geheimen-boek-nieuwVoorwoord

Zowel uit eigen ervaring als via mijn werk als alcoholconsulent werd duidelijk dat er nood is aan een boek over hoe je succesvol nuchter kan blijven.

Er zijn veel mensen die stoppen met drinken, een grote stap die veel respect verdient. De nazorg is echter complex.
Alleen al het waardeoordeel door – laat het ons maar even heel algemeen ‘de maatschappij’ noemen. Het is niet eenvoudig om als een paria behandeld te worden omdat je niet langer gezellig een glas meedrinkt. De bijna constante drang om jezelf te verantwoorden kan loodzwaar wegen en in sommige gevallen zelfs leiden tot isolement.

Als ervaringsdeskundige en alcoholconsulent mocht ik al een honderdtal mensen begeleiden. Het proces van elk van die individuen kent grote gelijkenissen. Iedereen kent moeilijke momenten en wordt geconfronteerd met verraderlijke valkuilen. In dit boek reik ik je tal van ‘tips en tricks’ aan om daarmee om te gaan.

Het is mijn hoop dat dit boek een houvast kan bieden voor zoveel mogelijk mensen die afscheid namen van alcohol.

Ik geloof in jou!

Michael Niclaus Mei 2014

Inleiding

Dit boek stelt je overtuigingen rond alcohol in vraag. Het helpt je bij jezelf te rade te gaan.
Door meer te weten te komen over jezelf en wat er diep binnenin jou leeft, ben je beter in staat om de uitdagingen op je pad het hoofd te bieden.

De valkuilen waarover ik in de volgende hoofdstukken vertel heb ik de voorbije jaren zelf ervaren, net als het feit dat de ‘tips en tricks’ echt kunnen helpen om nuchter te blijven.
Als ervaringsdeskundige begrijp je alle lagen van de realiteit rond alcoholproblemen en vanuit dat ‘weten’ kan je eersteklas en nuttige informatie doorgeven.

Het is mogelijk dat je je niet kan terugvinden in sommige van de voorbeelden die ik aanhaal. Dat is niet erg.
Focus je vooral op de zaken die jou wel aanspreken, leer daaruit en doe er je voordeel mee.

Je kon het al zien in de inhoudsopgave en ook als je verder leest, zal je merken dat in dit boek een compleet werkboek vervat zit.

De zeer concrete (gedachten)oefeningen kunnen een grote hulp zijn op je pad van nuchterheid.
Niets houdt je tegen om het meermaals te doorwerken.

Ga je door een moeilijke periode? Dan zijn de oefeningen een ideaal hulpmiddel om je doorheen die situatie te leiden.
Elke keer opnieuw als jou dat helpt.

Nuchter blijven, vraagt bewustwording en inzet. Succesvol nuchter blijven wil je daarin inspireren en ondersteunen.

Ik zou het fantastisch vinden als jij hier – net als ik – iets aan hebt.

Hoofdstuk 1 Proficiat! Wees fier op jezelf!

Als je dit boek in handen hebt dan betekent dat waarschijnlijk dat je gestopt ben met drinken of dat je veel bewuster met alcohol omgaat. Eerst en vooral wil ik je oprecht feliciteren met die geweldige prestatie. Jij bent anders dan de overgrote meerderheid van de mensen want je hebt jezelf en je (drink)gedrag in vraag gesteld. En daar is moed voor nodig. Veel moed.

Als alcoholconsulent leerde ik dat heel wat mensen pogingen doen om te stoppen met drinken en daar vaak ook in slagen. De allergrootste uitdaging zit hem echter in het volhouden.

Ik hoop dat je niet gestopt bent op wilskracht alleen. Dat zou namelijk betekenen dat nuchter blijven voor jou veel moeilijker is dan het hoeft te zijn. Laat het me even uitleggen.audio-verander-je-kijk-1-2
Als je enkel stopt door een gedachte als ‘Ik mag niet meer drinken’ dan verandert dat niets aan je overtuigingen rond alcohol. Je stelt die niet in vraag en slaagt daarmee een heel belangrijke succesfactor over voor de kans op levenslang nuchter blijven.

