Leestijd: 10min.
Als ouder is het omgaan met een kind dat worstelt met alcoholisme een van de zwaarste uitdagingen die je kunt tegenkomen. Deze situatie kan voelen als een onvermijdelijke crisis waarbij je voortdurend op zoek bent naar manieren om de verslaving van je kind te bestrijden. Ik voel een diepe empathie voor ouders die aan het begin staan van de pijnlijke reis van hun kind met alcoholverslaving, en voor degenen die zich voorbereiden op de moeilijke stappen: afkicken, opsluiting, of zelfs overwegen je kind uit huis te zetten. Voorbeelden zoals deze blijven nog steeds pijnlijk. In deze blog delen we acht (8) belangrijke lessen over ouderschap en verslaving, gebaseerd op persoonlijke ervaringen en die van anderen die soortgelijke situaties hebben doorstaan. Deze lessen kunnen waardevolle inzichten bieden voor ouders die hun kind willen ondersteunen, terwijl ze tegelijkertijd leren omgaan met de realiteit van de verslaving.
1. Hoe ouderschap de verslaving bij een kind kan verergeren
We houden van onze kinderen. We zouden alles doen om hun pijn weg te nemen. Het is een natuurlijke neiging voor ouders om te willen helpen en hun kinderen te beschermen tegen pijn en problemen. We zouden zelfs ons leven geven als dat zou helpen, al was het maar een beetje.
Wanneer je kind worstelt met alcoholisme, kan deze drang om te helpen echter averechts werken. Ouders kunnen soms de neiging hebben om de verslaving te verbergen of de gevolgen ervan te verzachten, in de hoop dat dit de situatie zal verbeteren. Dit kan echter leiden tot ‘enabling’, waarbij je onbewust het problematische gedrag van je kind mogelijk maakt door de consequenties te verzachten of door zelf de problemen op te lossen.
In plaats van daadwerkelijk te helpen, kan dit gedrag de verslaving verergeren. Het kind leert dan misschien niet om de gevolgen van zijn daden te ondervinden en te leren van zijn fouten. Op de lange termijn kunnen we hen alleen steunen en kansen bieden om hen te helpen betere keuzes te maken in het leven. Het is van groot belang dat ouders begrijpen dat echte steun niet betekent dat je de problemen van je kind oplost, maar dat je hen aanmoedigt om verantwoordelijkheden te nemen en hulp te zoeken van professionals. Helaas is dit vaak moeilijk. Soms kunnen we niet voorkomen dat ze pijn lijden, omdat ze de gevolgen van hun daden moeten ervaren om te kunnen herstellen.
Lees ook: De Gevaren van Alcoholverslaving: Herken de Signalen en Onderneem Actie
Alcoholverslaving is een sluipende vijand die levens kan verwoesten zonder onderscheid te maken tussen leeftijd, geslacht of achtergrond.
2. Waarom ouders niet alles alleen kunnen oplossen
Een van de grootste uitdagingen bij ouderschap en alcoholisme is het accepteren dat je het verslavingsprobleem van je kind niet kunt oplossen. Ondanks je beste bedoelingen en je onvoorwaardelijke liefde, kan niemand de verslaving van een ander oplossen, behalve de persoon zelf. Dit betekent dat je als ouder soms machteloos kunt voelen. Het kan pijnlijk zijn om te erkennen dat je kind zelf de beslissing moet nemen om te veranderen, en dat je rol beperkt is tot het aanbieden van steun en aanmoediging.
Het accepteren van deze realiteit is belangrijk voor je eigen welzijn en dat van je kind. Ouders moeten leren om hun eigen grenzen te stellen en te begrijpen dat de uiteindelijke beslissing om te herstellen bij hun kind ligt. Dit kan ook betekenen dat je je kind moet aanmoedigen om professionele hulp te zoeken en gebruik te maken van herstelprogramma’s en counselingdiensten.
3. De waarheid achter de leugens van alcoholverslaafden
Het begrijpen dat ze vaak zullen liegen is een ander belangrijk aspect van het omgaan met een kind dat verslaafd is aan alcohol. Kinderen of mensen met een alcoholverslaving in het algemeen zullen vaak alles zeggen om hun probleem te verbergen of goedkeuring te krijgen van hun ouders, soms zonder dat ze zelf beseffen dat ze liegen. Het is vaak ook een copingmechanisme om de pijn van de confrontatie met hun eigen gedrag te vermijden.
Als ouder is het belangrijk om je bewust te zijn van deze neiging tot liegen en niet alleen op woorden te vertrouwen. Ik moet even terugdenken aan iets wat mijn moeder me eens zei toen ik jonger was, “Mijn ogen horen beter dan mijn oren”. Net zoals we bewijs zoeken van hun alcoholgebruik, moeten we ook bewijs zoeken van hun herstel. Dit betekent dat je moet opletten voor positieve veranderingen in gedrag en consistentie in de stappen die je kind onderneemt om hun verslaving aan te pakken. Positieve feedback voor deze veranderingen kan een belangrijke motivator zijn, zelfs voor kleine dingen.
