Alcoholgebruik kan een aanzienlijke impact hebben op iemands leven, zowel fysiek als mentaal. Het besluit om alcohol uit je leven te bannen, is een moedige stap naar een gezondere en gelukkigere toekomst. Of je nu kiest voor een alcoholvrij bestaan vanwege gezondheidsredenen, persoonlijke overtuigingen of simpelweg om je welzijn te verbeteren, de reis begint met de juiste begeleiding en ondersteuning.

Jouw gids op weg naar een alcoholvrij leven

Michaël Niclaus is een ervaren alcoholcoach die al meer dan 10 jaar mensen helpt met het verminderen of stoppen van alcoholgebruik. Hij is gespecialiseerd in het creëren van gepersonaliseerde plannen die passen bij de unieke behoeften van elke cliënt. Michaël is gepassioneerd over het helpen van mensen om een ​​gezonder en gelukkiger leven te leiden zonder alcohol. In deze blog deelt hij waardevolle inzichten en de eerste stappen die je kunt zetten om je te helpen bij de overgang naar een alcoholvrij leven.

Begrijp ‘waarom?’

Je reis begint met het erkennen dat je een probleem met alcohol hebt en het begrijpen waarom je wilt stoppen met drinken. Is het vanwege gezondheidsproblemen, persoonlijke relaties, of misschien een verlangen naar een helderdere geest en meer energie? Dit kan een moeilijke stap zijn, maar het is essentieel om vooruitgang te boeken.

Tips:

 • Schrijf je redenen op en houd ze bij de hand voor de momenten dat je motivatie nodig hebt.

Stel realistische doelen

Verder is het belangrijk om te beginnen met het stellen van kleine, haalbare doelen voor jezelf. “Als je doel is om helemaal te stoppen, probeer niet meteen te streven naar volledige onthouding als dat te overweldigend lijkt,” adviseert Michaël. “Begin bijvoorbeeld met het verminderen van je dagelijkse consumptie en het plannen van alcoholvrije dagen. Dit kan helpen om het proces minder overweldigend te maken.”

Tips:

 • Houd een dagboek bij om je alcoholgebruik te monitoren.
 • Stel een wekelijkse doelstelling om je inname geleidelijk te verminderen.

Zoek ondersteuning

Je hoeft deze reis niet alleen te maken. Een ondersteunend netwerk kan het verschil maken. Vertel vrienden en/of familie over je voornemen om te stoppen met drinken. Hun steun kan van onschatbare waarde zijn. Er zijn verder nog veel middelen beschikbaar om je te helpen stoppen met drinken; overweeg steungroepen, online forums of professionele hulp, zoals een alcoholcoach, die je kan voorzien van gepersonaliseerde strategieën en morele steun.

Tips:

 • Zoek online gemeenschappen of lokale groepen waar je je ervaringen kunt delen.
 • Overweeg individuele begeleiding van een alcoholcoach, zoals Michaël Niclaus.
 • Vertel je dierbaren dat je stopt met drinken.

Identificeer triggers

Wat zijn de situaties of emoties die je ertoe aanzetten om te drinken? Het herkennen van situaties, emoties of mensen die je aanzetten tot drinken, kan je helpen om beter met deze triggers om te gaan. “Triggers zijn vaak onvermijdelijk, maar zodra je je triggers kent, kun je strategieën ontwikkelen om ermee om te gaan en leren hoe je deze triggers effectief kunt vermijden of beheersen,” zegt Niclaus.

Tips:

 • Vermijd situaties waarin je geneigd bent om te drinken, zoals sociale evenementen waar alcohol centraal staat.
 • Ontwikkel gezonde copingmechanismen, zoals sporten, lezen of meditatie.

Creëer gezonde gewoonten

Vervang je drinkgewoonten door gezonde activiteiten die je plezier en ontspanning bieden. Zorg voor gezonde manieren om met stress en moeilijke emoties om te gaan, in plaats van naar alcohol te grijpen. Of het nu gaat om sporten, een nieuwe hobby, of vrijwilligerswerk, het vinden van iets waar je gepassioneerd over bent. Dit kan helpen om de leegte te vullen die het stoppen met alcohol kan achterlaten.