Zit je toch in die situatie? Geen nood. Er zijn middelen en methodes voorhanden die je kunnen helpen. Het boek ‘Stoppen Met Alcohol’ van Allen Car is er daar één van, net als mijn audioprogramma ‘Verander je kijk op alcohol’ dat je kan verkrijgen via deze website.

Misschien heb je zelf al kunnen ervaren dat nuchter blijven veel moeilijker is dan het
stoppen met drinken op zich.

Dit boek is geschikt voor iedereen die gestopt is. Op welke manier je dat ook voor elkaar hebt gekregen.

Nu ik dit schrijf, ben ik bijna drie jaar nuchter. Dat ging niet vanzelf. In die tijd heb ik heel wat ondernomen, bleef ik werken aan mezelf en zorgde ik ervoor dat ik me omringde met mensen die me vooruit konden helpen.

Wil jij net als ik succesvol nuchter blijven?
Sta dan open voor de dingen die ik in dit boek vertel en stap in de actie. Zet wat je leert om in de praktijk. Kennis is waardeloos als je ze niet toepast.
Wees bereid om elke dag opnieuw aan jezelf te werken, je overtuigingen in vraag te stellen, je emoties te onderzoeken en te controleren. Besef dat het een inwendig proces is.

Een cliënt die recent afscheid had genomen van alcohol, verwoordde dat inwendige proces op een prachtige manier: ‘Het gordijn is gevallen.”

Daarmee bedoelde hij dat hij de waarheid rond alcohol inzag. Hij liet zich niet meer meeslepen door onschuldig ogende reclameboodschappen die plezier koppelen aan drinken.
De mist rond zijn eigen overtuigingen over alcohol was opgetrokken. Na zoveel jaren zag hij de werkelijkheid zoals ze was.

Mensen die pas zijn gestopt met drinken ervaren vaak een gevoel van schaamte. Ze hebben immers een gigantisch probleem en in het begin ligt daar inderdaad de nadruk op. Het is niet abnormaal dat je je neerslachtig voelt, misschien zelfs bang. Hoe ga je dat ‘nooit meer drinken’ in godsnaam voor elkaar krijgen? Ook ik heb die gevoelens ervaren.

Je kan er alles over lezen in mijn eerste boek De Druppeldruppel-boek-nieuw

Stoppen met drinken en nuchter blijven, is een zoektocht, een proces. Het is niet erg als het je niet van de eerste keer lukt. Wees hoe dan ook fier dat je het lef hebt om naar jezelf te kijken, je gedrag in vraag te stellen en te veranderen. Dat op zich is al indrukwekkend.

Spreid je fierheid tentoon, praat erover. Ook al voel je diep vanbinnen angst of ervaar je schaamte.
Weet dat de eerste stap altijd de moeilijkste is.

En dat het elke keer een beetje gemakkelijker wordt.

Praten over mijn alcoholprobleem zorgde voor een wijziging in het gevoel dat daarmee gepaard ging, van negatief naar positief.
Ik was immers degene die het aandurfde om zijn problemen te erkennen. Ik was degene die zichzelf en zijn overtuigingen op de rooster legde waardoor de af te leggen weg duidelijk werd. En ik was het die zich ging inzetten om anderen te helpen die in dezelfde situatie zaten.

Ik ben fier op mezelf omdat ik afscheid heb genomen van alcohol. Mijn alcoholprobleem is een deel van mezelf. Meer nog: ik had de ervaring nodig om de persoon te worden die ik vandaag ben.

Een tijdje geleden verscheen er een artikel over mij met als kop ‘Ex-alcoholverslaafde wordt alcoholconsulent’.
Mijn grote zwakte werd mijn grootste zegen: ik kan lotgenoten helpen dankzij mijn verleden en ervaringen.

Tot slot nog dit.
Stoppen met drinken is geen opgave, het is jezelf gunnen om meer jezelf te zijn, om meer te worden wie je echt bent.
En dat wens ik ook jou van harte toe.

