Ik ben niet de enige die dat zegt: Dat is ook Andre Rieu zijn mening :). Dat kan je hier lezen!

Je leest het goed. Niet enkel mensen met problemen, maar elke persoon! Ik geloof dat wij allemaal wel een ‘probleem’ hebben. “Ieder huisje heeft zijn kruisje”. In ons land, is er een zeer groot gebrek aan mensen die hun verantwoordelijkheid opnemen voor hun eigen emoties of die er voor kiezen om zeer bewust met hun problemen en zichzelf om te gaan!

Als ik rondom mij kijk, zie ik vele mensen wijzen/kijken naar elkaars “gebreken”. Hij heeft dit probleem, een andere heeft dat probleem, nog een andere heeft dit probleem.

Vele ‘sociale drinkers’ die wijzen naar de ‘echte’ alcoholikers of naar de ‘verontrustende jeugd’. Het zijn ZIJ die hun gedrag moeten veranderen! Klopt dit wel?

Ghandi zei ooit: “Be the change you want to see in the world”.

Hoe kan jij veranderen dat je een voorbeeld wordt?

Het nieuws, sociale media, kranten, het Amerikaans ‘duel’ tussen Trump & Clinton, zijn een zeer mooi voorbeeld hoe wij altijd met de vingers naar elkaar wijzen. Daar houden wij ons mee bezig … aiaiaiai. Ondertussen heeft er op het nieuws weer iemand dronken, een jongen omver gereden. En we zijn er dan, wij als maatschappij, om de andere te veroordelen!! “Dat is toch niet te doen he, zo rijden en drinken, dat is schandalig!” …

Laten we eerlijk zijn? Wie van jou heeft er nog nooit met een glaasje te veel op gereden?

Wij zijn hypocriet, verschuilen ons, en dat is enorm jammer.

Nog wat ‘brainloze’ programma’s erbij en de mens kan verder slaapwandelend door het leven gaan. De mens wordt enorm onbewust gehouden.

Hoe onbewuster de mens, hoe meer hij in angst leeft, en hoe makkelijker het is om die ‘kudde schapen’ onder controle te houden.

“Zolang we andere mensen veroordelen, veroordelen we een stukje van onszelf. We zijn allen één”.

De vraag kan rijzen; ja maar de verkrachters, de moordenaars, … Deze zijn toch ‘slecht’ (alweer een oordeel). Ik geloof dat iedere persoon in wezen goed is, we komen op de wereld in licht en liefde. De manier waarop we worden opgevoed is van gigantisch groot belang. Er is jammer genoeg geen handleiding voor hoe we vader of moeder moeten zijn ….

Werken, geld verdienen, dat is waar we ons mee bezig houden! Nog meer status, nog een mooiere auto, nog een mooier huis, … We vluchten van onszelf op zoveel mogelijke manieren, om maar de pijn van in onze jeugd niet te voelen. De pijn van de afwijzing, het verdriet van in onze jeugd, het gemis van een vader of moeder, of de tiranie van een dominante vader of moeder, ….

En mensen razen maar door! Gelijk ‘kiekes zonder kop’.

En maar naar de andere kijken … En hun eigen frustraties op andere mensen uiten …

De hoog gevoelige mensen in onze maatschappij ( en dat zijn er VEEL) zijn daar vaak ‘de prooi’ van. Hoog gevoeligheid is een deel van wie we eigenlijk zijn. Dat is het baby’tje in ons, dat we ook met ons meedragen, maar jammer genoeg niet naar DURVEN kijken of luisteren, want als we dat doen dan komt er wel wat naar boven … Brrrr

Hooggevoeligen willen goedheid in de wereld, vrede, en dat maakt ons een makkelijk ‘slachtoffer’ van die mensen die anderen steeds met de vinger wijzen … Vaak beginnen die hooggevoelige mensen ook te drinken, krijgen we alcoholproblemen. Dan is iedereen met ons bezig en dan moeten wij in therapie om da alcoholprobleem op te lossen!

Stelt er zich soms iemand de vraag: ‘Hoe krijgt een kind een alcoholprobleem??”

Ja waarschijnlijk gaan we ons zo een vraag niet stellen, want anders gaan we onszelf moeten onderzoeken! Dat is toch iets dat we zelf niet willen. Ligt het probleem bij mij?? NeeNee, dat kan niet … ik (identificatie met het ego) ben perfect! Het zijn de andere die een probleem hebben.

“Ik heb probleemkinderen”, zo ne mooie zin. Ik zeg vaak aan de mensen die dit tegen mij zeggen: “Volgens mij heb JIJ een probleem, en jouw kind spiegelt dat gewoon voor”.

Waarom nemen mensen hun verantwoordelijkheid niet op? Omdat ze bang zijn … Maar je kan nu een beslissing nemen. Je kan nu de stap nemen om je verantwoordelijkheid op te nemen en aan jezelf te werken! De schaamte voorbij te streven en de stap zetten om meer over jezelf te leren kennen!

Hoe bewuster jij bent, hoe minder ‘shit’ jij zal doorgeven aan jouw kinderen!

Ik pleit dat elke persoon in therapie zou moeten gaan!

Ik pleit dus dat elke persoon, elke ouder in therapie zou moeten gaan. Waarom?

  • Jij gaat jezelf beter leren kennen
  • De verbinding met jezelf zal beter zijn
  • Je zal jezelf beter voelen
  • Je zal je kinderen minder belasten met jouw frustraties of problemen
  • Door aan jezelf te werken, verander je jezelf en aangezien de wereld is een reflectie van jezelf, zal de wereld ook beter worden

Durf jij jezelf in vraag te stellen?

Durf jij je pijn uit het verleden op te lossen zodat je je er jouw kinderen niet mee belast?

Durf jij jouw ego los te laten?

Het is tijd voor JOUW verantwoordelijkheid ook op te nemen!

Binnenkort komt mijn 7de boek uit over ‘verantwoordelijkheid nemen’. Wil je naar de lezing komen klik hier.

Ps: Ik ga zelf ook in therapie 🙂

Als jij er iets wilt aan doen zijn er meerdere mogelijkheden (of via mij):

OTL (Open Therapeutencentrum Leven)

www.Eerjehart.be (ken heylen antwerpen)

 

andre