ik-ben-het-zat-nieuw

Ik ben het zat!

Hierbij vind je de eerste hoofdstukken van het boek “ik ben het zat”.
HOE MOET JE OMGAAN MET EEN (alcohol)GEBRUIKER?

ISBN: 978-9-08-221285-3

Ik wil dit boek opdragen aan mijn nichtje Emilie, één van mijn grootste leermeesters.

Aan al mijn cliënten, die me nog elke dag sterker maken dankzij de vele inzichten die ze me geven.

Aan alle mensen die de kracht aan het vinden zijn om iets aan hun alcoholprobleem te doen.

En aan alle partners, (groot)ouders, kinderen, broers en zussen die op een zo goed mogelijke manier willen leren omgaan met die persoon in hun leven die worstelt met alcohol.

Proloog

Een recensie schrijven over mijn zoon Michaël is voor mij, als vader, het bewijs dat mijn filosofie over het leven veranderd is.

Michaël heeft altijd mijn leven bepaald. Als peuter en kind was hij eigenzinnig en ongeordend maar steeds lief en goed gezind, altijd klaar om behulpzaam te zijn. Hij kreeg daardoor veel aandacht en genoot van de belangstelling.

Als tiener was Michaël vooral met sporten bezig: voetbal, minivoetbal en tennis, ‘toevallig’ de sporten van de papa. Hij had weinig interesse in de studies, hij deed wat hij graag had en niet wat opgedrongen was. Ondanks het feit dat hij een individualist is, werd zijn drang om er bij te horen steeds groter. De uitgang en het feesten met vrienden gaven hem de indruk dat hij daarin aan het slagen was.

Voor mij werd het steeds moeilijker. Ondanks dat we goed overeenkwamen, moest ik steeds optreden om de zaken binnen de perken te houden. Ik had nochtans het gevoel dat hij het goed meende maar de alcohol werd steeds sterker. Michaël, de gevoelige en lieve jongen, werd als hij onder invloed was (van de duivel) ongelukkig, verbaal agressief en soms zelfs depressief.

Vele discussies hebben we gevoerd, zonder veel succes want ik kon Michaël maar niet begrijpen.

Ondertussen was Michaël een twintiger en had veel ondernemerszin. Een eigen voetbalclub opstarten was zijn doel geworden om te bewijzen dat voetbal anders kon gespeeld worden. Union Mariakerke, en daarna Union Astene werden zo geboren. De vriendschap zou primeren op het geld. Het is hem gelukt, zeven jaar heeft deze onderneming stand gehouden. Voetbal ging telkens gepaard met feesten en drank zodat de verslaving dichterbij kwam zonder dat ik het doorzien had. Ik vond het logisch dat er gefeest en gedronken werd.

Michaël had ondertussen zijn diploma’s binnengehaald en had een goede job gevonden. Ik dacht dat alles in orde ging komen maar Michaël ging steeds meer uit en dronk ook meer en meer, het was nooit genoeg … . Het werd voor mij en gans de familie steeds moeilijker om met Michaël om te gaan. Het levensmotto van Michaël was gewoon ‘fun’ maken, dag op dag zonder levensdoel. Wat zou moeten gebeuren, mocht gewoon gebeuren.

Op 17 juli 2011 werd ik nog meer geconfronteerd met de realiteit. Ik was kwaad en ik voelde veel schaamte toen ik Michaël op het festival van Dour, stomdronken en gekleed als ‘vrouw’ op de RTBF-televisie zag. Ik had gewoon gefaald met Michaël, ik was bang en ongelukkig. Toen Michaël terug thuis was van het festival, werd er veel gepraat en geweend. Het moest veranderen, zo kon het niet verder, en gelukkig is dan alles veranderd.

Michaël heeft gezorgd voor de ommekeer, hij heeft zijn probleem erkend en beslist iets aan zijn alcoholprobleem te doen.

Ik wou niet toegeven dat mijn zoon een alcoholist was maar ik wou hem helpen.

Voor mij en voor mijn gezin moest ik aanvaarden dat hij verslaafd was om te verstaan wat er allemaal fout gelopen was.

Door met Michaël te praten werd mij duidelijk dat ik ook schuld had aan zijn alcoholverslaving. Ik dronk graag een glaasje (meestal op de voetbal) en het leek allemaal zo plezant. Ik dacht dat ik juist goed bezig was maar mijn voorbeeldfunctie als vader was totaal verkeerd.

De ontnuchtering werd voor Michaël een lastige periode maar uiteindelijk de start van een nieuw leven.

Michaël had een nieuwe job gevonden en alles leek op zijn plooien te komen.

De lieve jongen met zijn gevoeligheid was terug maar Michaël bleef wel op zoek naar zijn ideaal.

Begin 2013 besliste Michaël te gaan voor zijn echte levensdoel, hij stopte met zijn job en besloot te leven voor zijn nieuwe missie ‘alcoholcoach’. Mensen met een verslaving helpen aan een beter leven zonder alcohol en de jeugd attent maken voor de valkuilen van alcohol. Daarbij ook de mensen inspireren om hun doelen en wensen na te streven in functie van wat ze echt willen.

Het is waarschijnlijk de moeilijkste weg die hij gekozen heeft maar wel de beste beslissing want het heeft hem al veel voldoening gegeven.

