In januari 2021 was ik iets meer dan 6 maanden nuchter. Ik bezocht nog steeds AA-bijeenkomsten en ook yoga, genaamd Nirvana, wat toch een beetje misleidend is. Het waren yoga lessen voor de familie waar de kinderen konden meedoen.

Bijna twaalf jaar later doe ik nog steeds yoga, maar nu is het yoga voor gevorderden. Er bestaat zoiets als Youtube yoga. We hebben het vorig jaar gedaan. Het was erg vernederend. De kat keek veroordelend toe vanaf de bank. Ik was bang dat ons jongste kind ons stiekem zou filmen en beroemd zou worden op Youtube. Het beste van onze Youtube yoga fase was dat er een einde aan kwam. Het tweede beste was dat het me motiveerde om weer te gaan hardlopen en wat gewicht te verliezen. Ik ben ondertussen ongeveer 7 kilo lichter dan in januari 2021 en ongeveer 10 kilo zwaarder dan in januari 2012. Maar wie telt het?

In de blog over yoga in 2012 vertelde ik over een reis naar San Diego voordat ik nuchter werd. Ik zal het nooit vergeten, niet vanwege al het plezier dat we hadden en het prachtige landschap, maar vanwege een meedogenloze kater die dagen aanhield. Vrij van ouderlijke verantwoordelijkheden dronk ik meer dan gewoonlijk, wat al veel te veel was. De kater begon ‘s morgens al toen ik een boottocht had geboekt om zeeleeuwen te spotten. Ik werd misselijk en trillerig wakker. De toenemende paniek bij de gedachte om vast te zitten op een boot, met naar zonnecrème ruikende vreemden zonder kater, maakte de kater nog erger. Ik wilde afzeggen, maar trots verhinderde dat. Ik weet zeker dat ik er het grootste deel van de reis er trots uitzag met mijn hoofd naar beneden en mijn ogen dicht.

Met mijn ogen meestal dicht, kon ik de slijmerige, slome schoonheid van de zeeleeuwen niet ten volle waarderen. Ik nam enkele foto’s en maakte een noodplan om over de zijkant van de boot te kotsen terwijl de andere passagiers foto’s aan het trekken waren. Als ik vandaag mijn foto’s bekijk, zien de zeeleeuwen eruit zoals ik ze herinner. De rest van de boottocht wenste ik dat ik dood was, maar ik besloot toch niet om niet meer te drinken. Zelfs niet voor die dag.

Weet je wat echt leuk is aan nuchter reizen? Alles, maar vooral geen katers waardoor je wenst dat je dood was. Alles is zoveel leuker zonder katers. Boottochtjes, sightseeing, zwemmen of luieren bij het zwembad, mensen voor het eerst ontmoeten, lekker eten, wandelen, ademen. Ik vraag me nog steeds af hoe die reis zou zijn geweest als ik niet had gedronken, zonder katers. Op een bepaalde manier was die reis toch perfect omdat deze een grote barst veroorzaakte in het beeld dat ik van mezelf had als een vrolijk persoon die altijd alles voor elkaar kreeg. Het is oké om niet alles op een rijtje te hebben. Er zijn prachtige dingen gebeurd telkens ik erin slaagde dit te accepteren.