Recepties met een glaasje champagne, businesslunches met een fles wijn en evenementen met een cocktail. Alcohol lijkt een vanzelfsprekend deel van ondernemer zijn. Dat was bij Peter ook zo. Een zware werkweek wegspoelen hoorde bovendien met een glas wijn, een goede week vieren ook. Zo vond Peter elke vrijdagavond een reden om een fles wijn op te drinken. En ook op zaterdag en zondag. Wat moest hij anders, als gescheiden man die hard werkte en thuiskwam in een leeg huis?
Vandaag geniet de ondernemer nog elke dag van zijn aperitief. ’s Avonds schenkt Peter zich een alcoholvrije Pastis in, zijn vrouw Veronique drinkt een glas cava. Hun twee levensstijlen, met en zonder alcohol, kunnen naast elkaar bestaan. De kast met alcohol moet niet op slot. Dat lukt natuurlijk niet voor iedereen die ooit verslaafd was of wil stoppen met drinken. Anderen hebben het net nodig om geen alcohol in huis te hebben zodat ze niet in de verleiding komen.
Peter vertrouwt op zijn ijzeren discipline: “Enkel met discipline kun je een succesvol ondernemer zijn. Die discipline zet ik nu ook in om mijn grens voor alcohol te bewaken. Ik weet dat alcohol niet goed is voor mij. Net zoals een diabeet geen suiker mag eten, mag ik geen alcohol drinken. Dat bewaak ik stevig.”
Een nieuwe gewoonte aan- of afleren duurt drie maanden. Daarom zijn de eerste drie maanden wanneer je stopt met drinken de moeilijkste. Je lichaam en geest moeten afkicken, en je moet een nieuwe routine zoeken. Daarna wordt het makkelijker en neemt de zin om te drinken af. Je nieuwe gewoonten worden een automatisme.
Een belangrijke sleutel om die lastige periode door te komen is eerlijkheid. Meteen toen Peter stopte met drinken, speelde hij open kaart met zijn medewerkers, vrienden en familie. Geen schaamte hebben voor zijn strijd tegen de fles beschouwt de ondernemer als zijn geluk. Zo is zijn omgeving op de hoogte en kunnen ze hem ondersteunen. Wie hem toch zou willen overhalen om een glas te drinken, botst op zijn vastberadenheid. Ook zijn broer die nota bene een wijnboer is in Frankrijk zou hem niet kunnen overtuigen.
Een nieuwe gewoonte aanleren gaat het best na een routinebreuk, helaas meestal in de vorm van een wake-upcall. Vaak stoppen mensen met drinken door een auto-ongeluk of ziekte. Bij Peter was het een mogelijke relatiebreuk. Op de dag dat Veronique bij hem zou intrekken, had hij zichzelf moed ingedronken. Bij aankomst nam Veronique haar valies terug op en vertrok. Diezelfde dag zochten ze samen hulp door alcoholcoach Michael Niclaus te contacteren.
Ook al is stoppen met drinken iets wat je als verslaafde zelf moet doen, merkt Michael toch op dat een extern drukmiddel vaak een belangrijke katalysator is. Michael: “Velen blijven voor zichzelf excuses zoeken of hun alcoholprobleem minimaliseren. Volgende week, na de vakantie of na deze fles gaan ze stoppen met drinken. Vaak komt het besef pas echt als iemand uit hun dichte omgeving hen een spiegel voorhoudt. Het is confronterend, maar het helpt.”
Peter kreeg die spiegel ook voorgeschoteld toen hij moest toekijken hoe alcohol de gezondheid van zijn ouders vernietigde. Zijn moeder overleed vroegtijdig door de gevolgen van alcohol, zijn vader woont sinds een val van de trap in een rusthuis zodat hij niet dagelijks alcohol kan kopen. “Ik dronk dan wel minder dan hen, je rolt daar vanzelf naartoe. Mijn gebruik zou ook alleen maar toenemen en ik wilde niet op dezelfde manier eindigen”, stelt Peter.
Sinds hij geen alcohol meer drinkt, gaat de vijftien kilogram lichtere Peter gezonder en bewuster door het leven. Katers kent hij niet, hij voelt zich lekker in z’n vel en zijn leven kent meer diepgang. Gevoelens kunnen nu benoemd, besproken en doorleefd worden. Dat komt zowel de relatie met zichzelf als met zijn vrouw en kinderen ten goede. De scheiding met de moeder van zijn zonen was vaak de reden om te drinken, maar het was net door nuchter te zijn dat hij die zware klap kon verwerken.
Stoppen met drinken gaat voor Peter gepaard met gezonder eten en meer bewegen. Zijn zaak promoot een gezonde levensstijl. Nu verkondigt hij zijn boodschap als ervaringsdeskundige. Hij ondervindt zelf hoe zijn mentale en fysieke gezondheid verbetert door het roer stevig om te draaien, wat hem heel wat geloofwaardigheid oplevert in zijn business.
“]Maar het is vooral zijn nuchter en rationeel brein dat van hem een betere ondernemer maakt. Beslissingen nam hij vroeger vaak op buikgevoel omdat zijn hoofd door de alcohol troebel was. Als er problemen opdoken, dronk hij ze weg. Nu is hij de eerste om oplossingen te zoeken.
“Toen ik vroeger een fitness uitbaatte en de stad besloot om onze straat heraan te leggen, zag ik onze cijfers kelderen”, zegt Peter. “Ik herinner me dat ik het nieuws al jankend tegen mijn vrouw vertelde en in plaats van een oplossing te zoeken een fles jenever opdronk. Ook bij de boekhouder deed ik vaak alsof mijn neus bloedde. Peter is dankbaar voor zijn tweede kans. Om zich daaraan te herinneren schonk hij zichzelf onlangs een cadeau. Hij berekende dat hij in twee jaar tijd zo’n 2.500 euro aan alcohol zou hebben gespendeerd. Met die centen kocht hij een schilderij.
“Dat is veel geld,” zegt Peter, “maar twee jaar nuchter zijn is een hele prestatie. Je kan jezelf straffen en dingen ontzeggen omdat je te veel dronk, of je kan vieren dat je veranderd bent. Dat schilderij gaan we op een prominente plaats hangen in onze woning. Zo kan ik af en toe stilstaan bij hoe mijn leven voor en na mijn verslaving is.”
Voorlopig blijft Peter nog even aan het roer van het bedrijf dat hij oprichtte. Intussen staat hij al met een been in zijn nieuwe leven in Frankrijk. Na zijn pensioen trekt hij met Veronique naar daar. Vroeger was het wijnland gevaarlijk voor Peter, nu een mooie toekomstdroom.