Vandaag praten we nog altijd veel, ik probeer voor mijzelf meer te luisteren naar mijn eigen gevoelens en soms minder naar mijn ‘verstand’ of naar wat ik heb meegekregen met mijn opvoeding. Ik ben gegroeid in mijn functie van vader en mens. Michaël heeft mij geleerd dat je moet openstaan voor andere denkwijzen en levensopvattingen.

Ik ben hem dankbaar hiervoor.

De alcoholverslaving van Michaël heeft gewogen op de relatie met zijn zus en zijn broer maar ze hebben hem nooit laten vallen. Ik ben ongelooflijk fier op mijn kinderen, op wat ze zijn geworden, hoe moeilijk het soms geweest is voor hen en voor mij. We zijn familie maar in de eerste plaats voelt het aan als vrienden voor altijd.

Michaël, ik ben er voor jou en ik zal je blijven steunen want ik vind het bewonderenswaardig om zo veel te willen geven. Je bent nog zo jong, soms impulsief en af en toe naïef maar je gedrevenheid maakt dat je leeft om je dromen te realiseren.

Arnold Niclaus

Inleiding

Mijn naam is Michael Niclaus en op 17 juli 2011 stopte ik met alcohol drinken. Sindsdien legde ik een hele weg af die er onder andere toe leidde dat ik op 1 januari 2013 mijn eigen organisatie ben begonnen. Via ‘De Beste Beslissing’ geef ik lezingen voor jongeren, help ik mensen tijdens individuele sessies anders naar alcohol te kijken en eventueel te stoppen met drinken en sinds kort begeleid ik ook mensen die in hun dagelijkse leven omgaan met een alcoholverslaafde.

Tijdens mijn werk als alcoholcoach krijg ik enorm veel vragen over alcohol in het algemeen, hoe je kan stoppen met drinken en ook over hoe je iemand daarbij kan helpen. De overvloed aan vragen maakten me duidelijk dat er nood is aan een boek over hoe je kan omgaan met mensen met een alcoholprobleem. Er is heel weinig kennis over en nee, ik heb de waarheid niet in pacht. Ik ben me er zeer bewust van dat ik niet alles weet. Toch kan ik vanuit mijn ervaring als alcoholcoach nuttige inzichten meegeven die je op weg kunnen helpen.

Het uitgangspunt van dit boek is alcohol, maar eigenlijk gelden dezelfde principes voor alle soorten drugs. Gaat het in jouw situatie niet over alcohol, vervang dat dan in gedachten door de drugs in kwestie. Om de leesbaarheid te bevorderen, maak ik gebruik van ‘hij’ en ‘zijn’. Weet dat ik daarmee evengoed ‘zij’ en ‘haar’ bedoel.

De grootste uitdaging is de immense onwetendheid over alcohol. Dat houdt mensen als het ware gevangen, niet enkel de verslaafde, ook zijn naasten.

Dit boek wil een handleiding zijn dat je meer inzicht geeft in de problematiek zodat je begrip erover toeneemt. Daarin zit in mijn ogen de sleutel.

Het is niet zomaar een leesboek, maar ook een werkboek dat jou aanzet tot actie door middel van opdrachten. Je leest het goed. Ook jij zal aan de slag moeten en aan jezelf werken. Schaf jezelf alvast een schrift of boek aan dat je kan gebruiken als een soort van dagboek. Het is van ontzettend groot belang dat je de opdrachten in dit boek in de praktijk omzet.

Wanneer anderen een bepaalde problematiek niet goed begrijpen, is het belangrijk er zelf meer inzicht in te krijgen. Dat helpt je om staande te blijven te midden van eventueel onbegrip en de zaken daadwerkelijk aan te pakken.

Ik schat dat slechts 1 op 5000 mensen effectief iets wil doen aan zijn alcoholgebruik. Zoals je in dit boek meermaals zult lezen, kan je een ander niet veranderen. Probeer je vooral te focussen op jezelf. Het feit dat je naar dit boek grijpt, pleit voor jou. Proficiat!

Wat je gaat lezen, zijn zaken die ik zelf heb ervaren. Ze zijn uit het leven gegrepen en misschien juist daarom zo krachtig en toepasbaar.

In de komende hoofdstukken overlopen we het volgende:

Heeft mijn naaste echt een (alcohol)probleem? t Wat is een verslaafde eigenlijk? t Waarom drinken mensen? t En waarom stoppen ze niet gewoon met drinken? t Welke vragen kan ik stellen aan iemand met (alcohol)probleem? t En wat zeg ik zeker niet? t Wat kan ik doen om zo iemand te helpen? t Hoe erken ik dat er een probleem is? t Welke hulp kan ik inschakelen en waar vind ik die? t Welke lessen kan ik hieruit leren voor mezelf? t Wat doe ik als mijn naaste onder invloed is? t Speciaal voor ouders: hoe ga ik om met mijn verslaafde kind? t Speciaal voor kinderen: hoe ga ik om met mijn verslaafde ouder? t Hoe ga ik om met iemand die gestopt is met drinken?

Laat me meteen duidelijk maken dat er geen kant-en-klare oplossing is. Het is een proces, een avontuur als je wil. Leer anders kijken naar een verslaafde en laat dit boek je daarbij helpen. Ik begeleid je bij elke stap die je zet.

