(alvast sorry voor het niet ideale beeld voor het interview, mijn camera zoomde heel de tijd in en uit, weet niet waarom hij dit deed)

Vandaag heb ik het genoegen om Peter te interviewen. Peter is een fervent AA man en is een man die heel wat kan vertellen. In dit interview van een halfuurtje gaan we op een paar zaken dieper in.

Een van de zaken die hij wil meegeven is dat nuchter blijven een blijvend proces is en dat het ontzettend belangrijk is om altijd alert te blijven. Zo is hij zelf eens hervallen na 9 jaar nuchterschap. Hij is toen 4 jaar uit de bocht gegaan.

Het moment dat hij dacht dat hij het alleen kon is het moment dat hij is hervallen en bij herval hoor je dit vaak. Menen die zeggen: Ik kan het nu wel. Dat is altijd heel gevaarlijk. Nederigheid is op zijn plaats altijd dan!

Erna heeft hij zich terug kunnen herpakken en sinds 2004 is hij weer compleet nuchter. Dat betekent nu 15 jaar.

Het grote verschil tussen de 2 periodes is dat in zijn eerste periode van nuchter zijn hij de 12 stappen wel las, maar ze nog niet volledig begreep. In zijn 2de nuchter periode is hij de stappen beginnen begrijpen en is hij zich daar in verdiepen. Peter vindt dat hij iedere dag nog kan bijleren. Hij gaat nog steeds wekelijks naar de meetings en hij zit daar steeds met een open geest. Ik ook denk dat dit een van de belangrijkste zaken ook. We kunnen altijd bijleren.

Ook vind ik het persoonlijk heel mooi dat hij open stond voor wat ik te zeggen had toen ik een lezing gaf 4 jaar geleden in zijn AA groep. Ik voel een respect en dat vind ik super fijn.

Als mensen met alcoholproblemen de moed vinden om hun probleem te herkennen is vaak een groot deel van het probleem opgelost. Ook betrekt hij zijn vrouw bij het gesprek. Ze is een heel sterke moedige vrouw want in de periodes dat mensen veel drinken , kan het voor de partners echt een hel zijn. Ze is moedig aan zijn zijde gebleven dat getuigt ook van grote liefde.

Vele mensen weten dit niet maar ik vind persoon de AA een super zalige vereniging. Ze bestaan al zo lang en hier en daar hebben de AA en de BB (beste beslissing) wel verschillen, maar we streven naar hetzelfde doel, namelijk mensen nuchter houden.

Ik wil Peter enorm bedanken voor het interview. Peter sluit nog af met een brief die hij gekregen heeft van zijn dochter en dat had een enorme impact gemaakt. In die brief stond er een duidelijke boodschap van zijn dochter die het enorm lastig had met zijn alcoholgebruik. Familie leden zijn vaak mensen die hier en daar toch af en toe kunnen doordringen.