fbpx
0
Geen categoriegetuigenis

Als je het monster alcohol kwijt bent, voel je je vrij

By 18 januari 2022 januari 20th, 2022 5 Comments

Wie alcoholverslaafd is kan zich misschien niet inbeelden dat een nuchter leven mooi en bevredigend kan zijn. Die kan zich misschien ook niet indenken om frisdrank te bestellen in een stad als Brugge, waar het Bellewaerde is voor volwassen door de vele cafétjes. Toch slaagt Frederik er al twee jaar in. “Mijn leven is zo veel verbeterd. De drang om te drinken is weg.”

Het is zaterdagavond. Frederik (40) staat op zijn koer in de Brugse binnenstad met een gitaar in z’n handen en bespeelt de snaren alsof hij op een podium staat. Hij weet dat de buren luisteren, maar ze zien hem niet. Achteraf krijgt hij applaus. De incognito rockster voelt zich vrij. Het is een gevoel dat hij nog niet lang kent, maar erg belangrijk vindt.

22 jaar lang beheerste alcohol het leven van Frederik. Op zijn zestiende begon hij met drinken. Vooral Duvels, dagelijks. Daarnaast leidde hij een normaal leven. Hij gaf les in een lagere school, trouwde en kocht een huis. Een vreemde zou niet vermoeden dat hij vaak dronken achter het stuur zat, geregeld kneuzingen opliep door te vallen, nierproblemen ontwikkelde en op een bepaalde nacht zelfs door zijn raam naar beneden wilde springen.

Dieptepunt

Frederik is niet de enige die alcohol moeilijk kon laten. Volgens de Druglijn drinkt 5% van de Belgen dagelijks meer dan gezond is. Meer dan 500.000 Belgen hebben dus een alcoholprobleem. De vloeibare drug is dan ook overal in onze maatschappij te vinden, in elke supermarkt, nachtwinkel, restaurant of pretpark. En toch lukt het Frederik al twee jaar om niet te drinken. Dat keerpunt kwam er na een reis naar Kopenhagen.

Mijn vrouw confronteerde me keihard met wat ik haar aandeed.

Frederik

“We zouden de verjaardag van mijn vrouw vieren in Kopenhagen,” vertelt hij, “maar door de alcohol was ik haar vergeten feliciteren. Dat was echt niet oké. Bij het uitladen van de valiezen enkele dagen later nam ik mijn fiets voor een zogezegde lange tocht maar ik zat al snel terug op café. Mijn vrouw kwam het te weten. Dat was de druppel. Ze trommelde mijn moeder en schoonmoeder op en confronteerde me met hun pijn. Samen drukten ze mijn neus op de feiten. Keihard waren ze en ik zat erbij als een vod. Op slag was ik nuchter. Die nacht belde ik alcoholcoach Michael Niclaus. Ik mocht de volgende dag op gesprek.”

Dagboekbrieven

Frederik volgde verschillende intensieve sessies. De eerste sessie huilde hij alle pijn eruit. Hij kreeg concrete tips mee naar huis, moest een dagboek bijhouden en bepaalde uitlokkende situaties vermijden. “Is dat nu echt voor de rest van mijn leven?”, vroeg hij zich af. “Mag ik dan echt nooit nog een pintje drinken? Wat moet ik doen tijdens recepties? En wat moet ik mijn vrienden en collega’s zeggen als ze mij een glas aanreiken?”

Daarom vermeed hij een week lang sociaal contact en vertaalde hij zijn emoties in dagboekteksten en brieven naar dierbaren. 62 dagen lang vulde hij dat dagboek aan, tot hij voelde dat het niet meer nodig was. Stilaan werd de drang om te drinken overgenomen door trots. Omdat hij erin slaagde om nee te zeggen, om door te zetten, om zijn alcoholverslaving te overwinnen. Die trots stimuleerde hem om door te gaan.

Ook fysiek begon hij op te knappen. “Ik sliep goed, had geen last meer van zuren en kon dus zonder pijn in bed liggen. Ik ademde dieper en kreeg een heldere geest. Mijn nieren deden geen pijn meer en ik had geen kneuzingen door valpartijen.”

