Ik wil dit artikel opdragen aan alle partners, (groot)ouders, kinderen, broers en zussen die op een zo goed mogelijke manier willen leren omgaan met die persoon in hun leven die worstelt met alcohol. Op 8 oktober is er ook een evenement voor partners, daarover kan je alles op einde van artikel lezen.

Tijdens mijn werk als alcoholcoach krijg ik enorm veel vragen over alcohol in het algemeen, hoe je kan stoppen met drinken en ook over hoe je iemand daarbij kan helpen. De overvloed aan vragen maakten me duidelijk dat er nood is aan een artikel over hoe je kan omgaan met mensen met een alcoholprobleem. Er is heel weinig kennis over en nee, ik heb de waarheid niet in pacht. Ik ben me er zeer bewust van dat ik niet alles weet. Toch kan ik vanuit mijn ervaring als alcoholcoach nuttige inzichten meegeven die je op weg kunnen helpen.

De grootste uitdaging is de immense onwetendheid over alcohol. Dat houdt mensen als het ware gevangen, niet enkel de verslaafde, ook zijn naasten.Wanneer anderen een bepaalde problematiek niet goed begrijpen, is het belangrijk er zelf meer inzicht in te krijgen. Dat helpt je om staande te blijven te midden van eventueel onbegrip en de zaken daadwerkelijk aan te pakken.

Waarom stoppen mensen niet met drinken?

Doorheen de jaren heb ik geleerd – en ook zelf ervaren – dat alles wat we doen in het leven gebaseerd is op angst. Er bestaan twee basisangsten: de angst om afgewezen te worden en de angst om niet goed genoeg te zijn.

Ook jij – als partner, ouder of kind van iemand met een alcoholprobleem – wordt gedreven door angst. Wees heel eerlijk tegenover jezelf: schaam jij je voor je verslaafde partner, ouder of kind? Ja of nee?

“The truth will set you free” las ik ooit en daarmee ben ik het volledig eens. Het is pas door je problemen en uitdagingen te omarmen dat je ze zal kunnen oplossen, hoe moeilijk dat ook is.

Het is aan jou om dat te overwinnen, dat is jouw eigen proces dat je moet doorwerken. Als je die schaamte, die angst achter je kan laten dan heb je een hele grote stap gezet. Niet alleen voor jezelf, ook voor de persoon in je leven die worstelt met een verslaving.

Waarom stoppen mensen niet met drinken?

Het lijkt wel alsof ze het niet willen. En toch is – meestal – niets minder waar. De meeste mensen met een alcoholprobleem weten zeer goed dat ze een probleem hebben. Ze willen er heel graag van af maar doen dat niet omdat hun angst voor de gevolgen van die keuze zo groot is.

Hun gevoel voor eigenwaarde is minimaal. Ze voelen zich vaak mislukt, vragen zich af of ze wel het nodige karakter en doorzettingsvermogen hebben. Ze zitten allesbehalve goed in hun vel. Ook al laten ze dikwijls iets heel anders uitschijnen.

Op mijn 16de begon ik regelmatig te drinken tijdens het uitgaan. Toen ik een jaar of 19, 20 was wist ik maar al te goed dat ik een probleem had met alcohol. Alleen lukte het me niet om dat aan mezelf toe te geven. Als ik dat zou doen dan was de volgende stap immers dat ik het probleem ook zou moeten aanpakken: stoppen met drinken. Ik was ongelooflijk bang dat ik dat niet zou kunnen volhouden, dat ik zou mislukken.

Wat een angst! Die angst is echt dé hoofdreden waarom mensen niet stoppen.

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je verzekeren dat het gemakkelijker is je verslaving in stand te houden dan ermee te stoppen. De angst is enorm: angst voor het onbekende (wat ga je doen met de tijd die je normaal gezien dronken doorbrengt?), angst om jezelf teleur te stellen, angst om je partner, ouders, kinderen te ontgoochelen, … .

Je kan een ander niet veranderen, je kan alleen jezelf veranderen.

Mensenrechtenactivist Ghandi deed daarover een prachtige uitspraak: “Be the change you want to see in the world”. Wees de verandering die jij wil zien in de wereld.

