak: “Met alcohol op zich is er niets mis, met drugs ook niet.” We kunnen dat allemaal keer proberen en experimenteren, wat er wel ‘fout’ loopt is dat mensen er blijven inhangen.

Alcohol of drugs haalt bij ons iets naar boven dat al in ons zit! De alcohol helpt dit naar boven te brengen, maar het zit er al. Daarom dat ik ook zo vree fan ben van ‘nuchter leven’. We hebben 0,0 externe middelen nodig om ons goed te voelen of om oplossingen te vinden. Alles zit in ons. Dit is mijn heilige overtuiging.

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE BOEKVOORSTELLING OP 26 AUGUSTUS

In het leven draait het bij mij op Balans. (Toeval of geen toeval, maar ik ben een weegschaal). Een balans tussen vrouwelijke en mannelijk energie. En ook al heb ik een druk leven soms, en ook soms een overdrukke energie, als die beiden in evenwicht zijn, dan ontstaat er bij mij een bepaalde soort rust. Niet de rust van een ‘Boeddhameester’, maar meer een rust van: alles is ok!

Hoofdstuk 2.                  Altijd in balans?

Balans, evenwicht! Zo interessant.

Moeten we dan altijd in balans zijn Michael? Is dit mogelijk? Is dit de bedoeling?

Op zich kan het ook geen kwaad om af en toe uit balans te gaan! Op een bewuste manier. Het is nu ook niet zo iets van: “Ik ga voor de rest van mijn leven in balans blijven”.

Het is meer iets van: Ik weet hoe ik rust kan vinden & ik heb nu handvaten dat ik kan gebruiken om mij beter te gaan voelen!

Heel concreet: Als ik mij niet goed voel kan je je 2 vragen stellen:

 • wat moet ik doen?
 • Wat heb ik nodig?

Als je daar tussen ‘jongleert’ zal je een soort natuurlijke balans in jezelf vinden & deze is ook niet op de buitenwereld gericht.

Oefening:

Algemeen:

Hoe voel jij je vandaag? …/10

Waar maak jij je druk in?

Wat doe je voor werk?

Ben je daar in gelukkig?

Indien Ja (overslaan).
Indien Nee:

Wat heb je nodig om gelukkiger te worden?

Welke actie moet je ondernemen om dit te doen?

Wat heb je vandaag nodig om gelukkige te zijn?

Welke stap moet je ondernemen voor jezelf?

Ik ben bijvoorbeeld iemand die altijd veel bezig is en voor mij is rusten belangrijk, maar er zit daar ook ergens een ‘weerstand’ op. Ik kan soms zo moeilijk rusten hier in België. Echt, dat is een uitdaging voor mij, omdat er gewoon zoveel te doen valt in Gent, en je kan altijd werken en er is altijd vanalles te doen! En rust is voor iedereen anders. Je kan rust vinden door te lopen. Wat mij enorm veel heeft geholpen is weer wekelijks stoombadjes te gaan nemen. Ook ben ik geleide meditaties beginnen luisteren via youtube rond het thema waar ik mee zat en dat helpt mij om weer in balans te komen.

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE BOEKVOORSTELLING OP 26 AUGUSTUS

Burnouts & depressies: “de ziekte van deze eeuw”.

Eerst wil ik er vooral bij zeggen dat ik geen dokter ben, maar vooral de zaken neerschrijf hoe ik ze heb ervaren in het leven. Bijna elke ziekte komt voort vanuit een disbalans in uw leven. Dat betekent dat er een disbalans is tussen vrouwelijk en mannelijke energie. Als je de balans weer kan herstellen, verhoog je de kans om te genezen. Dat is hoe energie en het leven werkt! In de oosterse filosofie gaan we naar de dokter om gezond te te blijven, wij gaan naar de dokter als we ziek zijn. Dat is heel jammer.

Bijvoorbeeld:

 • Ik geef een voorbeeld van mezelf. Ik geef 250 lezingen per jaar, en in het begin vroeg ik daar 100 euro voor, voor een lezing. Ik heb echter altijd de filosofie gehad, dat elke jongere dat ik zie een boek van ‘de druppel’ of ‘stap in je kracht’ cadeau krijgt. Soms had ik lezingen voor 20 jongeren en vond dit geen probleem om elke persoon boek te geven. Als ik echter lezingen gaf voor 150 jongeren, klopte dit voor mij niet meer. Dan ben ik mijn systeem beginnen veranderen en ben een bepaald bedrag per leerling beginnen vragen. Ik geef veel waarde, en ze krijgen boek, en voelde mij beter op die manier. Voor mij was dit ook in balans.
 • Ik heb mij in maart 2017 de vraag gesteld in verband met ’t Pand: ‘Stel dat ik hiermee 10.000€ per maand mee verdien, zou ik dit verder doen?’. Mijn antwoord was: NEE … Nadat ik dit doorhad voelde ik onmiddellijk dat dit niet mijne ‘slag’ was en heb het popupcontract dan ook opgezegd.
 • Je werkt voor een baas en je werkt 60 uur per week. Daarvoor offer je veel tijd op. Op zich kan dit, zeker ook als je je werk leuk vindt, maar als je daar bijvoorbeeld wordt voor ‘onderbetaald’ gaat dit op jou beginnen wegen. Je mag/moet werken, maar het moet in balans zijn

