Alcohol is prominent aanwezig. Er gaat geen dag voorbij en er komt wel een artikel in de krant, televisie, … Het is een onderwerp waar we over praten, filosoferen en uiteraard drinken.

Ik ben zelf ook heel veel met alcohol bezig, maar op een andere manier dan de meeste … Namelijk door mij zelf er vragen bij te stellen?

Met dit artikel wil ik jou een beeld schetsen hoe ik alcohol zie in het jaar 2030 en hoe ik onze “mindset” over dit product zie evolueren.

Hoe zie ik alcoholgebruik in 2030?

Als ik vertel over mijn visie over alcohol vragen mensen mij of alcohol zal verboden worden … Dat denk ik niet.

 1. Eerst en vooral is de grootste verandering in het jaar 2030 de ‘collectieve mindset’ rond alcohol. Nu wordt alcohol nog altijd gezien als genotsmiddel. Dit zal langzaam veranderen en er zal een algemene bewustwording plaatsvinden die alcohol zal benoemen zoals hij is, namelijk een HARDDRUG, net zoals cocaine, heroine, xtc, speed, …
 2. Wat zal er dan wel gebeuren? Er zullen etiketten op bierflesjes en wijnflessen komen zoals dit nu al gebeurt bij pakje sigaret.
 3. De manier waarop we naar alcohol kijken zal vooral veranderen? Alcohol is een soort Gif. Mensen gebruiken tijdens hun alcoholvrije maanden letterlijk de woorden “ontgiften & detoxen”. Wat is alcohol dan? Inderdaad, een soort vergif, dat heel heel langzaam in vele mensen hun leven sluipt. Elke generatie wordt slimmer en slimmer en dat zal zich ook uiten op dit pad.
 4. De reclame die we nu heel normaal vinden, zal toch minder en minder normaal gevonden worden! Dat in het jaar 2030 Jupiler de hoofdsponsor zal zijn van de belgische competitie, betwijfel ik ten zeerste. Cocaïne zal het waarschijnlijk ook niet worden. Misschien de “Tea Pro League” .Je mag hieronder bij “reacties” een gokje doen … 🙂
 5. Champagne bij de geboorte zullen we ook minder en minder zien. Nu zijn vele ouders heel onbewust, en beseffen ze ook niet dat kinderen vooral leren door te kijken naar hun voorbeelden, hun ouders dus. ‘Leading by example’ is van ontzettend groot belang voor jongeren en als ouder hebben we een voorbeeldfunctie. We zullen een geboorte vieren met alcoholvrije aperitieven of thee.
 6. Wat zal er nog veranderen? Reclames over wodka, wijn en ander toestanden zullen ook langzaam verdwijnen … Alcohol & televisie gaan nu nog hand in hand … Nu wordt er nog regelmatig gedebatteerd met een glaasje rode of witte wijn erbij, langzaamaan zullen we beginnen beseffen dat we eigenlijk gewoon dagdagelijkse drugs gebruiken. We zijn allen druggebruikers, zonder dat we het beseffen.
 7. Wat zal er nog veranderen? ‚Drugs nemen’ bij ons eten zal ook verminderen! Kinderen MOGEN geen alcohol nemen of gebruiken omdat dit niet goed is voor hun gezondheid … En opeens als je volwassen bent is ditzelfde product dat we letterlijk VERBANNEN naar kinderen, een genotsmiddel … Heel interessant … In 2030 is de wereld een stukje bewuster geworden.
 8. Natuurlijk zal de reactie ook komen dat ik overdrijf in dit artikel … Dat kan zo zijn, maar denken we maar aan Christopher Columbus die jarenlang is uitgelachen omdat hij dacht dat de wereld rond was, tot het bleek waar te zijn …. Een waarheid kan van de ene dag op de andere dag gewoon verdwijnen.
 9. Ik kijk uit naar het jaar 2030, want op 14 jaar zal
  er toch heel veel veranderen en zal er toch een deel van die zaken die ik hier vandaag (15 maart 2016) schrijf, werkelijkheid worden.
 10. Er zal in het jaar 2030 veel meer reclame te zien zijn op tv van gezonde producten, en dranken, misschien zelf ook van thee en dergelijke …. Thee is nog steeds de 2de meeste gedronken drank in de wereld naast water … In Belgie wel nog niet zo populair.Binnenkort ben ik 5 jaar alcoholvrij, had ik dit artikel gelezen toen ik zelf nog dronk had ik dit weggelachen …. Maar het zou toch waarschijnlijk ook wel een zaadje geplant hebben, en als dit gelukt is ben ik al zeer blij .

Concreet wat gaat er binnen 15 jaar anders zijn?

 • geen tot weinig reclame meer over alcohol op televisie
 • veel veel minder sociaal aanvaard
 • zal ‚marginaal’ zijn als je wel drinkt
 • etiketten op alcoholische goederen die vertellen hoe gevaarlijk alcohol is (bestaat eigenlijk al, denk maar aan ontsmettingsmiddel)
 • geen alcohol meer in televisieseries
 • collectieve mindset niet meer zo sociaal aanvaard
 • ik gok op de ‚thee’ pro league ipv ‚jupiler’ pro league
 • een uitgebreid assortiment aan alcoholvrije aperitieven (smoothies, thee, …)

Op 21 april is er alvast de nationale alcoholvrije dag. Het zou fijn zijn als je die dag ook meedoet!

Ik kijk uit naar het jaar 2030. Jij ook?