Lees ook: Alcoholisten: dit zijn de 5 soorten
Een typische alcoholist bestaat niet. Hoewel veel mensen een stereotiep beeld hebben van alcoholisten, heeft elke persoon zijn eigen unieke omstandigheden.
4. De Juridische gevolgen van verslaving: Wat ouders moeten weten
Alcoholverslaving kan ook leiden tot illegaal gedrag, zoals het overtreden van de wet. Dit kan variëren van kleinere overtredingen tot ernstigere misdrijven, afhankelijk van de ernst van de verslaving. Voor ouders kan het confronterend zijn om te zien dat hun kind door deze juridische problemen wordt geconfronteerd. Maar de keiharde realiteit is dat ze fouten gemaakt hebben en moeten de prijs betalen. Ze moeten de gevolgen van hun acties begrijpen, en wij als ouders kunnen ze niet redden daarvan. Maar het kan nodig zijn om juridische hulp te zoeken en te leren hoe je je kind kunt ondersteunen tijdens deze moeilijke periodes. Dit kan inhouden dat je helpt bij het vinden van juridische bijstand of dat je zorgt voor een ondersteunend netwerk dat kan helpen bij de integratie van je kind in de maatschappij na juridische problemen.
5. Het effect van verslaving op sociale relaties en familie
De impact van alcoholverslaving op sociale relaties en de familie is vaak diepgaand. Familieleden en/of vrienden kunnen zich ongemakkelijk voelen of zelfs afstand nemen vanwege de moeilijke omstandigheden die alcoholverslaving met zich meebrengt. Dit kan leiden tot spanningen en conflicten, wat de situatie nog moeilijker maakt voor iedereen die betrokken is.
Het is belangrijk dat ouders begrijpen dat dit soort reacties normaal kunnen zijn en dat elk familielid zijn eigen manier heeft om met de situatie om te gaan. Het stellen van grenzen door vrienden en familie is een gezonde manier om met de situatie om te gaan en kan ook helpen om de focus te behouden op het welzijn van het kind en de familie. Dit betekent echter niet dat je moet accepteren dat je kind volledig geïsoleerd raakt; het betekent dat je een balans moet vinden tussen steun bieden en jezelf beschermen.
Lees ook: Ondersteuning en Hulpmiddelen voor Familieleden van Alcoholverslaafden
Alcoholverslaving treft niet alleen de persoon die drinkt, maar ook jou als familielid. Je geliefde zien worstelen met een alcoholverslaving kan hartverscheurend zijn.
6. De verandering van levensomstandigheden door alcoholverslaving
Alcoholverslaving kan leiden tot aanzienlijke veranderingen in de levensomstandigheden van een persoon. Dit kan variëren van problemen met huisvesting en financiën tot veranderingen in hun sociale netwerken en dagelijkse routines. Het is van belang om te erkennen dat deze veranderingen vaak een direct gevolg zijn van de verslaving en dat het herstelproces tijd en geduld vereist.
Sommigen vinden hun weg terug, anderen niet. Als ouder kun je daarover treuren, maar dat zal niet helpen als je niet vooruit blijft gaan. Ouders moeten daarom bereid zijn om de realiteit van deze veranderingen onder ogen te zien en hun verwachtingen aan te passen. Iemand met een verslaving leeft niet in het verleden of de toekomst, ze leven in het nu. Als je iemand wil helpen, moet je ook in hun wereld leven en begrijpen waar ze vandaan komen.
Dit kan betekenen dat je je kind ondersteunt tijdens moeilijke tijden, maar ook dat je grenzen stelt en je eigen welzijn in de gaten houdt. Het kan ook nuttig zijn om samen te werken met professionals die ervaring hebben met verslaving om een plan te ontwikkelen dat rekening houdt met de veranderende omstandigheden van je kind.
Bestel het E-book: Ik ben het zat! Omgaan met een (alcohol) gebruiker
Hoe kan je nu omgaan met iemand die drinkt? Voel je je machteloos en ten einde raad? Dit boek zal je inzichten, ideeën en hoop geven.
7. Dakloosheid kan een keuze zijn en hoe ouders kunnen reageren
In sommige gevallen kan alcoholverslaving leiden tot dakloosheid, vooral als iemand weigert hulp te zoeken of de gevolgen van hun verslaving niet onder ogen wil zien. Soms zie je mensen die op straat leven, met borden waarop ze om voedsel of geld vragen. Het kan zijn dat ze worstelen met een of ander verslaving of psychische problemen. Ze zijn iemands zoon of dochter, maar dat verandert hun situatie niet. Dit kan een van de pijnlijkste realiteiten zijn waarmee ouders worden geconfronteerd. Het zien van je kind in deze situatie kan bijzonder moeilijk zijn en kan gevoelens van verdriet en wanhoop oproepen.
