Voorstelling nieuwste boek:
12 december 16u, Ter Ham 3, 9070 Heusden

Inleiding

Terwijl je dit boek vastneemt komen er al tal van gedachten op. Vreihijd is toch niet zo geschreven? Het is niet JUIST. Het moet Vrijheid zijn. Hoe kan dat nu? En dat boek is gepubliceerd? Dat kan toch niet. Wat een FOUT! De eerste gedachten komen op, we verlenen onze aandacht eraan en zo gaat het ook in het leven. We hebben oordelen, zienswijzen die ons geleerd zijn, we leren wat goed is, wat fout is, wat wel mag, wat niet mag, enzoverder. We leven met onze waarheid en we denken dat die ‘waarheid’ DE waarheid is. We kunnen daarnaast moeilijk kritiek verdragen, of ons ego kan dit moeilijk verdragen, … Wat ego precies is, leg ik later nog uit. Voor degenen die al familiair zijn met de term die hebben nu iets van ”lap we zijn nog maar net begonnen en dat ego is er al weer”! Onze waarheid, die al dan niet waar is, vernauwt ons denken en onze zienswijzen jammer genoeg en laat ons soms geen plaats om te groeien. Laat mij duidelijk zijn, niet iedereen is zo, maar ik denk wel een grote meerderheid van de bevolking. Dat jij je dit boek hebt aangeschaft, dat betekent wel wat, heel veel zelfs. Dat betekent dat jij anders bent. De kans is groot dat je je unieke pad ook zal bewandelen. Alvast al daarvoor een grote proficiat! Jij staat waarschijnlijk open voor nieuwe zienswijzen, perspectieven, waarheden, bedenkingen. Ik hoop het toch J. Geniet van de reis in dit boek en ik hoop dat het je vele nieuwe perspectieven zal opleveren.

Vreihijd_Sample_2-2In dit boek zal ik mijn ‘reis’ naar vrijheid bespreken. Wat is vrijheid? Gaat dit in het leven? Tal van vragen komen op en ik zal mijn visie over ‘vrijheid’ uitleggen want ik voel mij verplicht naar de maatschappij en naar mezelf toe om dit boek uit te brengen. Dit boek zal gaan over de voorbije jaren in mijn leven, mijn wedergeboorte. Welke wedergeboorte? Voor de lezers die mij niet kennen: Ik heb op 17/07/2011 ‘de beste beslissing’ genomen om te stoppen met drinken. Daar heb ik al enkele boeken over geschreven. De kennis die ik in mijn bezit had rond dit onderwerp, heb ik ook uitgebracht. Stoppen met drinken, was voor mij echter het begin van een nieuw leven. In dit boek zal ik ook wel regelmatig naar mijn ‘drankperiode’ verwijzen, maar dat is vooral om inzichten mee te geven en omdat ik graag werk met praktijkvoorbeelden van mezelf, ook wel ervaringen genoemd. Nuchter worden is herboren worden, een nieuw leven krijgen. In dat leven wil ik trouw zijn aan mezelf, aan mijn ziel, en daar is moed voor nodig, veel moed! Dit betekent niet dat als je drinkt dat je nu moet stoppen, elke persoon beslist voor zichzelf wat hij wel of niet doet, dus ik laat je hier ook volledig in vrij J.

Dit boek zal vooral gaan over hoe ik mijn reis in het leven heb verder gezet na mijn drankperiode, hoe ik al de zaken die op mijn pad zijn gekomen heb verwerkt of aan het verwerken ben, hoe ik mijn missie in de wereld aan het zetten ben en hoe ik vooral geniet van dit leven, van deze prachtige speeltuin! Nu kan je zeggen, ja maar, dat boek is niet voor mij, want ik heb geen missie, ik moet niets verwerken, of ‘hoe kan je nu genieten’ in dit leven? Dat is utopie! Al deze zaken, hoe ik de voorbije jaren door mijn leven ben gegaan, zal ik op een gegronde en eenvoudige manier uitleggen. Er zullen ook oefeningen in het boek staan waarvan ik je aanraad om die ook op te lossen. Als ik één ding heb geleerd in mijn leven, is dat, als je verandering wilt creëren, je in de actie zal moeten treden en aan jezelf zal moeten werken. Indien je de oefeningen niet wilt maken is dit uiteraard ook goed J, ik geef enkel maar mee wat ik geleerd en gedaan heb.

