fbpx
0
Geen categorie

Beer pressure in onze maatschappij

Waarom kunnen heel veel mensen geen nee zeggen tegen Alcohol?

Dit is een onderwerp waar ik veel mee in aanraking kom. Als mensen in contact komen met het verhaal hoe ik gestopt ben met drinken, zijn er vele altijd heel erg geïnteresseerd hoe ik dat doe of hoe ik dat volhoud? (Dit kon je lezen in mijn vorig blogberichtHet triggert hen vaak om zelf eens te proberen om eens een weekje of maandje of langer te stoppen met drinken, niet omdat ze een probleem hebben, maar gewoon voor de ervaring.

Van de mensen die ‘the challenge’ aangaan krijg ik feedback dat het toch veel moeilijker is dan ze denken. Ze vinden het moeilijk om frisdrank te bestellen, als iedereen alcohol bestelt, sommige durven bijna geen frisdrank bestellen omdat mensen mij anders raar gaan aankijken”, ze voelen dat ze abnormaal worden bekeken als ze niet drinken.
boeken-pakket
De alcohol te laten dat valt nog zeer goed mee … De sociale druk die ze ervaren doordat hun omgeving non-stop blijft aandringen om toch alcohol te drinken, doet hen door de knieën gaan.

‘Ik ben zwanger, ik ben ziek, ik neem medicatie en pijnstillers’ als redenen worden nog aanvaard, elke andere reden voldoet niet. Dus met andere woorden, als je zegt dat je niet wil drinken omdat je trouw wil zijn aan jezelf of omdat je het gewoon niet wilt, dan respecteren anderen die reden niet altijd …

Hoe komt het nu dat mensen zich zo laten beïnvloeden om te drinken?
Hoe komt het dat wij zo moeilijk voor onszelf kunnen opkomen?
Hoe komt het dat wij vaak ontrouw zijn aan onszelf?

Wij, als mensen, willen bij een groep horen. Dat zit diep in ons als mens verankerd en deze drive, of basisbehoefte doet ons vaak de das om. Tegen de eerste en tweede drankronde ‘Neen’ zeggen wordt nog getolereerd, maar mensen gaan je heel de avond pushen om toch iets te drinken. Geen alcohol drinken, is niet drinken zeggen ze dan. Je wordt als slap, zwak en minderwaardig beschouwd… terwijl je opkomt voor jezelf. Als dit jou raakt dat ze je niet aanvaarden, en eraan toegeeft om toch alcohol te drinken, dan geef je hen gewonnen, en zeg je tegelijkertijd dat je jezelf niet aanvaard en niet respecteert. Je kan pas gerespecteerd worden door je omgeving als je jezelf respecteert.

Als je niet wil drinken, worden de wel-drinkers steeds creatiever in hun overtuigingsredenen die in feite drogredenen zijn, om hun eigen alcoholgebruik niet in vraag te hoeven stellen. De aandacht die ze zo op anderen richten, fungeert als vrijgeleide. Als mensen jou willen doen drinken heeft dat in het algemeen heel weinig met jou zelf te maken: Zij voelen zich onzeker over zichzelf, worden geconfronteerd met hun eigen gedrag en ze vragen zich af: ‘Hoe kan jij je nu amuseren zonder te drinken?’ De drinkers projecteren hun onzekerheid op jou en dat is niet aangenaam.

Wat is nu de oplossing om ermee te leren omgaan en waarom vertel ik dat? Het boeddhisme zegt: ‘al het lijden komt uit onwetendheid’. Als we niet weten waarom mensen zo gaan reageren, dan gaan we dit persoonlijk nemen, en dat hoeft totaal niet … Ergens moet je weten dat mensen steeds liever jouw gedrag in vraag gaan stellen, ipv hun eigen gedrag… Heel vaak gaan mensen hun eigen gedrag, alcoholgebruik daarom rechtvaardigen. Dat is zeer interessant, dat is omdat ze diep diep vanbinnen wel weten dat het niet volledig klopt wat ze doen, maar de angst om alcohol los te laten is groter en zo gaan ze zichzelf
verantwoorden …
1-a-Inleiding-mp3-image

Weet dat alles wat anderen tegen jou zeggen, ze eigenlijk tegen zichzelf zeggen om hun eigen gedrag te verantwoorden, wees moedig en have fun

Vind jezelf de moeite waard om trouw te blijven aan jezelf!