Dat neem ik heel serieus. Sinds 17 juli 2011 tracht ik elke dag een voorbeeld te zijn. Zo heb ik ondertussen al duizenden jongeren kunnen inspireren en meer dan 100 mensen mogen helpen om anders naar alcohol te kijken. Dat doe ik nit alleen via mijn woorden, ik leef het voorbeeld. ‘Leading By Example’ is dé manier om verandering teweeg te brengen. In het volgend audiofragmentje zal je mijn filosofie daar over kunnen lezen.


Voor jou schuilt de kunst erin je grenzen te stellen en het aanvallende gedrag van je partner, ouder of kind niet meer zo persoonlijk te nemen. Laat het niet meer toe dat hij je opzadelt met schuldgevoelens. Verderop in dit boek vertel ik je hoe je dat kan aanpakken. Ik hoop dat je al een beetje anders kan kijken naar de verslaafde in jouw leven dankzij deze informatie. Focus je niet langer op het alcoholmisbruik en de gevolgen daarvan. Zoek naar de mooie kanten aan die persoon, want die heeft elk mens, hoe goed hij die ook weet te verbergen.Mij hoor je nooit oordelen over alcoholgebruik in het algemeen. Er bestaan zeker mensen die kunnen genieten van een glaasje wijn of een pintje zonder meer. Ik behoor niet tot die groep. Dat wil niet zeggen dat niemand van mij nog een glas mag drinken.

Wil je nog meer weten kan je dit in mijn boek lezen ‘ik ben het zat’ ik-ben-het-zat-nieuw

Je kan een ander niet veranderen. Probeer je vooral te focussen op jezelf. Het feit dat je naar dit artikel grijpt, pleit voor jou. Proficiat!

We kennen allemaal het ‘klassieke’ beeld van een alcoholverslaafde: vervuild, alles kwijt geraakt, levend op straat, stomdronken in de goot beland. Dat beeld klopt niet. Uiteraard zijn er zo’n mensen en die hebben ontegensprekelijk een alcoholprobleem, maar zij zijn in de minderheid. Er zijn veel meer mensen met een alcoholprobleem aan wie je dat amper of zelfs niet merkt. Heel wat mensen zijn af en toe dronken. Zijn die dan allemaal verslaafd?

Een van de gevolgen daarvan is dat mensen de waarheid rond alcohol niet zien, sneller in de valkuil van alcohol terechtkomen en er langer in gevangen blijven. Mijn visie rond verslaving is heel eenvoudig. Je bent verslaafd als je begint te drinken en niet meer kan stoppen, als je de controle over jezelf verliest. Of je dat nu elke dag doet of slechts één keer per week.

Je gaat mij nooit over een ander horen zeggen dat die verslaafd is of een probleem heeft. Dat kan enkel de persoon zelf.

Het is ook een kwestie van perceptie. Ik heb als alcoholcoach mensen bij mij gehad die in de tijdspanne van een week op één avond vier wijntjes nuttigen en van zichzelf vinden dat ze een alcoholprobleem hebben. Vrienden van mij drinken 30 pinten per week en zijn zich van geen kwaad bewust. Dat stemt tot nadenken, niet?

Tip! Vind je van jezelf dat je te veel drinkt? Beluister zeker het audioprogramma ‘Verander je kijk op alcohol’.

Beluister hier de eerste sessies van het audioprogramma

Waarom drinken mensen eigenlijk?

Zoals ik eerder al aanhaalde, hebben mijn extreme standpunten rond alcohol als voornaamste doel mensen de dingen in vraag te doen stellen. Ga gewoon mee in wat ik vertel en denk erover na.

Hoe komt het dat 95 % van de volwassenen in België alcohol drinkt, wetende dat alcohol een harddrug is?

Mensen denken vaak dat je pas verslaafd bent als je ook lichamelijk afhankelijk bent van alcohol. Dat klopt in mijn ogen totaal niet! Lichamelijke afhankelijkheid komt veel minder voor dan we denken, in de laatste stadia van alcoholisme.