In onze huidige maatschappij zou je wel kunnen zeggen dat ik een rebel ben. Niet dat ik dat echt ben … Nee, toch, eigenlijk wel, maar wat is een rebel ook? Ik word gezien als een rebel omdat ik mijn eigen leven leid. Wil jij ook een rebel worden en je eigen leven leiden ‘join the club’. Ik vind het gewoon super interessant om huidige structuren en heel aanvaardbare waarheden in vraag te stellen. Ik hoop dat jij ook zo bent. Een van de personen die ik enorm interessant vind is Steve Jobs. Hij durfde zaken ook in vraag te stellen. Ik hou daar wel van ! Ik hoop jij ook!

Ik ben sinds 17/07/2011 bezig geweest met alcohol als verslaving te bestuderen. Ik werk sinds 01/01/2013 als alcoholconsulent en spreker. Ik help mensen individueel om te stoppen met drinken, en geef lezingen over alcohol (en het leven). Wat ik echter gemerkt heb is dat mensen verslaafd zijn aan heel wat zaken: tijd, werk, drugs, liefde, erkenning, aandacht, … Je kan zowat aan alles verslaafd worden. Wat is nu verslaving? Mijn definitie: “Zolang je geluk buiten je zelf zoekt zal je altijd iets extern nodig hebben om je gelukkig te maken”. De vraag die opkomt bij velen is: “Hoe doe je dat uzelf graag zien”? Zelfliefde/zelfaanvaarding begint met zelfkennis! Dus laten we doorheen dit boek onze kennis opbouwen. Ik hoop dat je er zin in hebt.

Ik heb de voorbije jaren iedere dag tijd vrij gemaakt om aan mezelf te werken:

want gelukkig worden/zijn is tijd investeren in jezelf. Hoe je tijd kan investeren in jezelf leg ik ook verder uit. Vele mensen die ik tegenkom in mijn leven hebben immers geen tijd, “allez, dat zeggen ze toch”… Interessant. Zo komen we tot ons eerste hoofdstuk: TIJD

1.   Tijd

“Don’t wait, the time will never be right” Napoleon Hill

Ik wil jouw tijd alvast zo nuttig mogelijk besteden, dus ik ga niet te veel rond de pot draaien … Ik ga trachten zo snel mogelijk naar de kern door te dringen door kennis te delen, je oefeningen te laten maken , en je in de ervaring te zetten.

Tijd is iets heel interessant. Toen ik stopte met drinken kwam ik voor de eerste keer in contact met dit fenomeen ‘tijd’. Stel dat jij eens zou stoppen met drinken, wat denk je dat er met jou zou gebeuren? Je moet deze vraag maar eens laten bezinken, maar wat merkte ik? Als ik niet drink heb ik wel enorm veel tijd … In mijn drinkperiode was ik gemiddeld 3 avonden per week op stap. Reken dat ik daarbij weg ging van 19u- … en de volgende morgen was ik ook niet echt top. Nuchter worden verdubbelde mijn vrije tijd, of verdrievoudigde die zelfs. Met al deze vrije tijd kwam ik snel met een paar uitdagingen in contact. Eén ervan was verveling. Onmiddellijk besefte ik dat dit ook een reden is waarom vele mensen drinken. Als je een gemiddelde mens zou vragen of ze eens tijd hebben om dit boek te lezen is de kans groot dat hij/zij zal zeggen dat ze geen tijd hebben. Echter JIJ bent anders, dus nogmaals proficiat!

