Waarom kunnen heel veel mensen geen nee zeggen tegen Alcohol?

Dit is een onderwerp waar ik veel mee in aanraking kom. Als mensen in contact komen met het verhaal hoe ik gestopt ben met drinken, zijn er vele altijd heel erg geïnteresseerd hoe ik dat doe of hoe ik dat volhoud? (Dit kon je lezen in mijn vorig blogberichtHet triggert hen vaak om zelf eens te proberen om eens een weekje of maandje of langer te stoppen met drinken, niet omdat ze een probleem hebben, maar gewoon voor de ervaring.

Van de mensen die ‘the challenge’ aangaan krijg ik feedback dat het toch veel moeilijker is dan ze denken. Ze vinden het moeilijk om frisdrank te bestellen, als iedereen alcohol bestelt, sommige durven bijna geen frisdrank bestellen omdat mensen mij anders raar gaan aankijken”, ze voelen dat ze abnormaal worden bekeken als ze niet drinken.
boeken-pakket
De alcohol te laten dat valt nog zeer goed mee … De sociale druk die ze ervaren doordat hun omgeving non-stop blijft aandringen om toch alcohol te drinken, doet hen door de knieën gaan.

‘Ik ben zwanger, ik ben ziek, ik neem medicatie en pijnstillers’ als redenen worden nog aanvaard, elke andere reden voldoet niet. Dus met andere woorden, als je zegt dat je niet wil drinken omdat je trouw wil zijn aan jezelf of omdat je het gewoon niet wilt, dan respecteren anderen die reden niet altijd …

Hoe komt het nu dat mensen zich zo laten beïnvloeden om te drinken?
Hoe komt het dat wij zo moeilijk voor onszelf kunnen opkomen?
Hoe komt het dat wij vaak ontrouw zijn aan onszelf?

Wij, als mensen, willen bij een groep horen. Dat zit diep in ons als mens verankerd en deze drive, of basisbehoefte doet ons vaak de das om. Tegen de eerste en tweede drankronde ‘Neen’ zeggen wordt nog getolereerd, maar mensen gaan je heel de avond pushen om toch iets te drinken. Geen alcohol drinken, is niet drinken zeggen ze dan. Je wordt als slap, zwak en minderwaardig beschouwd… terwijl je opkomt voor jezelf. Als dit jou raakt dat ze je niet aanvaarden, en eraan toegeeft om toch alcohol te drinken, dan geef je hen gewonnen, en zeg je tegelijkertijd dat je jezelf niet aanvaard en niet respecteert. Je kan pas gerespecteerd worden door je omgeving als je jezelf respecteert.

Als je niet wil drinken, worden de wel-drinkers steeds creatiever in hun overtuigingsredenen die in feite drogredenen zijn, om hun eigen alcoholgebruik niet in vraag te hoeven stellen. De aandacht die ze zo op anderen richten, fungeert als vrijgeleide. Als mensen jou willen doen drinken heeft dat in het algemeen heel weinig met jou zelf te maken: Zij voelen zich onzeker over zichzelf, worden geconfronteerd met hun eigen gedrag en ze vragen zich af: ‘Hoe kan jij je nu amuseren zonder te drinken?’ De drinkers projecteren hun onzekerheid op jou en dat is niet aangenaam.

Wat is nu de oplossing om ermee te leren omgaan en waarom vertel ik dat? Het boeddhisme zegt: ‘al het lijden komt uit onwetendheid’. Als we niet weten waarom mensen zo gaan reageren, dan gaan we dit persoonlijk nemen, en dat hoeft totaal niet … Ergens moet je weten dat mensen steeds liever jouw gedrag in vraag gaan stellen, ipv hun eigen gedrag… Heel vaak gaan mensen hun eigen gedrag, alcoholgebruik daarom rechtvaardigen. Dat is zeer interessant, dat is omdat ze diep diep vanbinnen wel weten dat het niet volledig klopt wat ze doen, maar de angst om alcohol los te laten is groter en zo gaan ze zichzelf
verantwoorden …
1-a-Inleiding-mp3-image

Weet dat alles wat anderen tegen jou zeggen, ze eigenlijk tegen zichzelf zeggen om hun eigen gedrag te verantwoorden, wees moedig en have fun

Vind jezelf de moeite waard om trouw te blijven aan jezelf!

Hieronder vind je een deel van mijn filosofie over alcohol.

Wil jij meer weten over mijn methodes over nuchter blijven kan dit hier.