Oefening 1 Wees fier op jezelf!

Ga te rade bij jezelf. Noteer hieronder minstens 5 dingen die in de positieve zin veranderden sinds je stopte met drinken. En zie dan zwart op wit staan waarop je terecht fier mag zijn.

  1. ______________________________________________________________________________________
  2. ______________________________________________________________________________________
  3. ______________________________________________________________________________________
  4. ______________________________________________________________________________________
  5. …….

Hoofdstuk 2 Grote denkfout

Eén van de redenen waarom nuchter blijven zo moeilijk kan zijn, is een grote denkfout die heel veel mensen maken.
In dit filmpje vind je daar heel veel info over terug.
Het goede nieuws is dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om die denkfout recht te zetten.

Waar gaat het juist over?
Als ik mensen vraag of ze een methode kennen die hen helpt vast te stellen of ze een bepaalde kwestie positief of negatief vinden dan blijkt het merendeel van de mensen dat op dezelfde manier aan te pakken. Ze maken een overzicht van de voordelen en de nadelen – een balans dus – en zien daardoor heel snel hoe de vork juist in de steel zit. Voor een aantal zaken werkt dat geweldig goed.

Als het echter gaat om een levenslang engagement zoals nuchter blijven, dan steekt die methode eerder stokken in de wielen dan dat ze je vooruit helpt.

Zolang er sprake is van zowel voordelen als nadelen is de kans namelijk groot dat je enkel op wilskracht nuchter blijft. Want in jouw ogen bestaan er nog steeds positieve kanten aan alcoholgebruik.

Wanneer je voor jezelf hebt uitgemaakt dat je nuchter wil blijven dan is het dus heel belangrijk dat er geen sprake meer is van een balans, dat je alle voordelen van alcohol de deur wijst.
Bij mij is er geen balans meer: de voordelen die ik ooit toekende aan alcohol zijn allemaal verdwenen. Ik vind het niet lekker van smaak, het doet iets met mij waarvan ik echt niet hou, een feestje bouwen kan net zo goed zonder alcohol en op die manier kan ik het zelfs veel bewuster beleven.

‘Weg met die balans’ is een leuze die je op meerdere zaken kan toepassen. Om dat duidelijk te maken geef ik je nog een paar voorbeelden uit mijn leven.

Als prille twintiger beleefde ik een alles verterende relatie met een meisje dat ik ongelooflijk graag zag.
Het liep spaak tussen ons, maar ik bleef nog jaren smoorverliefd op haar.

Op een dag vond ik dat het tijd was om de gevoelskwestie aan te pakken.

Ik schreef al mijn overtuigingen over haar op om ze vervolgens in vraag te kunnen stellen. Wat bleek?
Na al die jaren was ik er nog steeds van overtuigd dat ik op een dag met haar zou trouwen. Toen ik dat duidelijk voor ogen had, besefte ik meteen dat dat nooit zou gebeuren.

En alleen al dat besef zorgde ervoor dat ik het eindelijk kon loslaten.

Een cliënt van mij – die geweldig goed bezig was – had toch nog af en toe zin in alcohol. Vanzelfsprekend vormde dat een bedreiging voor zijn voornemen om nuchter te blijven. Dus gingen we erover in gesprek.

De onbewuste overtuiging die hem parten speelde, bleek angst te zijn. Hij had schrik voor de vrijheid die het afscheid van alcohol – en de gevolgen daarvan – met zich mee kon brengen, was bang om zijn potentieel waar te maken en de persoon te worden die hij kan zijn.

Nadien zag hij er juist het mooie van in.
De angst verdween, net als de zin in alcohol.

Stel, je merkt dat je zin hebt in alcohol. Hoe pak je dat dan concreet aan?

Sta stil bij de situatie, ontleed je gedachten en gevoelens (begin desnoods met die van de laatste minuut) en formuleer – liefst op papier – een antwoord op de vraag ‘welk voordeel biedt alcohol mij nog?’
Word je gewaar dat er bepaalde overtuigingen spelen? Noteer die dan ook.