Echter, ik merkte wel heel snel dat vervelen niets voor mij is, en de eerste dagen dat ik stopte met drinken, stampte ik letterlijk mijn agenda vol met activiteiten, meetings, afspraken, sport, lezen, hobby’s, zangles, dansles, wat er ook maar te doen was. Ik wil het leven proeven, ervaren, meemaken, creëren, … Ik wil het leven leven. Mensen zouden kunnen zeggen dat dit geen goed idee is, omdat je zo je verslaving ergens anders op richt en niets is minder waar J. Ik werd verslaafd aan lezen. Het eerste jaar dat ik gestopt ben met drinken heb ik 50 boeken gelezen over alcohol, het leven, filosofie, aardrijkskunde, natuurkunde, biologie … maar ik verkoos die verslaving toch boven mijn destructieve alcoholverslaving. Later begon ik ook meer contact met mezelf te maken, maar die eerste maanden van ‘afleiding’ waren voor mij nodig om het leven nuchter te kunnen ervaren. Genoeg over mezelf, tijd voor actie. Ik geloof sterk in de kracht van het ‘zelf nadenken over zaken’ i.p.v. andere mensen hun gedachten over te nemen en te kopiëren J. Dus hierbij enkele vragen over ‘tijd’. Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan ,maar wij nemen onze ‘tijd’ als iets heel vanzelfsprekend. We zullen de zaken die we willen doen, later wel doen, denken we, tot wanneer onze tijd jammer genoeg op is … Dus, ACTIE!

Wat betekent tijd voor jou?

Ben jij bewust aan welke zaken jij tijd spendeert in dit leven? Hoeveel uur je er aan spendeert en waarom je er tijd aan spendeert?

Opdracht: Schrijf je dag indeling op. Hoe ziet jouw dag eruit? Hoe zag jouw laatste week eruit? Als je je dit moeilijk kan herinneren begin dan vandaag met deze oefening. Hieronder kun je dit eens mooi bijhouden voor 1 week.

 

    maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
5 u              
6 u              
7 u              
8 u              
9 u              
10 u              
11 u              
12 u              
13 u              
14 u              
15 u              
16 u              
17 u              
18 u              
19 u              
20 u              
21 u              
22 u              
23 u              
24 u              
1 u              
2 u              
3 u              
4 u              

 

Zoals ik in de inleiding vermeld heb is het enorm belangrijk om inzicht te krijgen in jezelf, en dus ook hoe je nu jouw tijd spendeert. Eens je bewust bent van iets, kan je van daaruit zaken gaan bijsturen. Als alcoholconsulent geef ik individuele coaching. Als ik de eerste keer de mensen zie, geef ik ze twee opdrachten mee. Ze moeten mijn boek ‘de druppel’ lezen en ze moeten mijn audioprogramma ‘verander je kijk op alcohol’ beluisteren. Na 2-3 weken zie ik de mensen meestal terug. De meeste mensen voltooien die twee opdrachten met glans, maar er zijn er ook die dit niet doen. Als ik dan pols waarom de opdracht niet voltooid is, krijg ik vaak volgend antwoord: “ik heb geen tijd gehad”. Als ik hen dan vraag: Wat heb je de voorbije week gedaan, dan is het antwoord:” Dat weet ik niet meer, maar het was druk, druk, druk’ … Om een lang verhaal kort te maken kan ik je meedelen dat de gemiddelde Belg 3 uur per dag naar tv kijkt. Reken hieronder maar eens gerust hoeveel tijd je naar tv kijkt per week.
Per dag = ………………………………
Per week (X 4) = ……………………
Per maand (X 30) = ………………..

Of om in dezelfde context te blijven is facebook ook een mooi medium om onder de loep te nemen? Hoeveel uur per week zit je op facebook?

Per dag = ………………………………
Per week (X 4) = ……………………
Per maand (X 30) = ………………..

