Een maand zonder alcohol kan je niet alleen helpen om je relatie met alcohol aan te pakken, het kan je ook de ruimte geven om dingen te doen waar je normaal geen tijd voor hebt.

De hoofdzaak van een maand zonder alcohol is niet om zonder alcohol door het leven te gaan… Het gaat om ruimte maken voor andere dingen.

De  eerste keer dat ik deelnam aan de “Maand zonder alcohol” was in 2015. Ik benaderde deze maand achter  met een verkeerde ingesteldheid. Ik geloofde dat het opgeven van alcohol voor een maand betekende dat ik mezelf iets fundamenteels ontzegde om van het leven te genieten.

Natuurlijk wist ik dat een pauze nemen goed voor me zou zijn. Ik begreep veel van de gezondheidsvoordelen, zoals verbeterde leverfunctie, betere slaap, lagere bloeddruk en betere geestelijke gezondheid, en ik keek er naar uit om na een maand zonder alcohol wat meer geld op zak te hebben, maar ik zag het toch fundamenteel als ‘ zonder alcohol leven’.  “De maand zonder alcohol” was daarom een maand om te doorstaan in plaats van te genieten. Ik bracht het grootste deel van mijn vrije tijd dan ook alleen thuis door met het aftellen van de dagen tot ik weer met mijn vrienden naar de kroeg kon.

“Jaren van sociale conditionering hadden me doen geloven dat alcohol de sleutel was tot plezier maken en stress beheersen, en het was een groot deel van hoe ik socialiseerde en ontspande.”

Het is niet verwonderlijk dat ik zo’n negatieve kijk had op een leven zonder alcohol. Jaren van sociale conditionering hadden me doen geloven dat alcohol de sleutel was tot plezier maken en stress beheersen. Alcohol was een groot deel van waar mijn sociaal leven om draaide en hoe ik me ontspande. Opmerkingen van mensen om me heen versterkten mijn negatieve overtuigingen alleen maar. “Waarom doe je dat in vredesnaam, Robin?” “Een maand zonder alcohol? Nee bedankt!” “Je leeft maar één keer” “Het leven is te kort”, wat eigenlijk ironisch is als we bedenken hoe alcoholschade elke dag het leven van vele mensen verkort. Het is dus geen grote verrassing dat vanuit die echokamer van negativiteit en ontbering mijn “Maand zonder alcohol” een behoorlijk ellendige maand was.

Laten we nu snel vooruitspoelen naar vandaag. Ik ben drie jaar geleden helemaal gestopt met drinken en nu ontspan, socialiseer en feest ik heel gelukkig zonder alcohol. Wat is er veranderd? Het antwoord is “mijn ingesteldheid”. Ik kies ervoor om niet-drinken te zien als een kans om ruimte in mijn leven te maken voor nieuwe dingen in plaats van iets op te geven. Dat voelde voor mij krachtig en opwindend, maar het was ook een cruciale factor om ervoor te zorgen dat mijn alcoholvrije keuzes zouden blijven duren. De natuur heeft een hekel aan een vacuüm en als je de ruimte die alcohol achterlaat niet vult met iets anders – iets dat meer voldoening geeft – is de kans groter dat je oude gewoonten weer voet aan de grond krijgen.

“Ik kies ervoor om niet te drinken als een kans te zien om ruimte in mijn leven te maken voor nieuwe dingen in plaats van iets op te geven.”

In mijn geval was dit opnieuw beginnen sporten. In mijn jeugd had ik veel gesport maar de laatste twintig jaar was het sporten op een zeer laag pitje beland. Ik had nog wel enkele pogingen gedaan maar meestal waren die geen land leven beschoren. In juni 2020 schafte ik mij een fitness abonnement aan en sindsdien kan je me driemaal per week in de sportzaal vinden. Niets geeft me meer voldoening dan de strijd met de gewichten aan te gaan. Dagelijks probeer ik ook tweemaal een half uur te wandelen. Dat lukt niet elke dag maar ik wandel toch minstens 75% van de dagen  een uur. Het resultaat mag er dan ook zijn. Ondertussen ben ik 25 kg afgevallen, heb ik mijn bloeddruk opnieuw onder controle (zonder medicatie) en zijn ook mijn bloedwaarden beter dan ze de laatste vijfentwintig jaar waren.

Een maand zonder alcohol kan ook voor jou de start zijn van een nieuwe hobby, een nieuwe passie. Wanneer je de maand zonder alcohol benadert als een kans om ruimte te maken voor iets nieuws in plaats van elke dag af te tellen naar het moment dat je opnieuw alcohol mag drinken, wie weet wat je dan over jezelf ontdekt. Misschien ben je een portretschilder, een marathonloper, een schrijver of een fotograaf. Misschien ga je op een zaterdagochtend met een helder hoofd wandelen en zie je een advertentie voor lokale vrijwilligers die je nieuwsgierigheid prikkelt. Een maand zonder alcohol kan een levensbevestigende en positieve ervaring zijn of je kunt het zien als een maand van ontbering. Het hangt allemaal af van je mentaliteit. Ik wou dat ik me dat in 2015 had gerealiseerd en toen de acties had ondernomen die ik drie jaar geleden nam.

 

Nog een fijne dag !!

 

Robin