Hieronder vind je een deel van mijn filosofie over alcohol.

Wil jij meer weten over mijn methodes over nuchter blijven kan dit hier.

 

 

10 Comments

 • Liliane De Munck schreef:

  hallo Michael,
  Ik luisterde zopas naar het audiobandje en het sterkt me. Ik ben in september 2 jaar nuchter. Ik ben fier op mezelf, trots dat ik vandaag opnieuw heb beslist niet te drinken. Ik paste die methode toe in het begin, dag per dag leven, dag na dag ‘verdergaan met stoppen’. Ik blijf heel waakzaam want het duiveltje zit soms op mijn schouder en probeert me te verleiden… Eentje, sociaal drinken, dat moet kunnen nu ! Maar ik ben er tot nu toe in geslaagd dat duiveltje te verjagen en dat maakt van mij een gelukkiger mens. De omstandigheden waardoor ik ben beginnen drinken zijn er nog steeds maar ik ben nuchter nu en sterk genoeg om een oplossing te vinden en los te laten. Door mijn recente verhuis naar de kust, Wenduine, ben ik niet meer naar bijeenkomsten van AA gegaan. Ik zat in een toffe groep voorheen. Misschien moet ik op zoek om toch nog naar bijeenkomsten hier ergens , niet te ver vandaan, te gaan?
  Zo, het heeft me een goed gevoel gegeven hier dit te kunnen mededelen.
  Tot hoors of anders lees ik je wel verder op Fb
  Vriendelijke nuchtere groetjes
  Liliane

 • Benjamin schreef:

  Ik zat gisteren op een verjaardagsfeestje en daar werd voor de zoveelste keer lacherig gedaan over mijn theetje ipv wijntje. “Het is nu al goed geweest hè”, “Thee is voor sissies”, “Komaan, overdrijf je nu niet?”. Allemaal om te lachen, en tegelijk moet het wel élke keer weer vermeld worden.

  Vervelend, want ik begin dan aan mezelf te twijfelen. Zet ik mezelf nu niet nodeloos buiten de groep met mijn ‘regelkes’? Ben ik misschien toch saaier, minder interessant als ik nuchter ben?

  Niet echt gedachten waar je vrolijk en extravert van wordt. Positief punt: eens de mensen genoeg gedronken hebben, vergeten ze het en kan je gewoon meedoen. Leute creëert leute! En dan weet ik weer dat ik uit mijzelf meer dan plezant genoeg ben 🙂

  • Michaël Niclaus schreef:

   ja, ge moet sterk zijn he in het leven, tis niet altijd gemakkelijk, maar ge zijt mega goe bezig! doe zo verder :):)

 • Stijn schreef:

  Proficiat Liliane. Doe zo verder.
  Zelf drink ik geen alcohol, nooit gedaan. Alcohol drinken is zo verweven met onze cultuur dat het drinken als de norm wordt gezien. Volgens mij is dit een beetje een probleem.
  Ik ervaar ook steeds wat wordt beschreven in je artikel. Ik moet mij hier constant voor verantwoorden terwijl ik dit nog nooit moest doen voor het niet gebruiken van cocaine of heroine of andere roesmiddelen, want dat is alcohol uiteindelijk ook, een roesmiddel.

 • Pieter schreef:

  Ik ben inmiddels 5 jaar nuchter, ben nooit naar een bijeenkomst van de aa geweest en heb geen andere hulp ingeroepen… Het toppunt van dit alles; ik ben café-uitbater!! Het is juist dat alcohol drinken sociaal ingeburgerd is en dat we als een buitenbeentje worden beschouwd als we niet drinken, maar ik weet dat ik veel marginaler was in de periode dat ik alcohol nodig had…! Liever een buitenbeentje dan een margi!!

  Als je het diepste punt in je leven bereikt hebt en weet dat je echt niet veel dieper kan, dan weet en besef je dat het gewoon niet anders kan dan te veranderen… Dat alcohol echt wel de reden is of was waarom je zo diep gezonken bent en dan mogen andere een mening hebben of hun verslaving op mij projecteren, het maakt me enkel sterker in mijn gevoel: ik ben goed bezig!