Het brengt je tot – soms verrassende – inzichten, stelt je in staat te erkennen dat ze in jouw gedachten bestaan en ze vervolgens in vraag te stellen.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Voordelen van alcohol:
1. het is gezellig
2. alcohol = amusement
Focus je aandacht eerst op het eerste voordeel.

– Is alcohol écht gezellig?
Of is het iets anders dan de alcohol, vind je bv. eerder het samenzijn met de mensen met wie je drinkt gezellig?

Eigenlijk vind ik vooral de mensen en de sfeer die er hangt gezellig. De drankjes op zich doen er niet echt zoveel toe.

– Wat is gezelligheid voor jou?
!Gezelligheid is een gevoel van rustig op mijn gemak mezelf mogen zijn, zonder druk op

gelijk welk vlak. Eigenlijk heeft alcohol daar niks mee te maken. Dan komt het tweede voordeel aan bod.

– Staat alcohol echt gelijk aan amusement?
Zijn de gevolgen van drinken amusant?
Is het bv. amusement voor jou als je ruzie krijgt omdat je dronken bent? Vind jij het amusant als je niet meer weet wat je doet en zegt?

Feitelijk schaamde ik me wel als ik hoorde dat ik het weer eens te bont had gemaakt. En nee, dat vond ik niet echt amusant. Helemaal niet, zelfs. Ik stak die gevoelens altijd weg… wegens te ongemakkelijk.

– Wat is amusement voor jou?

Amusement is zalig gek mogen doen zonder dat je je daarvoor moet schamen. Oei. Dat rijmt niet bepaald met wat ik hierboven heb geschreven, zie ik nu.
Het is een feit: zolang er sprake is van een balans kan je de zaken moeilijker loslaten.

Ga op zoek naar de reden waarom je iets doet en stel alle voordelen en overtuigingen in vraag.

Terwijl je dat doet, merk je dat je diep vanbinnen al langer wist dat de voordelen die je noteerde helemaal geen voordelen zijn, maar eerder het tegenovergestelde.
Vaak is die bewustwording op zich genoeg om je verder te helpen op je weg.

Ook als je al langer nuchter bent, is het een aanrader om die oefening te maken. Misschien merk je dat er toch nog voordelen aan alcohol sluimerden in je onderbewuste. Zie dat niet als een nederlaag, maar eerder als een prima gelegenheid om je ervan bewust te worden!
Kan je geen enkel voordeel meer verzinnen?
Des te beter!

Oefening 2 Weg met die balans!

Noteer hieronder welke voordelen jij ziet aan alcohol.

1.

2.

3

4.

5.

Zie jij meer dan vijf voordelen, neem er dan een blad papier bij en schrijf daarop verder.

Bij de volgende stap van deze oefening stel je alle voordelen als volgt in vraag:
1. Vraag je eerst af of het écht waar is. Wees volkomen eerlijk met jezelf. Ga meteen ook na of het voordeel dat je noteerde misschien opgaat voor iets anders dan alcohol. Denk daarbij aan het voorbeeld dat alcohol als gezellig wordt ervaren, terwijl het eigenlijk het samenzijn met vrienden en de sfeer zijn die gezellig zijn.

2. Noteer tenslotte wat het voordeel – bv. gezelligheid – écht voor jou betekent. Voordeel 1:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?

Wat betekent dit voordeel écht voor jou?

Voordeel 2:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?

Wat betekent dit voordeel écht voor jou?

Voordeel 3:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?

Wat betekent dit voordeel écht voor jou?

Voordeel 4:
Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?

Wat betekent dit voordeel écht voor jou? !Voordeel 5:

Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol? Wat betekent dit voordeel écht voor jou?

Proficiat met je nieuwe inzichten!
Je zal vanzelf ervaren dat met het verdwijnen van de voordelen die je zag aan alcohol ook de zin om te drinken afneemt.
En het fijnste van deze oefening is dat je er altijd naar kan teruggrijpen.

