Hoe ik genezen ben van mijn alcoholverslaving?

Stoppen met drinken van uit angst of vanuit liefde?

Er is een bepaalde gezegde: “Eens een alcoholist, altijd een alcoholist”. Dit is een gezegde dat ik zelf ook lang geloofd heb, zeker als ex-alcoholist. Sinds 2011 ben ik nuchter en de eerste 4 jaar was ik daar van overtuigd dat dit klopte. Sinds 2015 voel ik dat ik echt niet meer wil drinken en ben helemaal niet meer bang om te ‘hervallen’. Ik ben genezen!

Het grote verschil: Ik mag niet meer drinken vs Ik wil niet meer drinken

Ik kan dit vol overtuiging zeggen. Op 19 augustus 2018, was ik op het veganFest in Gent. Een festival waarbij veganistisch eten wordt gepromoot. Ik had massa’s dorst, en wou eens iets anders bestellen dan gewone frisdrank. Ik bestelde een ‘strongbow’, niet goed wetende dat het was. Toen ik ervan dronk proefde ik de alcohol. Onmiddellijk was er een signaal die snel zei: “Ik wil dit niet meer”! Ik mocht gelukkig de 2 drankjes inwisselen, waarvoor dank.

Mythes

Er zijn vele ‘mythes’ waarbij ze zeggen dat als een ex alcoholverslaafde één slok alcohol drinkt of per ongeluk een praline eet met alcohol of alcohol bij zijn gerecht neemt, hij weer vertrokken is (met drinken). Voor mij klopte dit ook enkele jaren, daarom dat ik besliste om dit niet te doen. Echter de manier hoe ik nuchter bleef is geëvolueerd vanuit een angst naar een manier van zelfliefde. Ik denk dat de manier waarop je gestopt ben met drinken van gigantisch groot belang is. Natuurlijk moet je voelen hoe het is voor jezelf. Ben je nog maar net gestopt met drinken, wees dan wel voorzichtig …

Ben je gestopt vanuit angst? Of blijf je nuchter vanuit liefde voor jezelf?

Als we over stoppen met drinken praten, praten we over nuchter worden, nuchter blijven! Mensen praten over ‘volhouden’, karakter hebben … Dit is één manier van stoppen met drinken. Maar waarom moet dit een gevecht zijn? Waarom kan dit geen liefdevolle daad zijn naar jezelf? Jezelf gunnen om nuchter te blijven! Je lichaam het allerbeste gunnen wat het verdient. Is dit niet mooier?

Hervallen vs Groeimomenten.

Als mensen hervallen, klinkt dit zo zwaar en zo hard. Als je hervalt zijn dit altijd super interessante momenten om te kijken wat er is misgelopen? Elke persoon die alcohol drinkt doet dit met een reden. We starten niet ‘zomaar’ met drinken. We drinken meestal vanuit een gemis. Een behoefte die niet wordt vervuld en die we onbewust zoeken in alcohol als compensatie ervan. We voelen iets, en linken te snel dat we ‘drang’ hebben naar alcohol. Zoals meerdere malen omschreven geloof ik niet dat dit bestaat … Jouw lichaam praat met jou? Jouw lichaam geeft jou aan wat er mis is? Ipv er naar te luisteren verdoven we ons lichaam.

Nuchter blijven

Hoe ik nuchter gebleven ben is aan de hand van verschillende zaken. Eerst en vooral ben ik enorm veel beginnen lezen. “Al het lijden komt uit onwetendheid”. Ik ben een ander waarheid gaan zien achter alcohol en ook het leven. Door deze te zien ben ik bewuster geworden. Bewuster van mezelf en het leven. Ik laat mij al 5 jaar begeleiden door therapeuten. Elke mens heeft mij een beetje dichter bij mezelf gebracht. Kennis maken met mijn schaamtes, donkere kanten en daar op een bewuste manier aan werken!

Dwars door de angst!

Vele mensen ‘dansen’ rond hun angsten heen ipv er door te gaan! Dat is de sleutel om nuchter te blijven. Mijn diepste angst waar ik door het leven mee ging, was bang om mensen te teleur te stellen, of dat mensen kwaad worden op mij. Door daarrond te werken ben ik daar zo goed als van bevrijdt. Ben veel minder bang om mijn waarheid te spreken.

Ik ben genezen!

Ik kan dus met veel fierheid zeggen dat ik genezen ben van mijn alcoholverslaving. En jij kan dit ook! Ik begeleid ook mensen naar een nuchter leven.95% van de mensen die bij mij komen hebben hun drankgebruik drastisch verminderd en ½ mensen die ooit bij mij is gekomen is nuchter en blijft nuchter! De methode om te stoppen met drinken vanuit een zelfliefde is DE manier om nuchter te blijven.