Vandaag was een confronterende dag. Een dag die ik niet snel ga vergeten. Een flashback naar vele jaren geleden als ik nog overdreven veel alcohol dronk. Brrr.

Ik schrijf dit artikel vandaag voor mensen die zelf soms drinken, voor die familieleden en/of nabestaanden van mensen met een alcoholprobleem. Ik zat vandaag bij mensen die hun zoon van 28 jaar verloren hadden. Examine free spins no deposit. Hij had zichzelf van het leven beroofd toen hij in een depressie zat & veel te veel alcohol dronk. We kunnen hier over oordelen, het niet lezen, het negeren of we kunnen er eens even bij stilstaan … Aan jou de keuze …

Toen ik “de foto van de jongen” in mijn handen kreeg, kreeg ik kippenvel, hij leek als 2 druppels op mij. Daar verschoot ik flink van. Het eerste wat in mij opkwam: “Dat had ik kunnen zijn”. Had ik de voorbije jaren niet zoveel geleerd over mijzelf, het leven & alcohol had ik deze persoon kunnen zijn. Toen ik zelf veel dronk, had ik regelmatig gedachten om mijn leven te beëindigen. Het ‘leven’ was te zwaar voor mij, ik had letterlijk fysiek en emotioneel veel pijn en ik kon het niet aan (dacht ik). Daar is gelukkig verandering in gekomen doordat de liefde voor mijzelf groter is geworden dan de liefde voor de fles.

Ik schrijf dit artikel om een duidelijker beeld te geven over de personen die drinken. Ik keur of praat niet goed wat mensen in dronken of ‘semi-dronken’ toestand doen, zeker niet, maar het kan je misschien helpen meer inzicht te krijgen in de personen die drinken. Dit artikel geldt zeker niet voor iedereen, maar wel voor een groot deel van de drinkers , of ondertussen misschien niet-drinkers.

Als je kijkt naar mensen die een alcoholprobleem creëren of hebben, zie je vaak dat dit heel ‘gewone’ mensen zijn. Het beeld dat je als probleemdrinker in de goot ligt is al lang achterhaald. Als alcoholcoach heb ik al honderden mensen individueel begeleid. Hier en daar kan je patronen ontdekken. Mensen die veel drinken hebben vaak moeite met verschillende zaken zoals ‘opkomen voor jezelf’, ruzies, conflicten, …

Heel veel mensen die drinken gaan er alles aan doen om ruzies te vermijden. Je zou misschien denken dat dit een goeie eigenschap is … Echter, dit is het niet altijd … Om ruzies te vermijden, ga je vooral jezelf wegcijferen. Daar zit een belangrijk aspect in. Uzelf wegcijferen is nooit een goed idee. Je moet steeds jezelf op de eerste plaats zetten, los van het feit wat mensen zeggen. Daarvoor moet je echter zelfliefde hebben/ontwikkelen. Dat is gigantisch belangrijk. U zelf graag zien. Mensen die veel drinken die zien zichzelf niet graag. Ze denken van wel, maar het is niet zo … Ik heb dit ook jarenlang ontkend. Ik was altijd de ‘happy happy man’, maar diep vanbinnen was ik toch niet altijd blij & gelukkig. Misschien ken je het liedje van ‘de clown’ van Ben Cramer. Zo zijn er hele veel mensen die zich voelen … Heel bijzonder liedje.

Jezelf wegcijferen, uzelf niet belangrijk vinden, denken dat je tot last bent, zijn vaak zaken waar vele mensen die drinken mee te kampen hebben. Doordat we niet worden opgevoed, hoe we dit moeten leren zijn er heel veel mensen ‘de weg kwijt’. Uzelf liefhebben … Hoe begin je daar aan?