Succes!

Hoofdstuk 1: Is de persoon met wie ik samenleef een (alcohol)verslaafde?

Wil je dingen beter begrijpen dan is het essentieel dat je meer kennis opdoet. Je kan het leven vergelijken met een spel met heel wat spelregels. Het lijkt onbegonnen werk om al die spelregels te kennen en te begrijpen. Het staat wel vast dat hoe beter je de regels over een bepaald aspect van het leven kent, hoe beter je bepaalde zaken kan plaatsen.

Dit boek helpt je je kennis rond alcohol uit te breiden. Het is belangrijk dat je kan inzien hoe de situatie echt is en van daaruit kan toegeven dat je partner, ouder of kind een probleem heeft.

Soms krijg ik de opmerking dat ik nogal extreem ben in wat ik zeg. Dat doe ik bewust om je aan het denken te zetten. Zo kan ik je op korte tijd zoveel mogelijk inzichten geven die je helpen anders naar de verslaafde in jouw leven te kijken en ermee om te gaan.

Je zal merken dat ik vaak hetzelfde schrijf, want herhaling is bewustwording.

We focussen niet alleen op de persoon met een probleem, we gaan ook jouw gedrag en overtuigingen in vraag stellen. Terug naar de vraag waarover dit hoofdstuk draait.

Wat maakt eigenlijk dat iemand verslaafd is?

We kennen allemaal het ‘klassieke’ beeld van een alcoholverslaafde: vervuild, alles kwijt geraakt, levend op straat, stomdronken in de goot beland. Dat beeld klopt niet. Uiteraard zijn er zo’n mensen en die hebben ontegensprekelijk een alcoholprobleem, maar zij zijn in de minderheid. Er zijn veel meer mensen met een alcoholprobleem aan wie je dat amper of zelfs niet merkt. Heel wat mensen zijn af en toe dronken. Zijn die dan allemaal verslaafd?

De zoektocht naar het antwoord leidt tot een massa aan uiteenlopende informatie. Neem nu bijvoorbeeld de ‘gezondheidsnorm alcohol’. Die stelt dat een volwassen man met een gemiddeld gewicht van 60 kg en een goede gezondheid maximaal 21 alcoholconsumpties per week mag drinken. Gemiddeld zijn dat dus 3 pintjes per dag.

Dezelfde norm zegt dat je niet elke dag mag drinken, je zou minstens 2 alcoholvrije dagen per week moeten hebben. 21 biertjes verdeeld over 5 dagen, komt overeen met 4 dagen waarop je telkens 4 pintjes drinkt en 1 dag waarop je 5 pintjes achterover slaagt. Alleen… volgens de gezondheidsnorm doe je al aan bingedrinken als je meer dan 5 alcoholconsumpties nuttigt op 2 uur tijd. Op die ene dag kom je daar wel gevaarlijk dicht bij in de buurt.

Die informatie kan je op z’n minst verwarrend en vaag noemen, vind je niet?

Een van de gevolgen daarvan is dat mensen de waarheid rond alcohol niet zien, sneller in de valkuil van alcohol terechtkomen en er langer in gevangen blijven.

Mijn visie rond verslaving is heel eenvoudig. Je bent verslaafd als je begint te drinken en niet meer kan stoppen, als je de controle over jezelf verliest. Of je dat nu elke dag doet of slechts één keer per week.

Je gaat mij nooit over een ander horen zeggen dat die verslaafd is of een probleem heeft. Dat kan enkel de persoon zelf.

Het is ook een kwestie van perceptie. Ik heb als alcoholcoach mensen bij mij gehad die in de tijdspanne van een week op één avond vier wijntjes nuttigen en van zichzelf vinden dat ze een alcoholprobleem hebben. Vrienden van mij drinken 30 pinten per week en zijn zich van geen kwaad bewust. Dat stemt tot nadenken, niet?

Als ex-alcoholverslaafde ben ik zeer verslavingsgevoelig. Als ik ergens mee begin dan kan ik daar moeilijk mee stoppen. Ik schat dat ongeveer 20 % van de mensen net zo in elkaar zit. Dat is niet weinig. Net daarom is het zo belangrijk om de onverbloemde waarheid over alcohol en andere drugs naar buiten te brengen.

Tijd voor een eerste opdracht.

Opdracht 1 – Bewustwording

Neem je dagboek erbij en noteer je antwoord op volgende vragen.

 1. Hou je partner/ouder/kind in gedachten. Drinkt hij volgens jou te veel?
 1. Hoeveel drinkt hij precies? Noteer de juiste aantallen.
  Tip! Leg alles wat hij heeft gedronken gedurende 1 week bij elkaar op een tafel en neem er een foto van. Een uitnodiging tot nadenken… .
 1. Uitgaande van mijn visie rond verslaving, is hij verslaafd?
 1. Hoe zit het met jouw drinkgedrag? Drink jij wel eens te veel? Of ben je zelden dronken?
 1. Uitgaande van mijn visie rond verslaving, ben jij zelf verslaafd?

Tip! Vind je van jezelf dat je te veel drinkt? Beluister zeker het audioprogramma ‘Verander je kijk op alcohol’.