Of hoeveel uur in de week gaan we op café of iets gaan drinken?

Per dag = ………………………………
Per week (X 4) = ……………………
Per maand (X 30) = ………………..

Je zult al door hebben dat je deze oefening met heel veel zaken kan gaan doen. Het is ook niet mijn bedoeling om jou een cursus ‘time-management’ te geven, maar ik wil je graag mijn bedenkingen meegeven. Ik zeg niet dat je niet naar tv mag kijken of op facebook mag zitten of je niet mag weggaan of uitgaan ofzo, want de meeste mensen zeggen dat het zo ontspannend is om iets te gaan drinken. Zeker als we de volgende dag niet meer zo goed weten waar we gezeten hebben of wat we allemaal verteld hebben … Beetje ironie mag toch hé. Ik hoop je hiermee niet op de schenen te schoppen maar je te motiveren naar zelfreflectie en je te inspireren om een ander zicht te krijgen hoe jij je tijd spendeert! We gaan verder met de oefening… Het is nog niet gedaan hoor J

Hoeveel uur spendeer je aan iets wat je wilt?

Laten we zeggen dat je gemiddeld 8 uur slaapt: Op die 16 uur: wat doe je daarmee?

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

– ……………………………………………….

De opmerking kan nu ook komen, dat dit boek invullen ook heel veel tijd kost! Jammer dat wij het woord KOSTEN gebruiken terwijl INVESTEREN beter op zijn plaats is. Ik zit ook regelmatig op facebook, maar doe dit op een vrij bewuste manier. Hoe kan je op een bewuste manier met facebook omgaan? Door eerst in te zien hoe je er nu mee omgaat, en aan deze bewustwording een actie te koppelen. Bv: Ik ga vandaag mijn facebook maar 10 keer checken i.p.v. 50 keer.

Wat ons nog zo bezig houdt zijn onze mailtjes. 10-15 Keer per dag checken wij dit. Je moet dit eens opschrijven. Ik denk dat je kan verschieten van jezelf, maar dat is ook natuurlijk mijn bedoeling. Ik heb mijn mailtjes afgesloten van mijn Iphone, mijn gsm staat ook altijd op stil (zonder tril). Dit zijn super eenvoudige zaken. Natuurlijk brengt dat weer weerstand op, van mensen die zeggen: “maar wat als mensen mij dringend nodig hebben …” Wij zijn veel misbaarder dan we denken (jammer genoeg J). Als je natuurlijk een beroep hebt dat je dag en nacht moet beschikbaar zijn dan snap ik wel dat je je gsm aanlaat. Een jammere conclusie voor verschillende mensen: Ons leven wordt gedomineerd door onze telefoon. Kijk maar eens op een mooie zonnige dag naar een terras, hoeveel mensen er hun stilte doden met hun gsm? Blijf je weerstand hebben, geen probleem, ga maar eens in de ervaring dan. Laat je gaan. Zet eens je telefoon een ganse dag uit en zie wat dit met je doet. Gewoon als bewustwording. Ik heb ooit een Stilte-retraite in België (stiltehuis.be) gevolgd en dat was 5 dagen geen Iphone, PC, contact met de buitenwereld, en dan nog eens een ganse dagen zwijgen behalve een uurtje tijdens het eten, 3 maal per dag. Ik heb de eerste dag nog bijgehouden hoeveel ik aan mijn telefoon en mailtjes had gedacht. 58 keer op één dag. Tweede dag nog 8 keer en de dagen erna was ik vergeten dat ik een telefoon of computer had J. Contact met de natuur had ik toen vooral. Moeten jullie nu allemaal stilteretraite volgen? Ja … misschien wel J! Ondertussen vragen er zich een paar mensen af, waarom zou ik in godsnaam een stilte retraite doen en wat heeft dit met vrijheid te maken? Als je jezelf dit afvraagt, moet je zeker eens een stilteretraite volgen. Ik ben aan het afwijken, maar ik hoop dat je weet waar ik naartoe wil. Sta stil bij jouw gsm/tv/facebook gebruik. Dat is ook de beste bewustwordingsmanier “Stilstaan bij het geen wat je doet”.