Jezelf wegcijferen, zaken die je wilt vertellen maar je durft niet, liegen over zaken omdat je bang bent voor de afwijzing zijn heel vaak voorkomend. Ik wil je het volgende meegeven. Ik ben zo vrij mij even mee te verplaatsen in de probleemdrinkers hun schoenen: “We doen dit niet expres”. Het is de angst die ons tegenhoudt. Het is de angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om te falen, die naar boven komt, en we zijn daar zo bang van dat we ons in bochten gaan wringen om toch dat conflict of die confrontatie te vermijden.

Vroeger durfde ik gewoon niet voor mezelf op te komen, omdat mensen mij misschien niet leuk zouden vinden. Heel vaak gaan mensen zaken doen, tegen hun nature in, of tegen zichzelf in, om de vrede te bewaren, of om geen ruzie te maken. Dit kan op veel vlakken zijn, naar je ouders, broer, zussen, grootouders, opvoeders, enzoveel meer. Mensen die veel drinken zijn vaak superlieve mensen & gaan vaak alles doen om de harmonie in gezinnen & zichzelf te bewaren.

Nuchter hebben vele mensen die drinken een hart van goud, eenmaal ze drinken of gedronken hebben, zijn ze echter niet meer zo leuk. Hoe komt dit? Door dat we onze waarheid niet kunnen spreken, of dat we van onszelf vinden dat onze waarheid geen recht heeft van bestaan gaan we die als het ware ‘inslikken’ en niet vertellen. Er is ons namelijk van jongs af aan geleerd dat ruzie maken niet mag! Deze energie blijft ondergronds/onbewust uiteraard verder leven en moet op 1 of andere manier zijn uitweg vinden, en daar is alcohol natuurlijk. Het ideale sociaal aanvaardbare drankje bij uitstek. De makkelijkste vlucht in onze maatschappij is alcohol!

Ik schrijf dit artikel om mensen hoop te geven, om ouders, jongeren, grootouders hoop te geven, dat er wel een uitweg is. Iedere dag zijn er nog zoveel zaken die gebeuren rond alcohol & dat is bijzonder jammer. De onwetendheid rond alcohol is nog steeds enorm. Het medicijn om anders om te gaan met alcohol zit niet omhuld in een pilletje zoals vele denken of ons toch wordt wijsgemaakt … Het medicijn om anders naar alcohol te kijken is WIJSHEID & confrontaties durven aangaan in het leven.

Wijsheid is trouwens een medicijn dat voor bijzonder veel zaken goed werkt! Echter, om moeite te doen om boeken te lezen, of eventueel op coaching of in therapie te gaan vraagt vaak een investering. Een investering dat heel veel mensen jammer genoeg zelf niet doen … Grootste excuus: ‘Omdat het teveel kost’, terwijl we allemaal de nieuwste Iphone bezitten, 4 maal per jaar op reis gaan, de schoonste kleren aanschaffen, …

Veel mensen denken dat ze alcohol drinken omdat het plezant of gezellig is, maar diep vanbinnen weten we dat vluchten … Vluchten van ‘uitdagende’ situaties, stress, “de manier” om even te ontspannen.

Ben jij eerlijk met jezelf? Wanneer heb jij echt nog eens ontspannen dmv alcohol? Wat is ontspanning voor jou? We kijken jammer genoeg niet verder dan onze neus lang is. Vanuit onwetendheid reageren wij vaak op alles wat op ons afkomt, en daar komt net al het lijden uit … We reageren soms als dieren, vanuit ons instinct, en dat is wat ons mensen onderscheidt van de dieren, dat we verstand hebben. Jammer dat we het zo weinig gebruiken …

Voor uzelf opkomen, u mening durven uiten, zonder angst op afwijzing! Uzelf zo de max vinden, uzelf zo graag zien, dat ge opkomt voor u zelf, dat zijn zaken die belangrijk zijn. Uzelf zo graag zien en u zelf op de eerste plaats zetten, daar gaat het om. Ik draag dit artikel op aan elke persoon die de kracht in zichzelf nog niet heeft gevonden & voor nabestaanden/familieleden van jongeren die zich van het leven beroofd hebben.

Hij of zij had immers de kracht en het geloof in zichzelf niet …

R.I.P.