 1. Noteer hieronder welke voordelen jij ziet aan alcohol.
 1. _______________________________________________
 2. _______________________________________________
 3. _______________________________________________
 4. _______________________________________________
 5. _______________________________________________

Zie jij meer dan vijf voordelen, neem er dan een blad papier bij en schrijf daarop verder.

Bij de volgende stap van deze opdracht stel je alle voordelen als volgt in vraag:

 1. Vraag je eerst af of het écht waar is. Wees volkomen eerlijk met jezelf. Ga meteen ook na of het voordeel dat je noteerde misschien opgaat voor iets anders dan alcohol.
  Denk daarbij aan het voorbeeld dat alcohol als gezellig wordt ervaren, terwijl het eigenlijk het samenzijn met vrienden en de sfeer zijn die gezellig zijn.
 2. Noteer tenslotte wat het voordeel – bv. gezelligheid – écht voor jou betekent.

Nu kan je bij elk voordeel hetzelfde doen:

Is dit écht waar? Of gaat het voordeel op voor iets anders dan alcohol?audio-verander-je-kijk-1-2

__________________________________________________

Wat betekent dit voordeel écht voor jou?

__________________________________________________

Proficiat met je nieuwe inzichten!

Je zal vanzelf ervaren dat met het verdwijnen van de voordelen die je zag aan alcohol ook de zin om te drinken afneemt. En het fijnste van deze opdracht is dat je er altijd naar kan teruggrijpen.

Tip! Vind je van jezelf dat je te veel drinkt? Beluister zeker het audioprogramma ‘Verander je kijk op alcohol’.

Beluister hier de eerste sessies

Hoofdstuk 2: Waarom drinken mensen eigenlijk?

Zoals ik eerder al aanhaalde, hebben mijn extreme standpunten rond alcohol als voornaamste doel mensen de dingen in vraag te doen stellen. Ga gewoon mee in wat ik vertel en denk erover na.

Hoe komt het dat 95 % van de volwassenen in België alcohol drinkt, wetende dat alcohol een harddrug is?

We spreken altijd over drie categorieën: softdrugs, harddrugs en alcohol. Alleen staat bijna niemand erbij stil dat alcohol ook een harddrug is.

Ken je trouwens het verschil tussen harddrugs zoals alcohol en heroïne en softdrugs zoals marihuana? Van softdrugs kan je enkel psychologisch afhankelijk worden, wat soms ook jammerlijke gevolgen heeft voor de gebruiker. Bij harddrugs komt daar een lichamelijke afhankelijkheid bij. Je lichaam snakt telkens naar meer.

Mensen denken vaak dat je pas verslaafd bent als je ook lichamelijk afhankelijk bent van alcohol. Dat klopt in mijn ogen totaal niet! Lichamelijke afhankelijkheid komt veel minder voor dan we denken, in de laatste stadia van alcoholisme.

Het aantal mensen dat psychologisch afhankelijk is van alcohol is zeer groot. Stel jezelf maar eens de vraag of jij 1 jaar zonder alcohol kan.

Hoe groeit die extreme tolerantie naar alcohol toe?

Sinds dag 1 dat we op de wereld komen, worden we geconditioneerd om alcohol te leren drinken. Ik overdrijf niet! Lees verder en je begrijpt wat ik juist bedoel.

Wat wordt er vaak gedronken ter gelegenheid van een geboorte, zelfs op de kraamafdeling in het ziekenhuis? Juist! Een fles champagne.

Een boorling kan tijdens zijn eerste momenten in dit leven al onbewust de link leggen dat alcohol erbij hoort als er iets te vieren valt.

Ook die eerste maanden thuis, wanneer er veel babybezoek komt, hebben mensen vaak alcohol in de hand: een pintje, een glaasje wijn. Om maar te zwijgen wat er kan verzet worden tijdens een babyborrel.

Baby-borrel… best een interessant woord, niet?

En nog zoiets. Wat zeggen we als we alcohol drinken? “Santé!”, “Op uw gezondheid!” Terwijl alcohol net mensen ziek maakt. Nu de ballon doorprikt is over hoe gezond een dagelijks glaasje rode wijn zou zijn, wordt dat pijnlijk duidelijk.

Daaromtrent raad ik je graag het artikel aan ‘Hoe rode wijn ten onrechte aan zijn goede naam kwam’ van Margreet Vermeulen voor Volkskrant.nl (21 september 2014). Zo zijn er nog een heleboel artikels, voor wie ze wil vinden.

Als je 4 jaar bent en wil proeven van de alcohol die je ouders drinken dan klinkt het al snel: “Nee! Niet doen! Alcohol is niet goed voor je. Het is gevaarlijk, je gaat niet meer groeien.”

Daarmee wordt de hele kwestie voor een tijdje onder de mat geveegd en het komt vaak niet eens meer ter sprake.

Kinderen kijken echter ook naar de televisie. Programma’s als ‘F.C. De Kampioenen’ en soapseries als ‘Thuis’ en ‘Familie’ zijn in veel gezinnen vaste prik. En ook daar gaat de indoctrinatie verder, wat niet wil zeggen dat die series alcoholisme in de hand werken.