Het aantal mensen dat psychologisch afhankelijk is van alcohol is zeer groot. Stel jezelf maar eens de vraag of jij 1 jaar zonder alcohol kan?

Sinds dag 1 dat we op de wereld komen, worden we geconditioneerd om alcohol te leren drinken. Ik overdrijf niet! Lees verder en je begrijpt wat ik juist bedoel. Wat wordt er vaak gedronken ter gelegenheid van een geboorte, zelfs op de kraamafdeling in het ziekenhuis? Juist! Een fles champagne.

Een boorling kan tijdens zijn eerste momenten in dit leven al onbewust de link leggen dat alcohol erbij hoort als er iets te vieren valt. Ook die eerste maanden thuis, wanneer er veel babybezoek komt, hebben mensen vaak alcohol in de hand: een pintje, een glaasje wijn. Om maar te zwijgen wat er kan verzet worden tijdens een babyborrel … best een interessant woord, niet?

Als je 4 jaar bent en wil proeven van de alcohol die je ouders drinken dan klinkt het al snel: “Nee! Niet doen! Alcohol is niet goed voor je. Het is gevaarlijk, je gaat niet meer groeien.”

Daarmee wordt de hele kwestie voor een tijdje onder de mat geveegd en het komt vaak niet eens meer ter sprake.

Kinderen kijken echter ook naar de televisie. Programma’s als ‘F.C. De Kampioenen’ en soapseries als ‘Thuis’ en ‘Familie’ zijn in veel gezinnen vaste prik. En ook daar gaat de indoctrinatie verder, wat niet wil zeggen dat die series alcoholisme in de hand werken. Wat denkt ons opgroeiende brein daarvan? Alcohol drinken is normaal. Heb je problemen of stress, dan helpt het je zelfs om die de baas te kunnen. Drink je niet dan ben je een loser.

Naast reeksen en soapseries is reclame amper te vermijden als je televisie kijkt. Ken je die commercial waarin vijf stoere mannen wodka-shots achterover slaan? Op het einde van de spot weerklinkt de slagzin: ‘ons vakmanschap drink je met verstand’. Best wel interessant als je erover nadenkt want alcohol neemt net je verstand weg.

Je ziet ook nooit een reclamespot over alcohol die de werkelijkheid weergeeft: in slaap vallen, overgeven omdat je teveel hebt gedronken, ruzie maken door dronkenschap, comadrinkende jongeren, … . Nee, het is allemaal plezier en perfectie! De boodschap valt telkens weer te interpreteren als alcohol = lol, alcohol = succes, alcohol = vriendschap, alcohol = stoer, en ga zo maar door. Als je dan weet dat ons onderbewustzijn voor waar aanneemt wat het ziet, is het niet verwonderlijk dat we enorm worden beïnvloed door commercials.

Gek genoeg verandert de houding van ouders met jonge kinderen vaak rond de tijd van de overgang naar het secundair onderwijs.

Je moest eens weten hoeveel plechtige communicantjes hun eerste glaasje wijn krijgen tijdens het communiefeest!

Eigenaardig, want het product alcohol verandert nooit. Het is onze manier van ernaar te kijken die verschuift naarmate we ouder worden en meer geconditioneerd geraken.

De meeste mensen drinken vroeg of laat alcohol, het is een illusie te denken dat je daaraan kan ontsnappen.

Mensen die met een verslaafde samenleven zijn vaak vrij veroordelend naar die persoon toe.

Dat oordeel houdt heel wat tegen. Pas als jij je oordeel wat meer kan loslaten, kan je anders kijken naar die persoon, hoe moeilijk dat ook is.

Een verslaving is geen vrije keuze. Echt niet!

Niemand kiest ervoor om in zo’n mate afhankelijk te worden van een substantie dat het je hele leven bepaalt en zelfs verwoest.De schuld ligt zelfs niet echt bij die persoon. Natuurlijk kiest hij er zelf voor om al dan niet een glas alcohol te drinken, maar vaak heeft die alcohol hem dan al zodanig in zijn macht dat hij er niet meer helder over kan beslissen.

De enige uitweg die hij kent en ziet, is drinken zodat dat vervelende gevoel weer overgaat, al is het maar voor even.