Tips:

 • Begin met een nieuwe hobby of sport.
 • Ontdek alcoholvrije drankopties die je kunt genieten tijdens sociale gelegenheden.

Blijf gemotiveerd

Stoppen met drinken is een proces. Verandering kost tijd en er zullen tegenslagen zijn, maar geef de moed niet op. Het behouden van motivatie is cruciaal voor een alcoholvrij leven. “Herinner jezelf regelmatig aan de voordelen van een alcoholvrij leven,” moedigt Michaël aan. “Wees geduldig en vergeef jezelf als je een terugval ervaart. Elke dag is een nieuwe kans om je inzet voor nuchterheid te vernieuwen. Je zult merken dat je energieker, gezonder en gelukkiger bent.”

Tips:

 • Maak een lijst van de voordelen die je ervaart sinds je bent gestopt met drinken.
 • Beloon jezelf voor het behalen van mijlpalen.
 • Wees geduldig; be gentle with yourself!

Veelgestelde vragen

Kan ik in mijn eentje stoppen met drinken?

 • Sommige mensen kunnen in hun eentje stoppen met drinken, maar voor de meeste mensen is professionele hulp en ondersteuning nuttig.

Wat zijn de symptomen van alcoholontwenning?

 • De symptomen van alcoholontwenning kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen bestaan ​​uit trillen, zweten, angst, slapeloosheid en misselijkheid. In zeldzame gevallen kan alcoholontwenning levensbedreigend zijn.

Hoelang duurt het voordat ik me beter voel nadat ik ben gestopt met drinken?

 • De meeste mensen beginnen zich binnen een paar dagen tot weken beter te voelen nadat ze zijn gestopt met drinken. Het kan echter enkele maanden duren voordat alle lichamelijke en geestelijke effecten van alcoholgebruik zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een terugval ervaar?

 • Een terugval betekent niet dat je gefaald hebt. Het is een kans om te leren en je aanpak aan te passen. Blijf gefocust, zoek steun en herinner jezelf aan je ‘waarom’.

Hoe ga ik om met sociale situaties?

 • Plan vooruit en bedenk strategieën voor sociale evenementen. Dit kan betekenen dat je je eigen alcoholvrije drankjes meebrengt of een verantwoordelijkheidsmaatje hebt. Kortom, wees eerlijk over je voornemen om te stoppen met drinken. Vaak respecteren mensen je keuze meer dan je denkt. 

Hoe blijf ik gemotiveerd?

 • Houd je vorderingen bij en vier je successen, hoe klein het ook is.

Zijn er hulpmiddelen die mij kunnen helpen?

 • Ja, er zijn diverse apps, boeken en online programma’s die je kunnen ondersteunen. Een alcoholcoach, zoals Michaël Niclaus, kan je ook gepersonaliseerde begeleiding bieden.

Een alcoholvrij leven is een reis die moed, toewijding en zelfontdekking vereist. Met de juiste tools en ondersteuning kun je een pad bewandelen naar een gezonder en bevredigender leven.

Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een alcoholvrij leven? Neem dan vandaag nog contact op met Michaël Niclaus voor een persoonlijk consult en ontdek hoe je je weg naar een gezondere toekomst kunt beginnen. Hij kan je helpen om een ​​gepersonaliseerd plan te ontwikkelen dat past bij jouw unieke behoeften. Jouw nieuwe leven wacht op je!

Samen kunnen we alcoholverslaving verslaan.

Coaching 1 op 1

Als je geïnteresseerd bent in coaching, beginnen we altijd met een kennismakingssessie. Deze sessie kan 1 uur of 100 minuten duren. Een sessie van 1 uur kan online plaatsvinden. Kies je voor een sessie van 100 minuten, dan kan deze zowel online als persoonlijk bij mij plaatsvinden, wat altijd een aangename ervaring is.