Ik heb een fase gehad dat de balans ook niet in orde was: Mijn broer vertelde mij onlangs: Gij zijt zo leeg geworden & om eerlijk te zijn klopt dit ook. Ik voel mij wat leeg omdat ik zoveel heb gegeven. De meeste mensen als ze moe zijn, gaan gewoon hetzelfde verder doen, ’s avonds wat wijn drinken om het leven nog net aan te kunnen & zeker niets veranderen.

Ik doe/probeer het anders, heb zoveel gegeven en nu is het tijd om aan mezelf te geven.

Hoe ik mijn energie weer op een ‘top’level kan krijgen is voor mij soms ook een uitdaging. De energie is wat ‘zoek’ & ben daarom wat aan het reizen & bewust bezig met naar mezelf te kijken waar ik nieuwe energie kan vinden en kan uithalen. De meeste mensen gaan één week op reis om op te laden, maar ik voel dat dit voor mij veel te weinig is … Ik heb denk ik minimum 3 maand nodig J! Dat is wat ik ook aan het doen ben, ik ben al 3 maanden niet (zoveel) aan het werken. Dat botst jammer genoeg op wat weerstand! Kennen jullie dat?

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE BOEKVOORSTELLING OP 26 AUGUSTUS

Ik heb altijd burnout gehad in relaties 🙂

Dat kom komt omdat zaken niet in balans zijn. Zo krijgen mensen burnouts.

Als we niet weten waarom we ons ergens depressief voelen, dan kan alcohol een indicator worden … Vaak als we dronken zijn komen onze frustraties naar boven, beginnen we soms te wenen of kunnen we agressief worden. ‘De waarheid komt uit de zatte mond’ maar dan wel heel ongecontroleerd. De zaken die in de ‘zatte buien’ naar boven komen, zijn vaak de zware onderdrukte emoties waar we liever niet meer naar willen kijken! Maar daar net zijn de oplossingen om bevrijdt te worden, hoe moeilijk het soms ook is, om bepaalde zaken uit te klaren!

Sinds ik zelf gestopt ben met drinken is voor mij ‘de waarheid’ heilig geworden. Ik ben mijn waarheid beginnen spreken! The truth will set you free! Maar jouw waarheid spreken, daar is moed voor nodig! Om degene te zijn om je kwetsbaar en open te stellen, dat is niet altijd de leukste positie!

De pijnlijke diepe emoties waar we geen contact meer mee hebben komen soms naar boven, en het is echt een kunst om daar op een gezonde en deftige manier mee om te gaan!

Als we in balans zijn ervaren we een bepaalde rust. Dan voel je je vredig. Jammer genoeg voor mij is dit niet altijd mijn ‘way of living’. Ik ben vaak op zoek naar ‘kicks’ en in mijn ogen is er daar ook niets mis mee … Het leven blijft een leerproces he … We moeten ergens de flow van het leven durven volgen en ook onze impulsen volgen en daar dan gewoon naar luisteren! Ik boek soms reizen vanuit het niets … Ik heb al gans mijn leven een thema met vrouwen en het classiek huisje tuintje boompje is gelijk ni zo ideaal momenteel in mijn leven. Dusja! Ik kan mezelf daar voor veroordelen dat ik niet zo een ‘settelaar’ ben, of ik ga gewoon verder de impulsen van mmijn leven opzoeken!!

Als ik zo ‘zotte’ dingen doe, dan voel ik dat ik leef, ik voel dat ik besta, en we leven zo in een maatschappij waar we die grijze muizen moeten worden, en dat is net ergens wat ik NIET wil! Als baby kennen we enkele maar de extremen. Wit of zwart. Grijs kennen we niet, maar dat wordt ons ergens aangepraat doorheen ons leven. Net zoals er ons mega veel wordt aangepraat het …. Heb je het gevoel dat je ‘doorslaat’ in je mannelijke energie, ok, dat is fanatisch dat je dat weet! Dan weet je ook dat je meer in je vrouwelijke energie kunt gaan. Ben je teveel in je vrouwelijke energie ga dan meer in je mannelijke energie J. DOE dingen dan! Doe ne keer zot! Wat maakt je bang? Als je voelt dat het je bang maakt dan zit je op juist spoor, dan is het zeker iets dat je moet doen JJ!