Mensen met een verslaving kunnen meestal niet (goed) omgaan met hun emoties. Veel verslavingsgevoelig mensen zijn hoog sensitief. Ze pikken emoties van anderen op terwijl ze het al moeilijk genoeg hebben met die van zichzelf. Ze vangen allerlei zaken op via hun zintuigen, raken overprikkeld, willen ontsnappen aan die hoogst vervelende situatie en vluchten in alcohol of drugs.

In onze maatschappij leren we bijster weinig over het omgaan met onze emoties, dat kan je bezwaarlijk in de schoenen schuiven van die persoon met een verslaving.

Vaak is een gebrek aan eigenwaarde de oorzaak dat je die leegte in je leven wil opvullen. Dat kan op verschillende manieren, gelukkig maar. ‘Eigenwaarde’… eigenlijk is dat een heel interessant woord. Het gaat over jouw eigen waarden als mens. Leef jij volgens jouw waarden? Ja? Proficiat! Zo niet, tracht de nodige zaken te veranderen zodat je dichter bij jezelf komt.

Het is eigen aan de mens dat hij op zoek is naar liefde, goedkeuring en aandacht. Bij de ‘Interessante info’ achteraan dit boek vind je een aantal titels van boeken die mij op weg geholpen hebben om mezelf en het leven beter te begrijpen. Doe er je voordeel mee.

Eigen schuld of niet, dat geeft je nog altijd twee mogelijkheden: of je blijft het slachtoffer spelen of je neemt je verantwoordelijkheid en neemt je eigen leven in handen zoals ik dat deed op 17 juli 2011.

Beschik je niet over voldoende kennis over een vervelende situatie of een probleem dan is de kans heel groot dat je erin blijft hangen.

Het is zo enorm belangrijk te beseffen dat jij degene bent die actie moet ondernemen. Dat je niet alles bij de ander moet leggen en enkel maar kan hopen dat er ooit iets verandert. Maar… het is gemakkelijker om het bij de ander te leggen.

Laat me meteen duidelijk maken dat er geen kant-en-klare oplossing is. Het is een proces, een avontuur als je wil. Leer anders kijken naar een verslaafde en laat dit boek je daarbij helpen. Ik begeleid je bij elke stap die je zet.

ik-ben-het-zat-nieuw

Wil je meer lezen, HIER vind je het volledige boek

Beluister hier de eerste audiosessies

Wil je de audioversie dowloaden kan dit hier.

In mijn boek heb ik het over volgende zaken?

 • Heeft mijn naaste echt een (alcohol)probleem?
 • Wat is een verslaafde eigenlijk?
 • Waarom drinken mensen?
 • En waarom stoppen ze niet gewoon met drinken?
 • Welke vragen kan ik stellen aan iemand met (alcohol)probleem?
 • En wat zeg ik zeker niet?
 • Wat kan ik doen om zo iemand te helpen?
 • Hoe erken ik dat er een probleem is?
 • Welke hulp kan ik inschakelen en waar vind ik die?
 • Welke lessen kan ik hieruit leren voor mezelf?
 • Wat doe ik als mijn naaste onder invloed is?
 • Speciaal voor ouders: hoe ga ik om met mijn verslaafde kind?
 • Speciaal voor kinderen: hoe ga ik om met mijn verslaafde ouder?
 • Hoe ga ik om met iemand die gestopt is met drinken?

Op 8 zaterdag oktober is er een workshop dag voor partners/ouders/vrienden van mensen die alcoholprobleem hebben:

Je zal in contact komen met gelijkgestemden.
Je kan je inschrijven via michael@debestebeslissing.be
In deze workshop zal je volgende zaken bijleren:
– Wat moet ik doen als hij drinkt?
– Wat moet ik hem zeggen?
– Hoe gaan andere mensen ermee om?
– Wat moet ik doen als hij niet wil stoppen?
– Hoe maak ik hem duidelijk dat hij probleem heeft.
– En nog zoveel meer
Zaterdag 15 oktober: 14u – 19u. Kostprijs workshop: 129 € pp

Hier vind je de volledig box (inclusief het online programma):bundel-met-verander-je-kijk