Het is belangrijk dat we onszelf belonen wanneer we één van onze doelen bereikt hebben. Dit is essentieel voor onze motivatie. Maar… het helpt natuurlijk niet als die beloningen zelf tegen je doelen in gaan. Wanneer je in het verleden geneigd was jezelf te belonen met een drankje, kan het voor sommige mensen moeilijk zijn om alternatieven te bedenken wanneer ze gestopt zijn met alcohol drinken.

In deze tijden van crisis en hoge inflatie, zijn we ons er maar al te goed van bewust dat de kosten voor levensonderhoud steeds hoger worden en dat dit een reële impact heeft op hoe we ons leven leiden. Maar hoe kunnen we onszelf dan belonen zonder alcohol en zonder een fortuin uit te geven ?

Bijpraten met een oude vriend

Of het nu gaat om een kort telefoontje met een vriend of wanneer je  opnieuw contact opneemt met iemand die je al een tijdje niet hebt gesproken, tijd doorbrengen met andere mensen stelt ons in staat om even ons hoofd leeg te maken. Het kan ook ruimte creëren om je gevoelens en zorgen delen.

Bekijk oude foto’s

Hoe oubollig deze ook mag klinken, we hebben allemaal wel eens het krachtige bezwerende effect ervaren dat het kijken naar oude foto’s kan hebben. Veel mensen kunnen door oude albums met vakantiestrandfoto’s, foto’s van in hun jeugd en dergelijke bladeren en voelen, heel even, alsof ze weer bij die gelukkige momenten uit het verleden zijn.

Zorg regelmatig voor een  ‘verantwoordelijkheidsvrij moment’

Afhankelijk van je omstandigheden zal dit misschien makkelijker gezegd dan gedaan zijn. Maar als je de hulp van familie of vrienden kunt inroepen om af en toe je kinderen op te vangen, je hond uit te laten, voor je te koken,… dan zou je goed op weg kunnen zijn. Kijk of je regelmatig een vast moment van ongeveer 30 minuten kunt vinden waar je je gebruikelijke verantwoordelijkheden en stress even opzij kunt zetten. Dat is je gratis pas om een half uur te scrollen op Instagram, om naar buiten te gaan om te joggen of zelfs om een stiekem powernapje te doen. Gebruik deze tijd  om precies te doen wat je wilt doen en doe  het alsjeblieft zonder schuldgevoel.

Probeer zelf reflexologie uit

Hoe graag sommigen van ons ook regelmatig een massage zouden willen boeken om de stress van het leven te verminderen, ons budget staat dit misschien niet altijd toe. Waarom probeer je niet enkele van deze zelf reflexologie technieken voor veel voorkomende drukpunten van de schouders tot de voeten. Misschien kan het je hetzelfde ontspannende effect bezorgen als een massage zonder dat het je een cent kost? Je zou kunnen proberen om vijf minuten van deze technieken in je dagelijkse routine in te bouwen, misschien voor het slapengaan, om de dag af te sluiten met wat welverdiende ‘me-time’.

Experimenteer met ‘microwandelingen’

Regelmatig tijd in je schema plannen om de natuur in te gaan, is waarschijnlijk één van de eenvoudigste maar meest effectieve daden van zelfzorg die we  kunnen doen. Spijtig genoeg hebben we niet allemaal 3-4 uur tijd over per dag om te verdwalen in de wildernis. Een microwandeling kan hier het antwoord zijn. Een micro wandeling neemt minder dan een half uur in beslag en heeft zeker ook zijn positieve effecten.

Jezelf belonen zorgt ervoor dat je nieuwe energie krijgt en niet opgeeft! Je doel is om niet meer of minder te drinken en daar koppel je een beloning aan. De beloning zorgt er zeker voor dat je je voornemen makkelijker volhoudt. Hoe je jezelf beloont, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Gebruik mijn suggesties als inspiratie tot je iets vindt dat voor jou werkt. Denk erover na hoe je de associatie van drinken als je ‘prijs’ aan het einde van een zware week kan resetten. Ga de kleine dingen in het leven opnieuw ontdekken en geniet ervan. Maar blijf jezelf vooral op allerlei manieren belonen voor je ongelooflijke vooruitgang bij het veranderen van je relatie met alcohol.

 

Nog een fijne dag !!