Denkoefening: Stel dat je die tijd waarvan je bewust bent geworden zou gebruikt hebben om je dromen of doelen na te streven, zou jouw leven er anders uitgezien hebben?

Ik ben zelfstandige, dus ik beslis wat ik met mijn tijd doe. Jij bent misschien ook zelfstandig, of misschien niet, dat maakt op zich niet uit, als je je job maar plezant vindt. Dat is het belangrijkste, want je ruilt je LEVENS-tijd wel in, en hopelijk toch iets dat je leuk vindt. Ik ben trouwens de eerste 3,5 jaar van mijn werkleven ook in dienst geweest bij een werkgever. Het was een heel gestructureerde en goede organisatie en ik heb daar ook altijd graag gewerkt. Het enigste waar ik me nu achteraf vragen bij stel, is hoe het komt, dat er eigenlijk voor ons beslist werd wanneer wij verlof moesten nemen … Voor alle duidelijkheid, dat geldt niet enkel voor het bedrijf waar ik voor werkte. Ik organiseer wel af en toe een weekendje of een reisje en nodig uiteraard vele mensen mee uit maar dan komen ze met het welbefaamde excuus:” Michael, ik wil wel mee op reis met u, maar ik heb geen tijd of ik kan geen verlof nemen”. Als je nu eens stil staat bij deze zin … Dit doen we even …Wie beslist er wanneer je verlof hebt? Jij zelf of je baas? Het is maar een bedenking

Ikzelf ben geen werknemer meer. Ik werk sinds enkele jaren als zelfstandige. Ik neem dus verlof wanneer ik wil. Uiteraard moet ik werken, en ik werk heel veel en gepassioneerd, maar doorheen de jaren heb ik beseft dat TIJD voor mij het allerbelangrijkste is wat ik heb. Die ‘levenstijd’ wil ik zo nuttig mogelijk spenderen hier op aarde. Ik zorg er daarom ook voor dat ik ‘financieel’ rondkom met wat ik doe, en dat ik daar van kan leven. Voor mij is tijd ook belangrijker dan geld. Maar daar kom ik later nog op terug.

Tijd is een heel interessant onderwerp. We zijn daar toch veel mee bezig, tal van cursussen bestaan er over, er bestaat zoiets al ‘time management’ . Wat is volgens jou de reden dat één persoon een leuker en fijner leven heeft dan de ander? Dat is misschien een vage vraag … Hoe komt het dat de ene persoon meer doet en bereikt in zijn leven dan de ander? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar als er één iets is dat ik geleerd heb is het om mijn tijd zo nuttig mogelijk te spenderen en zo productief mogelijk te proberen zijn. Momenteel schrijf ik dit boek hier, ik zit in een bistro, we zitten hier met 12 mensen en 11 zijn alcohol aan het drinken. De één drinkt bier, de ander wijn, en nog een andere whisky. Wie van deze mensen besteedt zijn tijd het productiefst?

Een ander voorbeeld is dat ik enorm veel opleidingen volg in het weekend. De meeste mensen weten hun weekend niet goed te vullen, en doen dit op een onproductieve manier. Ik ga bijna al 3 jaar ieder weekend gaan bijleren. Ofwel bij mij thuis of op opleiding of ik heb afspraken of …

Nogmaals voor alle duidelijkheid, ik schrijf dit boek om je zelf veel meer te laten nadenken over wat je doet, over het leven en nog zoveel meer J. Hoe beter je je tijd zal spenderen, hoe meer dit zal leiden tot een gelukkig leven. Dat is hoe ik naar het leven kijk en zelf ook ervaar … Ja, maar gelukkig leven? Wat is dat? Tijd voor een nieuw hoofdstukje!