  Aan allen die moeten leven zonder alcohol: bravo, jullie zijn goed bezig en je staat zeker nooit alleen!!

 • Herman Vermeulen schreef:

  Soms vind ik het moeilijk om een waardig alternatief te vinden. Op kleine feestjes of bijeenkomsten wordt alleen maar cola en water geschonken. Het is dan moeilijk om de rest te ‘volgen’. Na 3 glazen water bereik ik een verzadigingspunt. Is het een idee om zelf iets alternatief en lekkers mee te nemen? Of stel ik mij nog meer buiten de groep door dit te doen? Er zijn nochtans veel andere mogelijkheden om af te wisselen van drank en nieuwe dingen te ontdekken.

 • André BURM schreef:

  Zelf ben ik jaren een chronisch alcoholist geweest met alle gevolgen die dit met zich meebrengt: echtscheiding, financiële problemen, lichamelijke en geestelijke klachten, job vroegtijdig verloren … Heb quasi ALLES geprobeerd: opnames in afkickcentra, AA-bijeenkomsten, echter… niks had enig resultaat! Na een vrij korte periode had ik terug een ‘herval’! En dat ‘hervallen’ werd steeds maar erger en erger !!!
  Uiteindelijk – ik was ten einde raad – heb ik een andere ‘huisarts’ onder de arm genomen en dat KLIKTE ! Die BEGREEP mij ! Onze wekelijkse, vaste consultaties bestaan uit een kort lichamelijke check-up, de inname van een tablet ANTABUSE 400 MG en een ‘gemoedelijk’ gesprekje over de gebeurtenissen van de voorbije week…
  We staan met een nieuw jaar voor de deur… en mijn ‘wekelijkse consultaties’ zijn al voor het volledige jaar 2017 gereserveerd !
  Ondertussen zijn ook mijn ‘familiebanden’ hersteld, niemand die mij nog ‘nakijkt’, ik ben overal welkom en… ben godzijdank nog KERNGEZOND !
  Ik zou aan allen die hetzij korte of langere termijn DROOG zijn, mijn diepste wens willen uiten om het VOL TE HOUDEN !!! Het is idd. soms niet eenvoudig, maar als je achteraf de ‘balans’ maakt’ slaat die over in JOUW VOORDEEL en ook in het voordeel van je omgeving (familieleden, echte vrienden…).
  LATEN WIJ ELKAAR STEUNEN …GENEZEN ZIT ER NIET MEER IN… MAAR JE KAN ALTIJD GEHOLPEN WORDEN !
  Zoek bij ‘moeilijkheden’ onmiddellijk HULP !
  Proficiat en bijzondere dank aan Michael voor zijn buitengewone inzet, volharding , raadgevingen en ZIJN STEUN!
  Het ga jullie alle bijzonder goed en VOLHOUDEN hé !!!!!!

 • Marjolein Pas schreef:

  Ik gaf me bij mij 3de poging tot stoppen de toestemming om open kaart te spelen. Ik kan niet om met alcohol en wil niet meer drinken. Ik wil het niet meer (dronken zijn, zever vertellen, nep plezier etc etc). Ik ben alcoholieker. Et voila, geen gezeik meer. Ik aanvaard mijn ziekte zonder al te veel schaamte nu. Als ik mij als dronken lor niet hoefde te schamen, waarom dan wel als ik een nuchter mens ben? Bijna 1 jaar nuchter !

 • Nancy Coppejans schreef:

  Super van je!
  En goed gezegd dat van die ‘dronken lor’! Schaamte is hier niet op zijn plaats, maar wel fierheid!
  Nogmaals proficiat met je beslissing…

 • Dennis van Helvert schreef:

  Ik ben nu van 22 september nuchter na 16 gedronken te hebben. Er waren er weinig die wisten dat het problematisch was tot ik hulp gezocht heb. Vanaf toen heb ik open kaart gespeeld met iedereen en ik ervaar geen sociale druk,net veel respect omdat ik gestopt ben.

Leave a Reply