Beste overheid,
Beste politiekers,
Beste ouders,
Beste ‘volwassenen’

In deze open brief stel ik 7 vragen waar ik zelden een verhelderend antwoord op krijg. Via deze (openbare) weg hoop ik een paar antwoorden te ontvangen. Ik ben benieuwd!

1) Kan iemand uitleggen waarom er nog steeds geen nultolerantie is in België?

In heel veel landen is alcohol en auto rijden NOT done. In België daarentegen leren we onze les nog altijd niet. We drinken en rijden nog  veel meer dan we allen denken. De cijfers zijn hallucinant! Jaarlijks worden op de Belgische wegen anderhalf miljoen alcoholcontroles uitgevoerd. Bijna 50.000 Belgen – 135 dronken chauffeurs per dag – werden in 2017 beboet.  Eén op negen Vlamingen rijdt elke maand minstens 1 keer nadat hij/zij te veel alcohol heeft gedronken. 43 procent van de Belgen geeft toe het voorbije jaar onder invloed te hebben gereden.

Elke twee uur gebeurt in België een auto-ongeval waarbij de chauffeur te veel heeft gedronken. In 2017 ging het over 4210 ongevallen met dronken chauffeurs. Hierbij vielen 4210 gewonden en ook doden.

Als ik lezingen geef naar jongeren over alcoholpreventie zijn het de jongeren die hun ouders op de vingers tikken en zeggen dat ze niet meer met de auto mogen rijden nadat ze teveel gedronken hebben. Dus beste volwassene: hoe doe jij het in het verkeer? Leven we in een maatschappij waar de jongeren hun ouders moeten opvoeden?

2) Hoe komt het dat zoveel jongeren onder de 16 jaar alcohol KRIJGEN van hun ouders?

Tijdens lezingen bij jongeren onder de 16 jaar merk ik dat ongeveer 1 op de 3 jongeren voor de eerste keer met zijn of haar ouders drinkt. Veel ouders zetten hun kinderen aan tot drinken zonder dat ze het beseffen…

Heel veel ouders overtreden de wet, zonder dat ze het door hebben! Als we door een rood licht rijden bijvoorbeeld worden we beboet. We zijn zo strikt met regels, met allerlei zaken, maar als het op alcohol aankomt, zien we enorm veel door de vingers.

Rook jij ook een joint samen met je kind?

3) Waarom verplichten wij jongeren om alcohol te LEREN drinken?

België is een enorm verslaafd land. We kunnen geen paar dagen zonder alcohol. 86% van de Belgische volwassen drinkt alcohol en de norm is drinken. Als bijna iedereen in de collectieve verslaving zit, zijn degene die er uit stappen de ‘speciale’ mensen.  Waarom worden die mensen met de vinger gewezen?

4) Waarom is alcohol nog steeds legaal?

Stel dat alcohol vandaag zou worden uitgevonden, zou dit nog legaal zijn ? Ik denk dat we allen wel het antwoord kennen, tenzij we niet eerlijk durven zijn met onszelf. Hoe eerlijk durf jij te zijn?

Alcohol eist veel meer dodelijke slachtoffers dan (bij wet verboden) heroïne en cocaïne. Het aantal heroïnedoden in België wordt geschat op een honderdtal per jaar.

Nog nooit belandden zoveel patiënten op de spoedafdelingen van ziekenhuizen door alcoholmisbruik als in 2018: niet minder dan 60.000 mensen kwamen op de spoed terecht met symptomen van alcoholvergiftiging of verwondingen die het gevolg waren van hun drinkgedrag.

Alcoholgebruik stijgt vooral bij 65-plussers, de generatie van de ‘babyboomers’. Eén op vier 65-plussers drinkt elke dag. Het aantal bejaarden dat door drankmisbruik op de spoed terechtkomt, is de laatste 10 jaar verdubbeld.

Wereldwijd is alcoholgebruik verantwoordelijk voor 4 procent van de sterfgevallen. In totaal zijn dat ongeveer 3,3 miljoen mensen, waarbij de dood een rechtstreeks gevolg is van alcoholmisbruik. In 30 procent van de overlijdens als gevolg van een ongeval is er alcohol in het spel. Hiermee ligt het aantal sterfgevallen door alcohol hoger dan dat van aids, tbc en geweld samen.

5) Hoe komt het dat het ‘normaal’ is om onze emoties te onderdrukken/verdoven?

We leven in een maatschappij waar mensen zich wekelijks verdoven door alcohol. Bij stress drinken we, bij problemen drinken we, als de Rode Duivels spelen, drinken we , een zonnestraal buiten, dan drinken we, bij een begrafenis drinken we, …

Alcohol verdooft onze emoties en zonder we het beseffen, gebruiken we alcohol als medicijn om het leven aan te kunnen. We groeien niet op met de kennis hoe we met emoties, angst of stress moeten omgaan. We leren vooral op scholen over wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, maar de emotionele intelligentie wordt volledig opzij geschoven? Toch wel interessant nochtans.

We zijn een maatschappij die LIJDT! Alcohol is vergif, en we vergiftigen ons op wekelijkse basis. Alcohol drinken is een vorm van zelfdoding. De traagste en meest aanvaardbare, maar nog steeds zelfdoding.

6) Wanneer zal alcohol verboden worden in tankstations?

Hoeveel doden moeten er nog vallen vooraleer we daar ook iets aan doen? Het Emilie Leus-fonds is daar ook al mee bezig. Eens we België uitrijden en in Nederland terecht komen, vinden we geen enkel tankstation waar alcohol is. In België staan er vaak de grootste promoties van alcohol in de kijker. Hoe zot is dat eigenlijk?

7) Wanneer zal het boek Succesvol minderen of stoppen met alcohol worden opgenomen in het onderwijsassortiment?

Hoeveel toekomstige alcoholisten moeten er nog komen vooraleer er we echt iets aan doen? In mijn boek Succesvol minderen of stoppen met alcohol staat een andere waarheid over alcohol waarmee we duizenden jongeren op een andere manier naar alcohol kunnen doen kijken. Nu lopen ze allen in de ‘valkuil’.

Ik heb 8 jaar geleden erkend dat ik een problematische relatie had met alcohol. Nu is het aan jou! Ik ben benieuwd!

https://www.youtube.com/watch?v=3cmAHMhSyBY&feature=youtu.be