2.   Gelukkig zijn

Quote: Het mooiste geloof, is het geloof in jouzelf!

Toen ik nog veel dronk, waren er meerdere mensen die vroegen waarom ik zoveel dronk en of dat ik niet gelukkig was? Ik heb ‘gelukkig zijn’ altijd zo een abstract begrip gevonden en daarom wil ik dit beter definiëren in dit hoofdstuk. Geluk, gelukkig zijn, er wordt daar zoveel over verteld en we zijn daar zoveel mee bezig! Al sinds we geboren worden, willen we gelukkig zijn. Ik geef lezingen aan jongeren, en als ik hen vraag waar ze in het leven naar streven antwoord 95% “GELUK”. Als ik dan aan mensen vraag wat voor hen geluk is, staan ze vaak met hun mond vol tanden … Mmm, daar heb ik nog nooit over nagedacht. Maatschappelijk gezien bestaat er maar 1 geluk: een huisje bouwen, een mooie job hebben, veel geld verdienen, kindjes krijgen, enzoverder. Dat is het ‘beeld’ en we doen er ongelooflijk veel voor om naar dat ‘geluk’ te streven … Tot wanneer we het hebben of toch ergens onderweg beseffen dat het je toch niet gelukkig zal maken want ik geloof dat geluk voor elke persoon verschillend is. Voor de één is dit iedere dag op zijn bootje zitten, voor de ander is dit muziek spelen, voor iemand anders is dit een wereldreis maken, voor iemand anders is dat Boeddhist worden, en zo verder. Wat is nu mijn conclusie? We zijn met 7 miljard bewoners op deze wereld, er zullen evenveel verschillende soorten “gelukkig zijn” zijn.

Toch zijn we er in geslaagd als maatschappij om daar een ‘duidelijk”, concreet beeld van te maken zoals hierboven vermeld. Er is als het ware een ‘geloof’ gecreëerd van “gelukkig zijn” is enkel weggelegd als je een mooi huis hebt, een mooie auto, een mooie partner, dan nog eens 2 voorbeeldige kinderen erbij en het perfecte, gelukkig plaatje is volmaakt. Toch? Ik denk dat je zelf wel weet dat de waarheid anders ligt … We streven een soort geluk na zonder na te denken of we dat ZELF wel willen. Dat is wat ik je doorheen dit boek je wil meegeven. Denk voor jezelf na, ga bij jezelf op onderzoek. Wij als mensen denken soms te weinig na, herkauwen andere geloven of zienswijzen. We luisteren naar instanties, de media, lezen kranten, nemen negativiteit zomaar op en we geloven dit zomaar? We geloven wat de televisie, radio ons vertelt de waarheid is. Ik ga niet zeggen dat het allemaal niet waar is, maar ik vraag me wel af waar ons ‘gezond boerenverstand’ soms is gebleven J. Er wordt voor ons gedacht zonder dat we het doorhebben. 95% van de Belgische bevolking drinkt alcohol omdat je van bij je geboorte wordt doordrongen door berichten dat alcohol je leven fantastisch zal maken, het je zorgen zal vergeten, je meer zelfvertrouwen zal geven, je beter zal doen voelen … Het tegendeel is echter vaak waar. Dus het is niet omdat de media dit zegt, dat dit zo is.
In dit boek wil ik dieper ingaan op geloofssystemen in het algemeen, over onze overtuigingen waar wij als mensen mee door het leven gaan, en zeker dieper ingaan op het feit dat je de overtuigingen kunt veranderen of aanpassen. Zaken die je al 20 jaar misschien op een negatieve manier bekijkt, kan je anders gaan plaatsen, interpreteren … Dat zal je helpen je vrijer te voelen.