In ‘F.C. De Kampioenen’ drinkt Xavier – naar voor gebracht als het stereotype van de toffe genieter – steevast ‘dagschotels’. Dat woord alleen al kan de link in ons brein leggen dat een pintje erbij hoort, en wel elke dag. Carmenneke – het stereotype van de gestresseerde vrouw die heel wat vliegers tegelijk in de lucht wil houden – bestelt elke keer een dubbele porto. Het enige hoofdpersonage dat nooit alcohol drinkt, is Marcske – het stereotype van de onnozele goedzak, de loser – want die slurpt alleen maar aan zijn chocomelk.

Wat denkt ons opgroeiende brein daarvan? Alcohol drinken is normaal. Heb je problemen of stress, dan helpt het je zelfs om die de baas te kunnen. Drink je niet dan ben je een loser.

‘Familie’ heeft één personage dat overduidelijk een alcoholprobleem heeft. Zatte Rita drinkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze is verslaafd, daar kan je niet buiten. Als je goed kijkt naar de scenes waarin Rita niet voorkomt, dan valt op dat zowat iedereen in die familie wel raad weet met een glas alcohol meer of minder. Wat jij?

Naast reeksen en soapseries is reclame amper te vermijden als je televisie kijkt. Ken je die commercial waarin vijf stoere mannen wodka-shots achterover slaan? Op het einde van de spot weerklinkt de slagzin: ‘ons vakmanschap drink je met verstand’. Best wel interessant als je erover nadenkt want alcohol neemt net je verstand weg.

Je ziet ook nooit een reclamespot over alcohol die de werkelijkheid weergeeft: in slaap vallen, overgeven omdat je teveel hebt gedronken, ruzie maken door dronkenschap, comadrinkende jongeren, … . Nee, het is allemaal plezier en perfectie! De boodschap valt telkens weer te interpreteren als alcohol = lol, alcohol = succes, alcohol = vriendschap, alcohol = stoer, en ga zo maar door. Als je dan weet dat ons onderbewustzijn voor waar aanneemt wat het ziet, is het niet verwonderlijk dat we enorm worden beïnvloed door commercials.

Gek genoeg verandert de houding van ouders met jonge kinderen vaak rond de tijd van de overgang naar het secundair onderwijs.

Je moest eens weten hoeveel plechtige communicantjes hun eerste glaasje wijn krijgen tijdens het communiefeest!

Eigenaardig, want het product alcohol verandert nooit. Het is onze manier van ernaar te kijken die verschuift naarmate we ouder worden en meer geconditioneerd geraken.

De meeste mensen drinken vroeg of laat alcohol, het is een illusie te denken dat je daaraan kan ontsnappen.

Na het eerste glas op 14-, 15-, 16-jarige leeftijd is er een natuurlijke evolutie in het drankgedrag. Dat komt omdat je lichaam zich aanpast. Je wordt tolerant en moet meer drinken om eenzelfde effect te bekomen. Heb je de pech dat je verslavingsgevoelig bent en niet goed met alcohol kan omgaan dan loert een alcoholprobleem al snel om de hoek.

Hoewel je lichaam wel degelijk afhankelijk kan worden van een substantie als alcohol of drugs, ben je eigenlijk niet verslaafd aan die stoffen, dan wel aan de overtuigingen die je eraan hebt vastgehangen.

Als we die lijn doortrekken dan bestaat de mogelijkheid dat ook jij als het ware verslaafd bent aan de gedachten en overtuigingen die je hebt over je verslaafde partner, ouder of kind.

Wat ik nu ga vertellen vergt dat je eerst verder leest alvorens je emoties toe te laten. Blijven er na dit hoofdstuk vragen en gedachten in je hoofd rondspoken, noteer die dan in je dagboek. Ze kunnen nog heel nuttig blijken. Daar gaan we.

Mensen die met een verslaafde samenleven zijn vaak vrij veroordelend naar die persoon toe.

Dat oordeel houdt heel wat tegen. Pas als jij je oordeel wat meer kan loslaten, kan je anders kijken naar die persoon, hoe moeilijk dat ook is.

Een verslaving is geen vrije keuze. Echt niet!

Niemand kiest ervoor om in zo’n mate afhankelijk te worden van een substantie dat het je hele leven bepaalt en zelfs verwoest.

De schuld ligt zelfs niet echt bij die persoon.

Natuurlijk kiest hij er zelf voor om al dan niet een glas alcohol te drinken, maar vaak heeft die alcohol hem dan al zodanig in zijn macht dat hij er niet meer helder over kan beslissen.

De enige uitweg die hij kent en ziet, is drinken zodat dat vervelende gevoel weer overgaat, al is het maar voor even.

Mensen met een verslaving kunnen meestal niet (goed) omgaan met hun emoties. Veel verslavingsgevoelig mensen zijn hoog sensitief. Ze pikken emoties van anderen op terwijl ze het al moeilijk genoeg hebben met die van zichzelf. Ze vangen allerlei zaken op via hun zintuigen, raken overprikkeld, willen ontsnappen aan die hoogst vervelende situatie en vluchten in alcohol of drugs.

In onze maatschappij leren we bijster weinig over het omgaan met onze emoties, dat kan je bezwaarlijk in de schoenen schuiven van die persoon met een verslaving.

