Iedereen is het erover eens. Het leven is duur geworden. Ook alcohol is meestal duur. Je kan wel zeggen dat niet alle alcohol duur is maar uiteindelijk lopen de kosten op lange termijn wel heel hoog op. Tijdens een avondje uit kan een drinker makkelijk vijftig tot honderd euro uitgeven aan alcohol. Op dat moment lijkt dat misschien niet veel maar wanneer je dit regelmatig doet kan dit oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar. Laat ons eens kijken wat stoppen met alcohol drinken ons financieel kan opbrengen:
- Meer sparen/ Vermogen opbouwen
Stoppen met alcohol is een briljant idee om uw financiële gezondheid te verbeteren, aangezien u meer kunt sparen. Toen ik nog alcohol dronk kostte mij dit gemiddeld 70 tot 100 euro per week. Op jaarbasis was dit ongeveer 4500 euro.
Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van de Belgen minder dan een maand inkomen gespaard hebben. Wanneer je dan een financiële tegenvaller hebt beland je al snel in de schulden. De enige manier om dit te voorkomen is door vermogen op te bouwen. Hoe je vermogen kan opbouwen ga ik hier niet volledig uitleggen want dit zou ons te ver leiden maar één van de belangrijkste stappen hierin is om je uitgaven te analyseren en te besparen waar het makkelijk kan. Stoppen met alcohol drinken zal voor veel mensen al een forse besparing inhouden. Om te sparen maakt het uiteindelijk niet uit hoeveel je verdient maar wat ertoe doet is hoeveel je overhoudt op het einde van de maand. Datgene wat je overhoudt, wordt dan op lange termijn je vermogen.
- Beter investeringsoordeel
Alcoholisten zullen zelden de juiste investeringsbeslissingen nemen, wat vaak leidt tot financiële problemen. Het is niet moeilijk om een alcoholist te vinden die door zijn verslaving geen persoonlijke en economische groei heeft doorgemaakt. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak jarenlang met dezelfde kleding en schoenen zien omdat ze daar geen prioriteit aan geven. Hun focus ligt op alcohol. Al het extra geld dat ze kunnen vinden, gaat naar het kopen van alcohol, waardoor ze investeringskansen mislopen die hun leven zou kunnen verbeteren. Zodra je stopt met drinken, kan je betere investeringsbeslissingen nemen omdat je helderder kan denken en je ook meer beschikbaar kapitaal hebt.
- Minder impulsieve uitgaven
Alcoholgebruik gaat hand in hand met impulsbestedingen. Wanneer je gedronken hebt, heb je meestal minder remmingen en neemt de kans toe dat je onverstandige financiële beslissingen gaat nemen. Bovendien is de kans groter dat we, wanneer we gedronken hebben, aankopen doen die we niet nodig hebben, alleen omdat we op dat moment onder de indruk zijn van het artikel en de reclame die hierover. Impulsieve uitgaven kunnen leiden tot financiële problemen en gespannen relaties met dierbaren.
Sommige alcoholisten gaan zelfs leningen aan en verkopen persoonlijke en huishoudelijke spullen om alcohol te kunnen kopen. Het vermijden van alcohol helpt impulsieve financiële beslissingen te voorkomen en zorgt ervoor dat beter nadenken bij het doen van aankopen en bij het maken van belangrijke financiële beslissingen.
- Minder tijdverspilling
Zoals het oude gezegde luidt: tijd is geld. Drinken is meestal een tijdrovende bezigheid. Dit kan een probleem worden wanneer het vaker voorkomt. Wanneer we alcohol gedronken hebben gaan we daarna meestal niet actief meer zijn. Als je gedronken hebt, eet je de tijd op die bedoeld is voor werk of zaken, wat een negatieve invloed heeft op je financiële welzijn.
Wanneer je naar je werk gaat met een kater, zal je output sowieso beperkt zijn, je productiviteit zal lager liggen. Vooral voor ondernemers kan dit een groot probleem zijn. Stoppen met drinken zal je onvermijdelijk helpen meer werk gedaan te krijgen. Tijdens de beschikbare tijd die vrijkomt kun je meer dingen leren of deelnemen aan activiteiten die meer inkomsten genereren. Een dubbele win dus 😉
Om over na te denken.
Tot slot nog een kleine berekening van de werkelijke financiële kost van alcohol. Wanneer we op ons 18 jaar besluiten om geen alcohol te drinken en we investeren het bedrag dat we zouden opdrinken maandelijks in een indexfonds zou ons dit na 20-30 jaar een mooi bedrag opbrengen. Laten we dit aan de hand van een voorbeeld bekijken:
Een 18-jarige besluit om geen alcohol te drinken en spaart maandelijks 300 euro in een indexfonds. Het historisch gemiddeld rendement van indexfondsen sinds 2000 is ongeveer 6%. Na 20 jaar zou onze 18-jarige 136.694 euro op zijn rekening hebben. Na 30 jaar zelfs 293.777 euro. Onze 18-jarige zou er ook voor kunnen kiezen om regelmatig dronken te zijn en “plezier” te maken. Na 30 jaar zal er niets op zijn rekening staan. De kans is zelfs groot dat hij in de loop der jaren nog meer geld aan alcohol gaat uitgeven. Ik denk dat de keuze snel gemaakt is.
Nog een fijne dag!!
Robin