Als je twijfel voelt of je hebt een mindere dag, lees dan opnieuw wat je hebt geschreven. Je zal zien dat jijzelf degene bent die je opnieuw de kracht geeft om er tegenaan te blijven gaan.
Wat een prachtig geschenk aan jezelf!

Hoofdstuk 3 Alcohol en onze maatschappij

Sinds ik nuchter ben, heb ik vooral geleerd om mijn gezond verstand te gebruiken en logisch na te denken.
De overdaad aan reclameboodschappen voor alcohol kunnen dat soms heel moeilijk maken. Uiteraard is het niet ‘de schuld van’ de reclamebonzen dat mensen alcoholproblemen krijgen, maar ze helpen allerminst met het onschuldige beeld dat ze ophangen van een levensgevaarlijk genotsmiddel.

In dit filmpje vind je daar ook meer info over terug.

Om je een idee te geven over de situatie in België, gebruik ik graag enkele cijfers van de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw), die het merendeel van de Vlaamse organisaties overkoepelt die werken rond de thema’s alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken.

Meer informatie vind je op www.vad.be.

83 % van de Vlamingen boven 15 jaar drinkt alcohol.
De overgrote meerderheid van de Vlamingen gebruikt alcohol, een zuivere harddrug. Is dat niet te gek voor woorden?

Vlaanderen kent een totale bevolking van 6,5 miljoen. Laat ons de inwoners onder 15 jaar schatten op 1,5 miljoen.
Van de resterende 5 miljoen hebben bijna 500.000 personen – of 10 % – te kampen met een problematisch alcoholgebruik.

Eén Vlaming op de 10 heeft dus een alcoholprobleem en onze maatschappij lijkt zich daar bitter weinig van aan te trekken.

Sinds 2000 nam het aantal geregistreerde psychiatrische opnames voor de hoofddiagnose ‘alcohol gerelateerde stoornis’ toe met 8,5 %.

Maar liefst 33 % van de zwangere vrouwen dronk alcohol tijdens de zwangerschap en 43 % dronk in de periode dat ze borstvoeding gaf.

Kan de gezondheid en ontwikkeling van onze eigen baby’s ons dan zo weinig schelen?
Het is al lang duidelijk dat elke hoeveelheid alcohol kan leiden tot schade bij een ongeboren kind.
Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade. Dat klinkt logisch. Wist je dat één glas per dag al tot groeiafwijkingen en leer- en gedragsproblemen kan leiden?

Wereldwijd is alcoholgebruik verantwoordelijk voor 4 % van de sterfgevallen. Dat gebeurt vooral bij 55-plussers en de doodsoorzaak is meestal alcoholische leverziekte.

Alcohol eist meer dodelijke slachtoffers dan heroïne en cocaïne. En toch is het heel toegankelijk en bijna overal beschikbaar.

Misschien toch heel even ‘relativeren’.
We doen het zo slecht nog niet.
In het boek ‘De Grote Verdoving’ van Erik Stofferis kan je lezen dat in Australië 50 % van de volwassenen een alcoholprobleem heeft.

Het laatste wat ik wil doen, is een gevecht aangaan met onze maatschappij.
Wat ik wel wil, is mensen aan het denken zetten met als gevolg een betere bewustwording en een eerlijker beeld over alcohol.

Ben je al nuchter of sta je nog niet zo ver?
Dat jij je drinkgedrag in vraag stelt, is het enige wat telt!
Als je de cijfers er nog eens op naleest en je gezond verstand aan het werk zet, mag je gerust besluiten dat het fantastisch is dat jij afscheid wil nemen van alcohol.

Alcoholproblemen komen voor in alle lagen van de bevolking en bij alle leeftijden. Of je nu nog aan het begin van je volwassen leven staat of de pensioenleeftijd nadert, dat maakt niet uit.
Doe nuchter wat je echt wil doen met de tijd die je hebt.