Heel wat personen hebben tijdens hun opgroeien te weinig goedkeuring en aandacht gekregen op de manieren die zij nodig hadden en vluchten weg. Sommigen doen dat letterlijk, die laten hun hele hebben en houden achter en trekken de wijde wereld in. De meeste mensen vluchten in hun werk, drank, drugs of via bepaalde gedragingen zoals het overdreven controleren van hun partner.

Vaak is een gebrek aan eigenwaarde de oorzaak dat je die leegte in je leven wil opvullen. Dat kan op verschillende manieren, gelukkig maar.

‘Eigenwaarde’… eigenlijk is dat een heel interessant woord. Het gaat over jouw eigen waarden als mens. Leef jij volgens jouw waarden? Ja? Proficiat! Zo niet, tracht de nodige zaken te veranderen zodat je dichter bij jezelf komt.

Het is eigen aan de mens dat hij op zoek is naar liefde, goedkeuring en aandacht. Bij de ‘Interessante info’ achteraan dit boek vind je een aantal titels van boeken die mij op weg geholpen hebben om mezelf en het leven beter te begrijpen. Doe er je voordeel mee.

Eigen schuld of niet, dat geeft je nog altijd twee mogelijkheden: of je blijft het slachtoffer spelen of je neemt je verantwoordelijkheid en neemt je eigen leven in handen zoals ik dat deed op 17 juli 2011.

Beschik je niet over voldoende kennis over een vervelende situatie of een probleem dan is de kans heel groot dat je erin blijft hangen.

Zo stopte ik in het verleden niet enkel met drinken, ik ben ook gestopt met het roken van sigaretten en marihuana.

Dat lukte me omdat ik me erin ben gaan verdiepen. Ik deed meer kennis op over alcohol, tabak en marihuana, over de eigenschappen en de gevolgen ervan. Die kennis stelde me in staat de bewuste keuze te maken om te stoppen. Ik wilde het zelf op basis van wat ik te weten was gekomen.

Het is zo enorm belangrijk te beseffen dat jij degene bent die actie moet ondernemen. Dat je niet alles bij de ander moet leggen en enkel maar kan hopen dat er ooit iets verandert. Maar… het is gemakkelijker om het bij de ander te leggen.

Een ander, concreet voorbeeld.boeken-pakket

Je vrouwelijke partner is na een miskraam gevlucht in alcoholgebruik. Uiteraard praat je met haar en in het beste geval praat zij praat. Wat ik in zo’n situatie aanraad, is om boeken te lezen over hoe je kan omgaan met een miskraam, te gaan praten met ervaringsdeskundigen, kennis te vergaren om inzicht te verwerven in wat jullie is overkomen en hoe je ermee om kan gaan.

Meer inzicht krijgen in de persoon met een verslaving is ook heel belangrijk. Onbewust steek je ongelooflijk veel tijd en energie in hem, wat een goede zaak is. Maar durf te gaan graven, ga op zoek. Hoe was zijn relatie met (groot)ouders, vrienden, … . Wat is er gebeurd in zijn leven waardoor hij het moeilijk kreeg? Kan je dat linken aan de verslaving die hij ontwikkelde?

Maak dezelfde opdracht over jezelf. Je zal zien dat sommige puzzelstukjes vanzelf op hun plaats vallen.

Opdracht 2 – Introspectie

Noteer voor jezelf de vragen, gedachten, emoties die door je heen gingen tijdens het lezen van dit hoofdstuk.

__________________________________________________

__________________________________________________

Opdracht 3 – Inzichten verwerven

Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor de volgende vragen. Hoe meer inzicht je krijgt, hoe beter je de situatie zal begrijpen en hoe gemakkelijker het wordt om te aanvaarden en los te laten.

Neem je dagboek erbij en noteer je antwoord op volgende vragen (indien van toepassing).

 1. Hou je partner/ouder/kind in gedachten. Hoe was/is zijn relatie met zijn ouders?
 1. Hoe was/is zijn relatie met zijn grootouders?
 2. Hoe was/is zijn relatie met zijn kinderen?
 1. Hoe was/is zijn relatie met zijn vrienden?
 1. Welke gebeurtenissen in zijn leven hebben volgens jou een serieuze impact op hem gehad? En hoe reageerde hij erop? Heeft hij ze verwerkt? Heeft hij erover gepraat?
 1. Kan je de informatie uit je antwoorden op de eerste vijf vragen linken aan de verslaving waarmee hij kampt?
 1. Hou nu jezelf in gedachten. Hoe was/is jouw relatie met je ouders? Zijn er bepaalde patronen die zich nu voordoen in jouw leven met je partner/ouder/kind die je ook herkent uit de relatie met je ouders? Hoe was het contact met je ouders? Mocht je je emoties uiten? Hoe werd daar thuis mee omgegaan? Waren jouw ouders emotioneel bereikbaar?
 1. Hoe was/is jouw relatie met je grootouders?
 1. Hoe was/is jouw relatie met je kinderen? Praat je met je kinderen? Wordt er als eens geroepen thuis? Hoe lossen jullie conflicten op? Wordt daarover gesproken?
 1. Hoe was/is jouw relatie met je vrienden?
 1. Welke gebeurtenissen in jouw leven hebben volgens jou een serieuze impact op je gehad? En hoe reageerde jij erop?

 

Hoofdstuk 3 Waarom stoppen mensen niet met drinken?

