Mijn eerste “nuchtere feestdagen” was ik door de corona maatregelen eind 2020 redelijk makkelijk en veilig doorgekomen.  In december 2021 moest ik dus voor het eerst zonder alcohol door de uitdagingen van kerstfeesten, recepties met vrienden en collega’s en familiefeesten navigeren. Daar ik hier niet op voorbereid was, heeft dit me toch wat moeilijke momenten en stress bezorgd. Gelukkig ga ik dit jaar volledig voorbereid en met vertrouwen de feestdagen in.

Wanneer je pas gestopt bent met alcohol drinken zijn de feestdagen zeker een uitdaging. Om diegenen onder jullie die de komende weken willen matigen met alcohol of alcoholvrij willen zijn te helpen geef ik graag mijn top vijf tips.

  • Maak een plan

Wanneer je uitgenodigd bent voor een feest op locatie kijk dan op voorhand al eens online naar de drankkaart. Op die manier kan je al zien of er alcoholvrije alternatieven voorhanden zijn. Tegenwoordig zijn er bijna overal wel alcoholvrije bieren, wijnen of mocktails verkrijgbaar. Frisdrank of water is natuurlijk ook mogelijk. Wanneer je wil matigen kan je ook kijken naar drankjes met een laag alcoholpercentage.  Op deze manier kom je goed voorbereid op je feest aan en hoeft de keuze van je drankje al geen stress op te leveren.

Wanneer er echt geen alternatief is waar u zin in heeft, contacteer dan naar de cateraar en kijk of je jouw eigen drank kunt meenemen, waarbij je aanbiedt om kurkengeld te betalen. Ik heb reeds op een paar plaatsen alcoholvrije wijn meegenomen en ze hebben me niets in rekening gebracht.

Als je bang bent dat het feest echt te gek en te verleidelijk wordt, raad ik je aan om niet te gaan. Stel jezelf boven wat anderen van je denken of van je verwachten. Je zal jezelf hier achteraf heel dankbaar voor zijn.

  • Wees voorbereid op vragen

Op sommige momenten zal er veel groepsdruk zijn en zullen mensen je vragen stellen. Er zal gevraagd worden waarom je niet drinkt, je kan te horen krijgen dat je saai bent of dat “eentje toch geen kwaad kan”. Houd je aan je plan om niet te drinken en zorg dat je de antwoorden al op voorhand bedenkt. Wanneer je je niet op je gemak voelt om te zeggen dat je gestopt bent met drinken hoef je dat ook niet te zeggen. Een eenvoudig antwoord als “Ik moet rijden”, “ik moet morgen vroeg op” of “ik neem een pauze” kan al voldoende zijn. Wanneer je lastige vragen wil vermijden kan je ook een alcoholvrij bier in een bierglas laten schenken. Op die manier zal niemand merken dat je geen alcohol drinkt en krijg je geen vragen.

  • Wees sterk en geniet ervan

Vaak drinken mensen om te ontspannen, om hun remmingen weg te nemen of om zich geen zorgen te moeten maken over wat anderen over hen denken wanneer ze naar een feest of receptie gaan. Het kan echter een heel mooie ervaring zijn wanneer je tijdens deze gebeurtenissen nuchter blijft. Verbinden, lachen, discussiëren, praten en zingen zijn geweldige leuke dingen om te doen. Ook als je nuchter bent 😉. Probeer het maar eens, je zal verrast zijn.

  • Vertrek wanneer je zin hebt

Veel mensen die ik ken, gaan graag naar feesten, maar gaan vaak weg als het feest te luid wordt, of als mensen te dronken beginnen te worden of in herhaling vallen. Het is niet leuk meer voor iemand die niet drinkt wanneer iedereen op een feest dronken wordt. Maak je dus geen zorgen om te vertrekken wanneer je wilt. De kans is heel groot dat niemand het merkt dat je vertrokken bent.

  • Identificeer je triggers

De bovenstaande tips zijn vooral van toepassing wanneer je een feest of party buitenshuis hebt. Voor de feestelijkheden bij jou thuis of bij familie of vrienden waar alcohol gedronken wordt raad ik je aan om op voorhand te plannen wat je gaat drinken. Drink je drankje uit een mooi glas zodat je een feestelijk gevoel krijgt. Als je merkt dat je wordt getriggerd om te drinken, zoek dan iets om jezelf af te leiden, zoals opruimen of misschien een spelletje spelen met de kinderen. Even buiten gaan om te wandelen is ook altijd een goed idee om je af te leiden. Onthoud ten slotte dat zin krijgen om alcohol te drinken als een golf is. Hoe erg de zin in alcohol soms ook kan zijn, het zal altijd voorbijgaan.

Vrolijke en nuchtere feestdagen!!!

Robin