Er is nog veel werk aan de winkel en je kan stuiten op onwetendheid en onbegrip. Daarover kan je meer lezen in het volgende hoofdstuk.
Wat ik je in ieder geval wil aanraden, is te verbinden met lotgenoten, mensen die op dezelfde golflengte zitten en die je begrijpen vanuit jullie beider ervaringen.

Dat kan je doen door bijeenkomsten van de AA bij te wonen, maar je kan ook naar de maandelijkse klantenavond van De Beste Beslissing komen.

Daar delen we onze ervaringen en luisteren we naar de uiteenzetting van een gastspreker over thema’s als zelfvertrouwen en assertiviteit.
De data en alle nodige informatie daarover vind je op www.debestebeslissing.be.

Je bent meer dan welkom!

Hoofdstuk 4 Onbegrip

Vrijwel iedereen die afscheid neemt van alcohol, krijgt ermee te maken: mensen uit je omgeving – zoals familieleden en vrienden – die maar moeilijk of zelfs niet kunnen begrijpen dat jij helemaal stopt met drinken.

Een bloemlezing van de meest voorkomende reacties:
– “Och kom, je overdrijft!”
– “Je hoeft toch niet zo extreem, zo zwart/wit te doen?”
-“Eentje kan toch geen kwaad?”

Het voelt alsof je je telkens opnieuw moet verantwoorden. Gemakkelijk is dat niet, maar je kan er wel mee leren omgaan.
Dat doe je door een combinatie van je gedrag (dat alcoholische drankje blijven weigeren, hoe dikwijls het je ook wordt aangeboden) en wat je zegt.

De reacties die ik vaak gebruik, zijn deze:
– “Voor mij kan dat eentje wél kwaad, want één is te veel en tien te weinig.”
– “Als ik begin met drinken dan kan ik echt niet stoppen. Bovendien heb ik er geen zin meer in en ben ik een aangenamer persoon als ik niet meer drink.”

Voor veel mensen is een dergelijk antwoord genoeg. Toch zijn er ook die blijven aandringen.

Als dat gebeurt dan zeg ik zonder blikken of blozen: “Ik ben een alcoholieker.”
Dat leidt meestal tot verbazing bij de koppige volhouder.
Vervolgens leg ik uit dat ik echt niet kan stoppen als ik eenmaal begin. En dat ik daarom dus niet meer drink.

Het komt wel eens voor dat mensen dat bij zichzelf herkennen. Een enkeling komt daarvoor uit en vraagt me dan of dat betekent dat hij ook een alcoholieker is.
Uit principe antwoord ik daar niet op. Het is mijn overtuiging dat mensen voor zichzelf moeten uitmaken of ze al dan niet een probleem hebben.
Dat ik hen blijkbaar dwing om na te denken over hun eigen drinkgedrag vind ik uiteraard niet erg.

Dergelijke situaties zijn je vast niet vreemd en ze kunnen je aardig van je stuk brengen.

Ik raad je aan een antwoord klaar te hebben dat je kunt tevoorschijn toveren wanneer je er nood aan hebt. Verderop in dit boek staat een oefening die je daarbij begeleidt.
Kies een zin die bij jou past, waarbij jij je op je gemak voelt.
Het maakt die situaties voor jou iets gemakkelijker.

Bv. “Voor mij is dat ‘eentje’ wél een probleem, want er volgen er nadien onvermijdelijk nog heel veel.”

Wees eerlijk en spreek je antwoord uit met overtuiging en de nodige fierheid.

Een ander fenomeen zijn de mensen die jou ervan willen overtuigen dat jij geen alcoholprobleem hebt. Met hand en tand leggen ze uit waarom je geen alcoholieker bent. Alsof zij dat beslissen in jouw plaats.

Het spreekwoord zegt wel dat de aanhouder wint, maar laat dat in die situaties alsjeblieft niet opgaan. Blijf altijd dicht bij jezelf.

Ik ben heel blij voor mezelf dat ik weet dat ik een probleem heb, dat alcohol niets oplost en me geen voordelen biedt.
Ik weet dat mijn leven veel gemakkelijker en beter verloopt op een nuchtere manier. Maar dat wil niet zeggen dat zo’n gebeurtenissen gemakkelijk zijn.

