Vorige week gaf ik jullie vijf tips om nuchter door de feestdagen te geraken. Tijdens deze periode vloeit de drank nog rijkelijker dan anders en is de kans ook groter dat je jezelf toch laat gaan en terug alcohol gaat drinken. Op zich is dit geen ramp maar het is wel belangrijk dat je jezelf terug herpakt en de weg die je ingeslagen was opnieuw oppakt.

Ergens tijdens je alcoholvrije reis kun je een terugval krijgen: je hebt alcohol gedronken en weet niet goed wat je nu moet doen. Het belangrijkste dat je moet doen, is uitzoeken waarom je alcohol hebt gedronken. Het volgende dat je moet doen, is leren van wat er is gebeurd en opnieuw proberen te stoppen!

Er zijn twee veel voorkomende manieren hoe we een terugval kunnen zien :

1) Constante terugval

Als je aan je alcohol vrije uitdaging bent begonnen met de bedoeling om een lange tijd of zelfs definitief te stoppen met alcohol drinken, maar je merkt dat je telkens weer na enkele dagen of weken op de ‘reset’-knop drukt, moet je erachter komen wat er echt aan de hand is. Er zullen altijd omstandigheden, gebeurtenissen, problemen en leuke events zijn die we zouden willen ervaren met een drankje in onze handen en daar is niets mis mee.

Maar hoe zit het met je doelen? Waarom probeer je te stoppen met alcohol drinken? Als je steeds op reset drukt, kom je er nooit. Ga na of je motivatie sterk genoeg is; zo niet, dan ben je misschien nog niet helemaal klaar. Waarom begin je niet volgende maand, maar houd deze keer echt je motivatie voor ogen en ga ervoor.

2) Emotionele terugval

Soms schopt het leven je tegen je tanden en reageer je door je verdriet te verdrinken. Dit is één van de meest voorkomende reden waarom mensen toch alcohol drinken terwijl ze vastbesloten zijn dit niet meer te doen. Het hoeft niet eens een grote ramp te zijn, gewoon iets dat je emotioneel uit balans brengt. Dan komt het verlangen om de problemen even aan de kant te schuiven en later met de emoties om te gaan. Je weet dat je je op de lange termijn slechter gaat voelen als je alcohol drinkt, maar dat is ook een deel van de aantrekkingskracht ervan. Je duwt het onaangenaam gevoel naar achter.  Aangezien drank de hoogtepunten hoger en de dieptepunten lager kan maken, zullen we het glas niet lachend uitkomen wanneer we er triest zijn ingestapt.

Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog een keer: Dit. Is. Normaal. Maar het is niet onvermijdelijk. Door je verdriet te verdrinken, internaliseer je negatieve emoties in plaats van ze naar buiten te brengen. Probeer in plaats daarvan te schreeuwen. (Misschien gewoon eerst de ramen sluiten.) Of, als schreeuwen niet jouw ding is, probeer dan mindfulness. In staat zijn om te identificeren wat je voelt, is een heel goed begin en bereidt je voor op het vinden van positieve strategieën om met de slechte dingen om te gaan.

Wat kan je leren van je terugval?

Een terugval hebben hoeft niet erg te zijn, als je er maar van leert. Als je dat kunt doen, kan je terugval je misschien zelfs helpen om meer uit je alcohol vrije periode te halen dan wanneer je zonder drank zou zijn doorgereden.

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw mislukking een kans is, geen mislukking. Deze drie vragen laten zien hoe je kunt kijken naar wat er is gebeurd, de relevantie ervan en wat je eraan gaat doen. Als je een tegenslag hebt gehad, zijn dit geweldige vragen om jezelf te stellen:

Wat?

Wat is er precies gebeurd ? Wat was de oorzaak van  tot de uitschuiver? Wat heb je gedronken? Wat waren de gevolgen? Was het een actieve keuze om te drinken? Ben je bezweken aan een hunkering of was het drinken van alcohol een spontane reactie was op een van de kleine tegenslagen in je leven. Dit is een gouden kans om na te denken over hoe je verder wilt gaan.

En dan?

Wat is de relevantie hiervan? Wat heb je geleerd? Zie je dingen waarover je in de toekomst nog zou kunnen struikelen? Observeer hoe je je voelde, maar veroordeel jezelf niet.

Wat nu?

Wat ga je nu doen? Wat ga je de volgende keer anders doen? Kunt u aangeven welke acties je zou kunnen ondernemen voor een ander resultaat?

Denk goed na over deze drie vragen en kijk hoe je je voelt. Stoppen met alcohol drinken is een leercurve voor iedereen, dus wees niet te streng voor jezelf! Leer van je tegenslag en probeer het morgen opnieuw. Je kunt het!

Veel succes in het nieuwe jaar !!

Robin