Als alcoholconsulent en ex-alcoholverslaafde geef ik lezingen over alcohol, het leven en leren omgaan met emoties. Gisteren gaf ik een lezing over “alcohol en mijn ervaringen” aan 11-12 jarigen. Ik stelde hen de vraag: “Wie van jullie heeft er allemaal al eens iets gedronken?” Tot mijn grote verbazing steekte de helft van de klas zijn hand op … Als ik dan vroeg wie er allemaal al eens een joint heeft gerookt, stak er niemand zijn hand op! Iemand antwoorde: “ja, maar dat is wel Drugs he”, waarop ik antwoorde: “En wat denk je dat alcohol is?”. Het werd ff stil … De onwetendheid rond alcohol is ENORM!

Ik ben grote fan van het ‘Boedhisme’ en Boedha vertelde: “Al het lijden komt uit onwetendheid” … Om mensen wat bewuster rond alcohol te maken, heb ik hier alvast een audiofragment uit mijn audioprogramma “verander je kijk op alcohol”:

We leven in een heel interessant land. “Drugs als marihuana, cocaïne, heroïne worden volledig de grond ingeboord en er wordt ons geleerd dat dit de gevaarlijkste drugs zijn in de wereld. Ik ga niet vertellen dat ze gezond zijn, maar ik denk dat wij als maatschappij een nuchtere blik moeten krijgen op alcohol ook … Drugs zijn slecht, en Alcohol is een genotsmiddel is niet meer van deze tijd … Alcohol is ook een drug, en volgens mij de gevaarlijkste, aangezien we niet beseffen dat we er afhankelijk van zijn. Doe bij jezelf maar eens de test: Kan jij 1 jaar geen alcohol drinken? …1-a-Inleiding-mp3-image

Jaarlijks zie ik 10.000 jongeren en wij als maatschappij zijn ook vaak bezig met ‘de jeugd’. We zeggen vaak: “de jeugd is niet goed bezig, en de jeugd is dit, en de jeugd dat” … 1 maal per maand geef ik lezingen aan ‘volwassenen’ over alcohol en het leven. De jongeren op scholen zijn verplicht om naar mij te luisteren. Ouders daarentegen niet echt … Deze komen op ‘vrijwillige basis’ naar mijn lezingen. Kleine vergelijking: ik zie een 300 tal volwassenen per jaar :). Als ik de vraag krijg van ouders hoe het komt dat onze jeugd niet goed bezig is, dan stel ik hen een vraag terug: “Wie heeft onze jeugd opgevoed?” Dat is een heel interessante en confronterende vraag! Dat betekent dat mensen hun eigen gedrag in vraag moeten stellen, en als e
r nu 1 ding is dat we niet graag doen, is onszelf wel in vraag stellen …

De sleutel van een betere wereld, een andere kijk op zaken begint bij onszelf … U zelf en u gedrag in vraag stellen, daar is enorm moed voor nodig … Naar de jeugd kijken, en hen veroordelen betekent eigenlijk dat we onszelf aan het veroordelen zijn … Jammer genoeg denken we niet altijd zo ver … Als je de jeugd wilt helpen, begin met jezelf! Ga in therapie, durf je verleden onder ogen te zien, praat over je problemen, ga aan de slag met jezelf, schrijf een dagboek. We kunnen enorm veel leren van jongeren, onze kinderen … Heel vaak zijn onze kinderen een reflectie van onszelf … Als zij een ‘probleem’ hebben, is de kans groot dat jouw kind je een spiegel voorhoudt van je eigen probleem …

Dit artikel wou ik even schrijven om mensen bewust te maken, dat de sleutel van verandering in onszelf ligt! Ik hoop dat jij de kracht vindt om je eigen leven volledig in handen te nemen, je verantwoordelijkheid op te pakken, jezelf in vraag durft te stellen!

boeken-pakket[add_eventon]