Doorheen de jaren heb ik geleerd – en ook zelf ervaren – dat alles wat we doen in het leven gebaseerd is op angst. Er bestaan twee basisangsten: de angst om afgewezen te worden en de angst om niet goed genoeg te zijn.

Ook jij – als partner, ouder of kind van iemand met een alcoholprobleem – wordt gedreven door angst. Wees heel eerlijk tegenover jezelf: schaam jij je voor je verslaafde partner, ouder of kind? Ja of nee?

“The truth will set you free” las ik ooit en daarmee ben ik het volledig eens. Het is pas door je problemen en uitdagingen te omarmen dat je ze zal kunnen oplossen, hoe moeilijk dat ook is.

De kans dat jij je schaamt is heel groot. En ook die schaamte komt voort uit angst. Daarover kan je meer lezen in het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown.

Het is aan jou om dat te overwinnen, dat is jouw eigen proces dat je moet doorwerken. Als je die schaamte, die angst achter je kan laten dan heb je een hele grote stap gezet. Niet alleen voor jezelf, ook voor de persoon in je leven die worstelt met een verslaving.

Waarom stoppen mensen niet met drinken?

Het lijkt wel alsof ze het niet willen. En toch is – meestal – niets minder waar. De meeste mensen met een alcoholprobleem weten zeer goed dat ze een probleem hebben. Ze willen er heel graag van af maar doen dat niet omdat hun angst voor de gevolgen van die keuze zo groot is.

Hun gevoel voor eigenwaarde is minimaal. Ze voelen zich vaak mislukt, vragen zich af of ze wel het nodige karakter en doorzettingsvermogen hebben. Ze zitten allesbehalve goed in hun vel. Ook al laten ze dikwijls iets heel anders uitschijnen.

Op mijn 16de begon ik regelmatig te drinken tijdens het uitgaan. Toen ik een jaar of 19, 20 was wist ik maar al te goed dat ik een probleem had met alcohol. Alleen lukte het me niet om dat aan mezelf toe te geven. Als ik dat zou doen dan was de volgende stap immers dat ik het probleem ook zou moeten aanpakken: stoppen met drinken. Ik was ongelooflijk bang dat ik dat niet zou kunnen volhouden, dat ik zou mislukken.

Wat een angst! Die angst is echt dé hoofdreden waarom mensen niet stoppen.

Ik was 20 toen ik gedurende een maand geen druppel alcohol aanraakte. Naar de buitenwereld toe was mijn houding er één van: ‘Zie je wel, ik kàn het drinken laten. Ik ben niet verslaafd.’ Ik had net bewezen voor mezelf en anderen dat ik helemaal geen probleem had met alcohol.druppel-boek-nieuw

Echter, als je jezelf ervan wil overtuigen dat je geen probleem hebt, is de kans groot dat je er wel degelijk één hebt.

Toen ik 23 was, ben ik 2,5 maanden nuchter door het leven gegaan. Ik herstelde van een zwaar auto-ongeval en voelde me verplicht om te stoppen.

Wil je daar meer over te weten komen dan kan je er alles over lezen in mijn eerste boek ‘De druppel’.

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je verzekeren dat het gemakkelijker is je verslaving in stand te houden dan ermee te stoppen. De angst is enorm: angst voor het onbekende (wat ga je doen met de tijd die je normaal gezien dronken doorbrengt?), angst om jezelf teleur te stellen, angst om je partner, ouders, kinderen te ontgoochelen, … .

Het besef dat er een probleem is, is er diep vanbinnen dus wel. Dat ook toegeven is voor de overgrote meerderheid te bedreigend en wat doen ze in de plaats? Verslaafden zijn er heel goed in de mensen in hun naaste omgeving op te zadelen met een schuldgevoel.

Hoe komt dat? Waarom doen ze dat? Eigenlijk is het eenvoudig. Als ze de schuld bij een ander leggen, is het niet hun fout en moeten ze niet met zichzelf aan de slag, hoeven ze niet aan zichzelf te werken. En jij staat zo dicht bij hen dat je een gemakkelijk doelwit vormt.

Doen ze dat bewust? Absoluut niet!

Het is geen kwestie van slechte wil, ook daarin worden ze gedreven door angst.

Het komt voort uit onmacht, uit het niet weten hoe ze hun probleem zelfs nog maar kunnen beginnen aanpakken. Wat mensen met een alcoholverslaving hebben geleerd, is dat meer gaan drinken het enige is dat helpt wanneer ze zich slecht voelen.

Wat ik vooral wil overbrengen, is het besef dat iedereen doorheen zijn leven leert dat als je je niet goed voelt, alcohol kan helpen.

Een kleine greep uit de voordelen die alcohol zoal zou bieden:

 • Je wordt er rustig(er) van.
 • Het helpt je relativeren. Als je een glas drinkt dan zien de meeste problemen er niet meer zo erg uit.
 • Het geeft zelfvertrouwen.
 • Samen alcohol drinken is gezellig.
 • Het neemt je angst weg.
 • Drinken met vrienden versterkt de vriendschapsband.

Herkenbaar?

