Alcohol drinken na een gastric bypass

 

Inleiding

Dankzij een gastric bypass kunnen mensen die worstelen met overgewicht een gezonder gewicht bereiken. Dit pakt een aantal gezondheidsproblemen op latere leeftijd aan zoals hartaandoeningen, diabetes en gewrichtspijnen. Het beïnvloedt echter ook uw spijsvertering  wat gevolgen heeft voor uw alcoholgebruik.

Veel patiënten die naar een centrum gaan voor een gastric bypass, vragen aan de arts of ze nog steeds bier, wijn en sterke drank mogen drinken na hun operatie. In deze blog geven we enkele antwoorden en inzichten betreffende alcoholgebruik na een maagverkleining.

Mag ik nog alcohol drinken na een gastric bypass?

Na een gastric bypass mag u alcohol drinken. U dient echter rekening te houden met enkele dingen voordat u iets gaat drinken. Het is belangrijk dat u alle instructies van de chirurg opvolgt na de operatie. Dit kan complicaties voorkomen en verbetert uw algemeen welzijn op lange termijn.

Vermijd alcohol gedurende de eerste maanden van herstel

Na een gastric bypass operatie is het belangrijk dat patiënten gedurende ongeveer zes maanden geen alcohol drinken. Hierdoor kunnen patiënten volledig herstellen van een operatie zonder hun gezondheid of welzijn in gevaar te brengen.

De keerzijde van alcoholgebruik na een gastric bypass operatie

Zelfs na de eerste zes maanden is het belangrijk dat patiënten rekening houden met de vele nadelen van alcoholgebruik na de operatie. Dit omvat:

  • Verminderde alcoholtolerantie – De meeste patiënten zullen merken dat ze sneller dronken worden na een gastric bypass dan voor de operatie. Dit komt door een verminderde voedselconsumptie en veranderingen in het spijsverteringskanaal. De alcohol komt veel sneller in de darmen terecht waardoor de hoeveelheid alcohol in het bloed sneller piekt. Mensen die een bypass hebben ondergaan, kunnen al stomdronken worden van een enkel glas. Diabetici lopen zelfs het risico op black-outs omwille van de bloedsuikerschommelingen bij alcoholgebruik.
  • Wijzigingen in het alcoholmetabolisme – Na het drinken van een drankje kan het langer duren voordat uw lichaam de alcohol heeft verwerkt dan voor de operatie. Je wordt niet alleen sneller dronken , het effect blijft ook langer aanhouden omdat de alcohol langer in het lichaam blijft.
  • Lage bloeddrukspiegel – Patiënten die een bypass operatie achter de rug hebben, riskeren een lage bloeddrukspiegel als gevolg van gewichtsverlies en een caloriearm dieet. Alcoholgebruik kan deze problemen alleen maar verergeren.
  • Verbruik van lege calorieën – Een alcoholische drank is niets anders dan lege calorieën. Idealiter zouden mensen doe een bypass operatie hebben ondergaan, voedzaam eten moeten consumeren in plaats van lege calorieën.

Do’s en don’ts van alcoholgebruik na een gastric bypass

Als je opnieuw alcoholische dranken nuttigt, mix je best geen koolzuur- en suikerhoudende dranken. Dit voorkomt ongemakken en overmatig calorieverbruik. Drink alleen alcohol op een volle maag. Zo voorkom je dat je snel dronken wordt.

De gevaren van alcoholmisbruik na een gastric bypass operatie

Naast bovenstaande problemen is er ook een verhoogd risico op alcoholmisbruik bij personen die een gastric bypass hebben ondergaan. Een deel hiervan kan te wijten zijn aan gewijzigde psychologische en emotionele relaties met voeding. Het kan ook te wijten zijn aan de stress die wordt veroorzaakt omwille van snel gewichtsverlies en wijzigingen in de levensstijl na de operatie.

Internationale studies bevestigen dat alcoholmisbruik na een maagverkleining geen zeldzaamheid is. Mensen die voorheen probleemloos een glas dronken, worden opeens zware drinkers. Het risico dat iemand alcoholist wordt, lijkt toe te nemen. Dit komt omdat het effect van alcohol wordt versterkt doordat het rechtstreeks in de darm terecht komt.

Praat erover met dierbaren als u merkt dat u meer alcohol drinkt of meer zelfmedicatie inneemt na een maagverkleining. Je kan ook steeds terecht bij een therapeut of dokter voor professionele hulp.

Kortom: het is het beste om alcoholgebruik te beperken

Uiteindelijk is alcoholgebruik beperken de beste optie voor iedereen die een bypass operatie heeft ondergaan. Probeer, indien mogelijk, alcohol volledig te vermijden. Als je toch een alcoholische drank drinkt, ken dan je grenzen en beperk je tot wat je aankan.