Ook met hypothetische ‘stel dat’- of ‘wat als’-vragen is het soms oppassen geblazen.
Zo werd me onlangs nog volgende vraag gesteld: “Stel dat je binnen een paar jaar samen met je vrouw en jullie kindje je huwelijksverjaardag viert. Het is een zalige dag en je vrouw tovert een fles goede wijn tevoorschijn. Zou je dan écht geen glaasje drinken?”

Mijn antwoord: “Drinken interesseert me gewoon niet meer. Ik vind de smaak niet meer lekker en heb echt geen zin in het vreemde gevoel in mijn hoofd, dat ik krijg van alcohol.”

!Hoewel het voor mij heel duidelijk is, blijft het moeilijk om dat uit te leggen aan anderen op een manier die ze kunnen en willen begrijpen.

Het valt me wel op dat veel mensen best nieuwsgierig zijn en interesse hebben voor wat je zegt. Blijkbaar stellen heel wat mensen zich onbewust toch vragen bij hun alcoholgebruik. Dat vind ik geweldig en het geeft mij – en dus ook jou – een prachtige kans om de bewustwording rond alcohol aan te wakkeren.

Als jij er onbevangen en eerlijk over vertelt dan help je mee aan een wereld die anders kijkt naar alcohol.

Aan moeilijke momenten mag je je verwachten, dat is de realiteit. Ik vertel je graag dat er specifieke methoden zijn om daarmee om te gaan. Alleen… die zijn voor iedereen anders. Het is heel belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar wat voor jou werkt. Eén ding staat vast: nuchter blijven is een werkwoord, dat moet je daadwerkelijk doén.

Om je een idee te geven, lijst ik hieronder op wat mij doorheen die uitdagende momenten helpt.
1. Schrijven.
Ik zit in de zetel aan mijn haardvuur, neem mijn laptop en schrijf alles van me af: wat er op dat moment in mijn leven gebeurt en hoe ik me daarbij voel. Het helpt mij om de zaken beter plaatsen.
2. Mediteren.

Op een bepaald moment leerde ik mantra’s zingen, wat een vorm van meditatie is.

3. Lopen.
Hoewel ik me soms vooruit moet sleuren om mijn loopschoenen aan te trekken, ben ik tijdens het lopen toch elke keer weer blij dat ik mezelf zover heb gekregen.

4. Gitaar spelen.
Ik ben er helemaal niet goed in, maar het helpt me wel degelijk.

5. Zingen.
Een beroemd zanger zal ik nooit worden. Het is voor mij een doeltreffende methode en dat is wat telt.

6. Schilderen.

7. Fietsen.

8. Muziek door de luidsprekers laten knallen en dansen.

9. Rustig ademen.
Ik gebruik buikademhaling om rustig te worden en te proberen de dingen los te laten die het me moeilijk maken.

10. Lezen.
Er zijn een paar boeken waarnaar ik telkens teruggrijp en soms haal ik daar dan inzichten uit die me op dat moment verder helpen. Je kan ze ook vinden achter in dit boek bij ‘Interessante info’.

11. Praten met mensen.
Ik weet heel goed bij wie ik mijn hart kan luchten. Het loont echt de moeite om op zoek te gaan naar mensen bij wie je daarvoor terecht kan.

12. Actief wandelen in de natuur.
Het is geweten dat tijd doorbrengen in de natuur helpt tegen depressies. Ik ben me zeer bewust van de geuren, het gevoel van de lucht tegen mijn huid, de geluiden, … Het brengt me dichter bij mezelf.

Wat voor mij helpt, werkt niet noodzakelijk voor jou. Bovenstaande opsomming kan je wel inspiratie geven.

Ga actief op zoek naar wat jou kan helpen om die moeilijke momenten te overbruggen. Probeer dingen uit, wees actiegericht. Het is helemaal niet erg als je het niet onmiddellijk vindt, het leven is een zoektocht.