Herinner je je het laatste deel van de eerste opdracht nog? Waarbij je voor jezelf de voordelen van alcohol opsomt en daarna elk voordeel in vraag stelt.geheimen-boek-nieuw

Voor mij was alcohol onlosmakelijk verbonden met fun. Alleen… als ik met de wagen ergens tegenaan botste omdat ik te veel gedronken had, vond ik dat eigenlijk helemaal niet plezant.

In mijn tweede boek ‘De geheimen om succesvol nuchter te blijven’ vind je trouwens nog meer van dergelijke waardevolle opdrachten.

Je kan een ander niet veranderen, je kan alleen jezelf veranderen. Mensenrechtenactivist Ghandi deed daarover een prachtige uitspraak: “Be the change you want to see in the world”. Wees de verandering die jij wil zien in de wereld.

Dat neem ik heel serieus. Sinds 17 juli 2011 tracht ik elke dag een voorbeeld te zijn. Zo heb ik ondertussen al duizenden jongeren kunnen inspireren en meer dan 100 mensen mogen helpen om anders naar alcohol te kijken. Dat doe ik nit alleen via mijn woorden, ik leef het voorbeeld. ‘Leading By Example’ is dé manier om verandering teweeg te brengen.

Voor jou schuilt de kunst erin je grenzen te stellen en het aanvallende gedrag van je partner, ouder of kind niet meer zo persoonlijk te nemen. Laat het niet meer toe dat hij je opzadelt met schuldgevoelens. Verderop in dit boek vertel ik je hoe je dat kan aanpakken.

Ik hoop dat je al een beetje anders kan kijken naar de verslaafde in jouw leven dankzij de informatie uit dit hoofdstuk. Focus je niet langer op het alcoholmisbruik en de gevolgen daarvan. Zoek naar de mooie kanten aan die persoon, want die heeft elk mens, hoe goed hij die ook weet te verbergen.

Zie wat een lieve man je hebt, wat voor een fijne zoon of vader je hebt, wat een goed mens er eigenlijk achter dat masker schuilgaat.

Volgende tekst uit het lief ‘De Clown’ van Ben Cramer geeft goed weer wat ik bedoel:

“Hij was maar een clown, in ’t wit en in ’t rood

Hij was maar een clown, maar nu is hij dood

Hij lachte en sprong, in ’t felgele licht

Maar onder die lach zat een droevig gezicht

De herinnering blijft aan die clown met z’n lach

Hij heeft alles gegeven tot de laatste dag

Niemand kende de pijn van zijn stille verdriet

Want er was op het einde niemand die hij verliet”

Mij hoor je nooit oordelen over alcoholgebruik in het algemeen. Er bestaan zeker mensen die kunnen genieten van een glaasje wijn of een pintje zonder meer. Ik behoor niet tot die groep. Dat wil niet zeggen dat niemand van mij nog een glas mag drinken.

Maar mensen die teveel drinken zijn nooit gelukkig, hoe erg ze ook hun best doen om het tegendeel te bewijzen. Het is een signaal, ze hebben nood aan een bepaalde vorm van aandacht.

Pik die signalen op en vermijd oordelend gedrag, ook al is dat de meest aanlokkelijke manier om ermee om te gaan.

Wat volgt kan heel wat weerstand oproepen bij ouders. Lees verder met een open geest en neem je tijd om erover na te denken.

Vaak is een kind met een verslaving een afspiegeling van wat jij als ouder nog niet volledig hebt kunnen verwerken. Kinderen pikken meer op dan je denkt. En hun ouders zijn hun grote voorbeeld, hun rolmodel. Het voelt veel comfortabeler om naar een ander te kijken dan dat het voelt om jezelf onder de loep te leggen.

Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat het jouw schuld is dat je kind drinkt, maar wel dat het interessant kan zijn om je eigen gedrag en overtuigingen in vraag te stellen. Wie weet wat je allemaal ontdekt als je begint te graven in je eigen hoofd en hart! Weet je niet meteen hoe je eraan moet beginnen, overweeg dan om in therapie te gaan.

Er rust nog een groot taboe rond, maar therapie kan je vaak tot inzichten brengen waartoe je in je eentje nooit zou komen.

Hoe jij de buitenwereld ervaart, is een weerspiegeling van je binnenwereld, van hoe jij de dingen ziet. Wees je bewust van het feit dat wat je aan een ander zegt tegelijkertijd ook een boodschap is aan jezelf.

En hou in gedachten dat mensen pas kunnen geholpen worden als ze daar ook voor openstaan. Dat geldt even goed voor jou als voor je partner, ouder of kind.

Opdracht 4 – Wat vind jij fantastisch aan jouw partner/kind/ouder?

Neem je dagboek erbij en noteer je antwoord op volgende vragen.

 1. Hou je partner/ouder/kind in gedachten. Wat zijn zijn goede eigenschappen? Wat vind je fantastisch aan hem?

ik-ben-het-zat-nieuw

 1. Noteer 10 mooie herinneringen aan je partner/ouder/kind waaruit blijkt wat voor fijn persoon die eigenlijk is.

Wanneer je een moeilijk moment beleeft met je partner/kind/ouder, herlees dan wat je hier schreef. Dat kan je helpen te focussen op zijn mooie kanten.

Wil je meer lezen, HIER vind je het volledige boek

Beluister hier de eerste audiosessies

Wil je de audioversie dowloaden kan dit hier.

 

boeken-pakket