Wat er gebeurt in ons leven, gebeurt. Maar de manier waarop we er mee omgaan bepaalt jouw leven. Ik geloof dat wat we geloven werkelijkheid kan worden. Dit betekent dat je je eigen wereld en leven kan gaan creëren. “How cool is that!”. Je zal dit zeker al eens gehoord hebben dat ons bewustzijn gelijk een ijsberg is. Het topje van de ijsberg is bewust en al de rest is onbewust! Wat we geloven wordt werkelijkheid. De kracht van het geloof is heel sterk. Het enigste wat we nu moeten doen, is het geloof aanpassen en klaar is kees J … Was het maar zo simpel … De reden waarom ik dit boek schrijf is omdat ik dit dus ook allemaal ervaren heb, hoe je je leven kunt creëren.

Nu gaan we ook echt wel aan onszelf en aan ons beeld van ‘gelukkig zijn’ werken. Neem vooral je tijd. Schrijf vraag per vraag op. Het is geen wedstrijd ‘om het eerst het boek uitlezen’. Neem je tijd! Hoe kunnen we nu gaan kijken wat voor ons “gelukkig zijn” is.

Gelukkig zijn is heel vaag. Ik heb geleerd in de voorbije jaren om concreet te worden. Hoe duidelijker iets is, hoe meer kans je hebt het te kunnen’. En hoe kan je concreet worden door dieper na te gaan wat je wilt.

Tijd voor een oefening:

Hoe kom je tot aan de eindvraag ‘wat maakt mij gelukkig?’ Want heel veel mensen weten dit gewoonweg niet. We zullen werken met tussenvragen. Dit kan je trouwens ook toepassen op een ‘doel’. Tussendoelen stellen om het uiteindelijk doel te bereiken! Het is de bedoeling om bij elke vraag telkens 5 zaken op te schrijven. Doe dit dus. ‘De tussenvragen kunnen vele gelijkenissen hebben van antwoord, en dat is ook de bedoeling.

Hoofdvraag: ‘Wat maakt mij gelukkig?”

Tussenvragen (om het concreet te maken):

Wat geeft mij energie?

 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………

Waar geniet ik van?

 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………
 • ………………………………………………………………

 

– ………………………………………………………………

 

 

Wat vind ik het allerleukste in het leven?`

 • ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………

 

– ………………………………………………………………

 

 

Bij welke activiteit vergeet ik de tijd?

 • ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………
 • – ………………………………………………………………

Wat maakt mij blij?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

Welke activiteit vond ik enorm leuk tussen 0-5 jaar (vraag het desnoods aan je ouders)

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

Welke activiteit vond ik enorm leuk tussen 5-12 jaar

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

 

Wat zijn mijn talenten?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

 

Waar ben ik trots op?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

 

Waar heb ik medailles voor gewonnen?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

 

Waar heb ik al erkenning voor gekregen?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

 

Waar haal ik het meeste kracht uit?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

Dit zijn al een paar vragen, en normaal gezien moet je lang aan deze pagina zitten om deze vragen ook heel bewust op te lossen. Het verschil tussen gelukkige mensen en ongelukkige mensen zit hem in de ACTIE (vandaar ook mijn ondertitel hé J ). Ooit zei er iemand tegen mij, hoe je iets doet, is hoe je alles doet … De kans is trouwens zeer groot dat je hier blokkeert op meerdere vragen en dat is ook geen probleem.

Alles is ok, wat er ook gebeurt. Boeddha zegt wel: “Al het lijden komt uit onwetendheid”, en hou wel van deze stelling.