Geen weerstand

Zonder professionele hulp had Frederik niet kunnen stoppen met drinken, gelooft hij. In die eerste fragiele fase is de hulp van een coach of therapeut onontbeerlijk. Die biedt je handvaten waarmee je aan de slag kan gaan, zowel in de vorm van emotionele ondersteuning als praktische tips.

Maar uiteraard is het de verslaafde zelf die het werk moet doen. “Als je brieven schrijven belachelijk vindt, gaat het niet lukken”, waarschuwt Frederik. “Je moet je volledig overgeven aan de hulp die je krijgt. Je mag geen weerstand bieden. Ik had een jaar voordien ook al eens Michael gecontacteerd, maar ik was er nog niet klaar voor. Blijkbaar zat ik nog niet diep genoeg. Na die reis naar Kopenhagen wel, dan pas kon ik me helemaal overgeven aan beter worden.”

Op restaurant zeg ik altijd dat ik ex-verslaafde ben

Frederik

Ook de externe druk van Frederiks vrouw, moeder en schoonmoeder was een belangrijke factor. Zijn huwelijk zou stranden, er moest iets gebeuren. Zij gaven hem duidelijke grenzen, maar steunden hem ook. Samen met hen telde hij de dagen die hij niet dronk, wat een extra stimulans was en hem trots maakte.

Ook de groepsgesprekken met andere ex-verslaafden helpen. Omdat hij erin slaagt om nuchter te blijven is hij een inspiratiebron voor anderen. Hervallen is daarom iets groter dan hijzelf, hij kan dat echt niet maken.

Frederik raadt verslaafden die willen stoppen met drinken daarom aan om meteen open kaart te spelen met hun omgeving. Niet alleen zijn vrienden, maar ook zijn dichte collega’s zijn op de hoogte. “Zelfs op restaurant zeg ik het meteen tegen de ober. Ik geef aan dat ik zeker niets mag eten of
drinken waar alcohol in zit en ik vraag naar alternatieven. Ik krijg daar altijd heel positieve reacties op.”

Time Management

Helaas heeft niet iedereen een ondersteunende dichte kring. Veel volwassenen zijn eenzaam, al dan niet door het isolement tijdens de coronacrisis. Plan daarom activiteiten. Wie wil stoppen met drinken moet extra aandacht vestigen op zijn agenda. Lege momenten kunnen immers opgevuld worden met drinken en zijn dus de gevaarlijkste.

Toen Frederik net gestopt was met drinken spendeerde hij uren op veilingwebsites om spullen te kopen en verkopen. Hij lapte oude meubelen op en verkocht die. Zo had hij iets om handen en kroop hij moe in bed. Nu doet hij vrijwilligerswerk in de schoolvakanties om nuttig bezig te blijven tijdens die rustige periodes. Wie geen hobby heeft, kan gaan wandelen, fietsen of vrijwilligerswerk doen.

Daarnaast is Frederik ook voorzichtig met de tijd die hij in uitlokkende situaties spendeert. “Je moet je omgeving aanpassen. Ik ga daarom niet naar een vrijgezellenfeest en ik blijf maar een korte tijd op recepties. Als je op een feest bent en je krijgt het lastig, ga dan naar huis. Verwacht niet dat je in elke situatie sterk moet blijven, haal jezelf uit een omgeving als die ervoor kan zorgen dat je hervalt.”

Demonen Loslaten

Maar misschien de moeilijkste uitdaging aan een nuchter leven is het in de ogen kijken van de redenen waarom de verslaving aanvankelijk begon. Wie drinkt wil onbewust zijn, die wil geen pijn of verdriet meer voelen. Stoppen met drinken is dan beangstigend. Toch is Frederik ook daar positief over.

