Hervallen na alcoholverslaving

Hervallen gebeurt. Het is een zwaar woord vind ik persoonlijk, met een negatieve connotatie, maar het is de realiteit. Na een lange periode zonder alcohol grijpen soms terug naar de drank. Hoe komt dat?

Het is heel belangrijk om de triggers in kaart te brengen. Ons dagelijkse leven staat bol van de kleine elementen die ons aanzetten om terug te gaan drinken en die bij wijze van spreken de lont aan het vuurvat steken. En die triggers kunnen talrijk zijn. Problemen in je relatie, professionele dingen, familieproblemen Soms zelfs kleine dingen zoals het mooie weer: een terrasjes na een periode waarin je even niet goed voelt. Of even tegenslag. Kortom: triggers zijn er, zijn talrijk en zitten soms in een klein hoekje. Daarom is het heel belangrijk om die triggers snel te achterhalen en die een voor een aan te pakken. Stel ze in vraag en ga na wat er achter zit.

Het is belangrijk om aan te stippen dat hervallen een deel is van het proces. Het is een deel van nuchter door het leven leren gaan. Op zich is het ook geen probleem of schande. Wat vooral belangrijk is, is de manier waarop je ermee omgaat en welke intenties je koppelt aan dat hervallen. Ga je ermee aan de slag en ga je onderzoeken wat er aan de grondslag ligt van het opnieuw drinken? Of blijf je gewoon doorgaan met drinken? Dat zal het verschil maken.