Ik lees net het artikel uit het Nieuwsblad van 13.8.’15 waarin de leiding een twaalf jarige bier geeft op een Chiro kamp. De moeder stapt naar de politie met dit voorval. Chirojeugd Vlaanderen, de koepel van Chirogroepen distantiëert zich hier echter volledig van. Hier vind je het artikel terug.

In onze consumptie maatschappij wordt alcohol als heel vanzelfsprekend beschouwd. Sommige mensen, net zoals mezelf, stellen zich daar echter heel veel vragen bij.  Het wordt als normaal beschouwd dat jongeren vanaf hun 12 jaar hun eerste pintjes drinken. De chiro leiding die misschien zelf tussen de 16-20 jaar is, wordt in dezelfde optiek opgevoed, en ziet er bijgevolg geen graten in, integendeel, het ‘hoort bij het spel’…Laatst kwam de chiro rond in onze gemeente om kinderen warm te maken om bij hen te komen, ‘we spelen en hebben veel plezier’ luidde het. Bier geven aan een 12-jarige is voor hen een vorm van plezier, zij zien er geen probleem in…Mijn vriendin haar zoon gaat ook naar een jeugdbeweging, we vertrouwen de leiding dat ze op een volwassen manier omgaan met bierconsumptie, maar als ik dit lees, dan stel ik me wel enorme vragen.

Is het niet op de chiro dat jongeren hun eerste pintje of wijntje drinken, dan is de kans reëel dat dit in het bijzijn van ouders gebeurd. Velen zijn onwetend rond alcohol, en leven in de overtuiging dat alcohol consumptie hen datgene levert dat ze zelf niet kunnen genereren, nl geluk, ontspanning, beloning, erbij horen, stoer doen, enz., terwijl het echter een vlucht is uit de realiteit!

Voorvallen als deze gebeuren steeds meer en meer. Het is makkelijk vinger wijzen naar de verantwoordelijke op dit kamp, maar de vraag dient gesteld waarom dit zich voordoet… De kern van alcohol consumptie zit veel dieper in onze maatschappij gebijteld dan we denken … We weten gewoon zo weinig over alcohol!

Wat zijn mogelijke oplossingen? Geen evidentie om de bewustwording rond dit alcohol te vergroten, maar ik draag graag mijn steentje bij…De kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan rond alcohol wil ik met jullie delen. Hierbij alvast mijn bijdrage. Ik zou de chiroleiding van betrokken kamp alvast aanraden om hier eens naar te luisteren:

Hierbij vind je nog meer info (boeken, audioprogrammas)

boeken-programma-pakket