Het is belangrijk dat ouders begrijpen dat hoewel ze steun kunnen bieden, ze ook hun eigen grenzen moeten respecteren. Je kunt proberen je kind te helpen door hen te verbinden met hulpbronnen en ondersteuning, maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor verandering bij je kind. Dit kan betekenen dat je hen aanmoedigt om hulp te zoeken bij lokale instanties voor daklozen of herstelprogramma’s.
8. Verslavingsherstel mogelijk door Jezus Christus
In deze moeilijke reis van ouderschap en alcoholisme kan het geloof en de kracht van Jezus Christus een diepgaande rol spelen. Veel mensen vinden in hun spirituele overtuigingen een bron van hoop en herstel. Jezus Christus kan ons helpen bij het overwinnen van alcoholverslaving door Zijn genade en kracht. Het geloof in Christus biedt niet alleen emotionele steun, maar ook praktische handvatten voor herstel.
Het herstelproces wordt vaak versterkt door gebed, het bestuderen van heilige geschriften, en deelname aan een gemeenschap van gelovigen die steun en bemoediging biedt. Jouw geloof in Christus kan helpen bij het ontwikkelen van innerlijke kracht en de moed om moeilijke stappen te zetten in de strijd tegen alcoholverslaving. Dit betekent niet dat het herstel gemakkelijk zal zijn, maar dat er een diepere bron van kracht en hoop beschikbaar is die kan bijdragen aan het genezingsproces.
Als ouder kun je je kind aanmoedigen om deze spirituele hulpmiddelen te gebruiken als onderdeel van hun hersteltraject. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op professionele hulp en kan helpen bij het vinden van een groter doel en richting in hun leven. In moeilijke tijden kan het geloof in Jezus Christus een lichtpunt zijn en een extra dimensie van steun bieden.
Waarom is het belangrijk dat ouders dit leren?
Het omgaan met een kind dat worstelt met alcoholisme is een complexe en emotionele reis die ouders diep raakt. Als ouder kun je pas rust vinden in jezelf en kun je je kind pas helpen wanneer je de waarheid accepteert. De waarheid accepteren, en van daaruit verder gaan, stelt je in staat om zowel jezelf als je kind te helpen.
Haat je kind niet omdat hij of zij alcoholverslaafd is en je zoveel pijn doet. Haat de verslaving zelfs en de dingen die ze daardoor doen. Je kunt zielsveel van je kind houden, maar je kunt het gedrag dat gepaard gaat met hun verslaving ook evenveel haten. Het is belangrijk om het verschil tussen die twee goed te begrijpen en je kind positief te blijven ondersteunen.
Door de acht (8) lessen die we in deze blog hebben besproken, hopen we dat je een beter begrip hebt gekregen van de uitdagingen en realiteiten van ouderschap in het licht van alcoholverslaving bij kinderen en/of jongeren. Ben je op zoek naar verdere ondersteuning en advies over hoe je als ouder met alcoholverslaving van je kind kunt omgaan? Neem dan vandaag nog contact op met Michaël Niclaus voor een persoonlijk consult en ontdek hoe je je weg naar een gezondere toekomst kunt beginnen. Michaël Niclaus is een ervaren alcoholcoach en erkende counselor met meer dan 10 jaar ervaring in het ondersteunen van mensen met alcoholverslaving. Hij heeft zich gevestigd als dé alcoholexpert van Vlaanderen en heeft al duizenden mensen geholpen. Michaël biedt gepersonaliseerde plannen aan en helpt cliënten bij het verminderen of stoppen van alcoholgebruik, en ondersteunt hen bij het opbouwen van een gezonder en gelukkiger leven zonder alcohol. Michaël staat klaar om eenieder te helpen en te begeleiden bij elke stap op weg naar herstel. Hij kan je helpen om een gepersonaliseerd plan te ontwikkelen dat past bij jouw unieke behoeften.
Samen kunnen we deze uitdaging aangaan en zorgen voor De Beste Beslissing voor jou en je gezin. Als je meer wilt weten over alcoholisme, blijf dan onze blogs volgen en deel deze waardevolle informatie met je vrienden en familie. Blijf geïnformeerd en blijf veilig.
Onthoud, samen kunnen we alcoholverslaving verslaan.
Lees ook: Alcoholische ouders: Dit zijn de gevolgen voor kinderen
Lees over hoe opgroeien met alcoholische ouders kinderen beïnvloedt en ontdek praktische tips om emotioneel om te gaan met een alcoholverslaafde ouder.
Coaching 1 op 1
Als je geïnteresseerd bent in coaching, beginnen we altijd met een kennismakingssessie. Deze sessie kan 1 uur of 100 minuten duren. Een sessie van 1 uur kan online plaatsvinden. Kies je voor een sessie van 100 minuten, dan kan deze zowel online als persoonlijk bij mij plaatsvinden, wat altijd een aangename ervaring is.
Contact
Adres
IJzerstraat 3
8370 Blankenberge
KBO: 0849.946.563