Geef het echter niet te snel op. Nieuwe activiteiten verdienen een eerlijke kans. Bepaal voor jezelf een soort van proefperiode waaraan je je ook houdt, bv. 4 sessies of één maand.
Kom je na die proefperiode tot de vaststelling dat het je echt niet ligt dan heb je dat tenminste ervaren. Je bent weer wat wijzer geworden en dat brengt je in elk geval dichter bij jezelf en bij je doel om nuchter te blijven.

Ik raad je ook aan om te luisteren naar wat je lichaam je wil vertellen. Jouw lichaam is heel wijs, heb daar respect voor en leer eruit.

Zo is zin in alcohol bij mij vaak gelinkt aan onzekerheid. Als ik dat verlangen om te drinken voel dan neem ik de tijd om erachter te komen waarmee ik worstel, die onzekerheid te omarmen in plaats van ze te ontkennen en weg te duwen. Want dan kan ik er iets constructiefs mee doen.

Je hebt het zelf ook kunnen ervaren: door te erkennen dat je een probleem hebt met alcohol en het niet langer te ontkennen, zet je de deur open om er iets aan te doen.

Soms hoor ik jonge mensen zeggen dat ze een intens leven willen. Dat doen ze dan door helemaal total loss te gaan tijdens feestjes.

Mij ga je nooit horen zeggen dat er iets mis is met feesten! Maar ik heb geleerd dat je een intens leven enkel nuchter kan beleven. Als je nuchter bent dan komt alles in alle hevigheid op je af terwijl alcohol je verdooft.
Een intens leven en alcohol gaan niet samen.

Als je nuchter met de zaken kan omgaan die je vroeger deden drinken, dan verdient dat respect.

Oefening 3 Jouw antwoord

In deze oefening stel jij stap voor stap je eigen zin samen die je kan gebruiken als reactie op de soms moeilijke vragen waarover je in hoofdstuk 4 kon lezen.

Wil jij meerdere antwoorden kant-en-klaar hebben?
Herhaal dan gewoon dezelfde oefening, net zo vaak tot jij het gewenste aantal hebt bereikt.

1. Omschrijf voor jezelf wat er binnenin jou gebeurt als je begint te drinken. 1) Hoe voel je je dan?
2) Wat doet alcohol met je lichaam en met je hoofd?
3) Wat gebeurt er met je denken?

  1. Hoe ervaar je al die zaken? Vind je dat aangenaam? Of eerder het tegendeel?
  2. Welke aspecten aan alcohol ervoer je vroeger als voordelen, terwijl je dat nu niet

meer zo aanvoelt? Keer voor het beantwoorden van deze vraag gerust terug naar oefening 2.

4. Wat zijn voor jou de voordelen aan nuchter zijn?

Lees wat je allemaal hebt opgeschreven en duid de woorden en zinnen aan die er voor jou uit springen.
Dat zijn de bouwstenen van jouw antwoord.

Bv. ik voel me ‘afwezig’ als ik drink – alcohol neemt al mijn remmen weg – ik kan niet meer logisch nadenken – onaangenaam, onzeker – vind het niet meer lekker – het ontspant me niet, het verdooft me (is helemaal iets anders) – nuchter zijn is ten volle alles beleven, de aangename versie van mezelf kunnen zij

Je kan ze hieronder nog eens noteren als geheugensteuntje.

Puzzel daarmee jouw antwoord op de vraag waarom je niet meer drinkt, zelfs niet eentje. Zorg ervoor dat het antwoord de volledige waarheid is voor jou en dat het exact verwoordt hoe jij het ervaart.

Bv. Als ik drink dan verdwijnen alle remmen en kan ik niet meer logisch nadenken. Dat is voor mij heel onaangenaam. Alcohol verdooft me en ik wil liever alles ten volle kunnen beleven.boeken-pakket

ik-ben-het-zat-nieuw

 

BELUISTER HIER DE EERSTE SESSIES van het audioprogramma om anders met alcohol om te gaan “5 sessies/32 sessies”

audio-verander-je-kijk-1-2