“Toen ik dronken was, huilde ik voor de kleinste dingen maar dat was geen echt verdriet. Mijn emoties gingen niet diep genoeg, ik doorleefde ze niet. Dat verdriet bleef zitten in mijn lijf en ik greep naar de fles. Nu ik nuchter ben, voel ik die pure emoties. Omdat ik ze nu wel toelaat verdwijnen ze ook terug”, aldus Frederik.

Samen met een coach of therapeut kun je de oorzaken van een alcoholverslaving begrijpen en aanvaarden. Door ze op papier te zetten, bijvoorbeeld in een brief naar een dierbare, kun je die demonen loslaten.

Frederik voelt intussen geen constante drang meer om te drinken. “Alcohol is een monster in jezelf. Als je dat monster kwijt bent, voel je je vrij. De eerste drie maanden waren moeilijk en wat zoeken. Je moet daardoor. Erna merk je alle voordelen op en is het makkelijker. De weg naar de voordelen ligt open, je moet die gewoon bewandelen.”

De voordelen van een nuchter leven volgens Frederik

1

Fysiek

Betere slaap, diepere ademhaling, geen pijn, wonden of kneuzingen
2

Mentaal

Heldere geest, geen angst dat anderen je verslaving te weten komen, zin in de
toekomst
3

Emotioneel

Sterker, authentieke emoties, positieve gevoelens beleef je beter, meer
levenslust
4

Sociaal

Niet meer moeten liegen, vertrouwen van dierbaren, geen gevaar meer voor
anderen op de weg
5

Financieel

Geld voor andere zaken die gezond zijn of gelukkig maken

Word lid van de gratis community!

Samen nuchter blijven en bewust omgaan met alcohol!

Ontdek de community!

5 Comments

 • Swinnen karina schreef:

  Zeker en vast het ligt nu 32 jaar achter mij dank om geholpen te worden in AA ik vergeet nooit hoe ik weende….

 • johan schreef:

  Top je te hebben leren kennen Frederic
  Ieder van ons heeft zijn rugzak en het is zo mooi nuchter door het leven te kunnen gaan.
  Hoe langer , hoe meer je er van zult genieten.
  Contact met lotgenoten is enorm belangrijk.
  Eerlijkheid en innerlijke rust vinden.
  Grtjs johan

 • Martine schreef:

  Dankzij ‘debestebeslissing’ ga ik nu reeds 5 jaar nuchter door het leven! Strange hoe je omgeving reageert: als je stopt met roken dan zegt men ‘goed gedaan’ – als je stopt met drinken dan zegt men ‘had je een probleem’ . Hier heb ik het soms moeilijk mee. Ik weet wel voor mezelf dat ik geen druppel alcohol meer wens in mijn leven!

 • Jeroen schreef:

  Beste Frederik,
  Ik vind het heel moedig dat je met je verhaal naar buiten durft te komen…. Het is al niet makkelijk om het voor jezelf een plaats te geven, laat staan om dit met de buitenwereld te delen. Je mag… meer nog je moet trots op jezelf zijn dat je het onder ogen hebt durven zien en niet bij de pakken bent blijven zitten. Onze grootste taak is nu om onze omgeving sensibiliseren en met name de jongeren onder het motto: bezint eer ge begint.
  Alcohol is een van de meest toxische en verslavende substanties en toch wordt hier weinig rond gewerkt… op school, in de maatschappij, in het het gezin.

  Ik heb verschillende bijeenkomsten gedaan… van de AA tot deze community en ik kan het verhaal van iedereen samenvatten in één enkel woord: miserie… er bestaat niet zoiets als een blije alcoholist maar mensen die de moed en het lef hebben om het onder ogen te zien en het aan te pakken, dat zijn de blije en gelukkige mensen. Om het met Allen Carr te zeggen… you can be a happy non-drinker. Kijk terug en je zal zien dat elke nuchtere dag, elke dag zonder alcohol een goede dag is. Bedankt om je verhaal te delen en wees blij dat je uit de gevangenis van de alcohol bent ontsnapt… je krijgt van mij een ferme schouderklop

 • Frederik schreef:

  Dank voor deze bemoedigende woorden, Jeroen!

Leave a Reply