Ik heb mensen in mijn praktijk en ze vertellen me dat ze alcohol drinken ter ontspanning. Ik stel hen de vraag: Hoe voel je je na die ontspanning ‘flesje wijn’ drinken. De meeste mensen voelen zich niet zo denderend, zeker de dag erna. Ik stel hen een alternatieve vraag: Schrijf mij 5 zaken op waarvan je ontspant … Een vraag waar heel veel mensen op blokkeren. Het is ook ergens logisch dat ze steeds opnieuw drinken, want ze kennen geen ander alternatief. Je grijpt terug naar het bekende, en dat is ook het enige dat kan. Door oefeningen te doen samen met mij, of alleen, komen mensen vaak tot andere soorten ontspanning. Echte ontspanning, want ontspanning betekent: iets doen waar je je erna relaxed, goed en voldaan bij voelt. Sinds ik nuchter ben, ben ik beginnen lezen, schrijven, badjes nemen, mij laten masseren, naar de sauna gaan, schilderen, theetjes maken, mediteren, yoga, reizen, boeken schrijven J, … Door mijzelf zo een brede waaier aan alternatieven te geven kan ik mij snel en effectief ontspannen.

We leven zo een leven, van routine, van herhaling, en we zijn niet altijd even bewust wat we effectief aan het doen zijn en waar onze kostbare levenstijd naartoe gaat. We leven gelijk slaapwandelaars. Ooit de vraag al gekregen wat je moet doen als er iemand slaapwandelt? Moet je hem wakker maken of net niet? Normaal gezien niet … Hoe gaan we dan die slaapwandelaars wakker maken in België ?

Het is ontzettend belangrijk om de oefening zo gedetailleerd mogelijk te doen. Er staan vragen bij die dezelfde richting uitgaan, en dat is goed. Ik heb die vragen al meerdere malen in mijn leven gesteld en ook opgelost, want geluk is VERANDERLIJK net zoals alles veranderlijk is. Op bepaalde momenten ben ik intens gelukkig geweest door alleen op reis te gaan, andere momenten door net veel af te spreken met vrienden, andere momenten door in relatie te zijn, andere momenten door heel veel te werken. Het leven gaat in fases! Vele mensen willen aan de fases vasthouden, maar we weten allemaal dat er maar één ding zeker is in dit leven en dat is dat het leven onzeker is … je weet nooit wat er kan gebeuren! Iedere dag kan het gedaan zijn. We gaan niet naar één punt of richting, we surfen op de golven van verandering. Kan jij dit ook? We gaan een stapje verder om te zien wat je echt gelukkig zou maken. Het is de bedoeling dat je hier enkel in mogelijkheden denkt!

Stel dat je nog 1 maand zou leven wat zou je dan doen?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

 

Stel dat je nog maar 1 week te leven hebt wat zou je doen? Wie zou je zeker nog willen zien, horen, bellen?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

Stel dat je nog 1 dag te leven zou hebben? Zou je alles gedaan hebben wat je wou doen?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

And if the answer is no, doe het dan … Dat is wel heel kort door de bocht, maar dat is ook de bedoeling. Door bij de pakken te blijven zitten zal er niet veel veranderen. Tal van excuses komen nu naar boven, van: ‘ja dat gaat niet zomaar’ ‘ik kan dit niet’ of ‘ik kan dat niet’, dat gaat niet omdat ‘’….” En vul hem zelf maar in ….

Ik kan (jouw droom)………………………. niet doen, want ………… (jouw excuus).

Want weet dat elke zin achter de want die je schrijft een excuus is om niet je volledig potentieel te gaan benutten. En dat is bijzonder jammer … Vooral voor jezelf he J.

Als je de zaken hier echt invult zoals ik je dat vraag ben je daar zeker één uur aan bezig, ben je dit echt aan het doen, wil ik jou echt proficiat wensen, want veranderingen zijn mogelijk! In dit hoofdstuk heb je heel veel aan jezelf gewerkt J.

Kan je nu de vraag nog eens opschrijven?
Wat maakt jou echt gelukkig? Of laten we opschrijven:Wat zou jou vandaag echt gelukkig maken?

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

– ………………………………………………………………

Het allemaal opschrijven valt misschien wel nog mee, de zaken toepassen wordt misschien wel moelijker. Waarom? Omdat verandering vaak gepaard gaat met ANGST! Daar meer over in volgend hoofdstuk.