Wie alcoholverslaafd is kan zich misschien niet inbeelden dat een nuchter leven mooi en bevredigend kan zijn. Die kan zich misschien ook niet indenken om frisdrank te bestellen in een stad als Brugge, waar het Bellewaerde is voor volwassen door de vele cafétjes. Toch slaagt Frederik er al twee jaar in. “Mijn leven is zo veel verbeterd. De drang om te drinken is weg.”[/vc_column_text][divider
Het is zaterdagavond. Frederik (40) staat op zijn koer in de Brugse binnenstad met een gitaar in z’n handen en bespeelt de snaren alsof hij op een podium staat. Hij weet dat de buren luisteren, maar ze zien hem niet. Achteraf krijgt hij applaus. De incognito rockster voelt zich vrij. Het is een gevoel dat hij nog niet lang kent, maar erg belangrijk vindt.
22 jaar lang beheerste alcohol het leven van Frederik. Op zijn zestiende begon hij met drinken. Vooral Duvels, dagelijks. Daarnaast leidde hij een normaal leven. Hij gaf les in een lagere school, trouwde en kocht een huis. Een vreemde zou niet vermoeden dat hij vaak dronken achter het stuur zat, geregeld kneuzingen opliep door te vallen, nierproblemen ontwikkelde en op een bepaalde nacht zelfs door zijn raam naar beneden wilde springen.
Frederik is niet de enige die alcohol moeilijk kon laten. Volgens de Druglijn drinkt 5% van de Belgen dagelijks meer dan gezond is. Meer dan 500.000 Belgen hebben dus een alcoholprobleem. De vloeibare drug is dan ook overal in onze maatschappij te vinden, in elke supermarkt, nachtwinkel, restaurant of pretpark. En toch lukt het Frederik al twee jaar om niet te drinken. Dat keerpunt kwam er na een reis naar Kopenhagen.
“We zouden de verjaardag van mijn vrouw vieren in Kopenhagen,” vertelt hij, “maar door de alcohol was ik haar vergeten feliciteren. Dat was echt niet oké. Bij het uitladen van de valiezen enkele dagen later nam ik mijn fiets voor een zogezegde lange tocht maar ik zat al snel terug op café. Mijn vrouw kwam het te weten. Dat was de druppel. Ze trommelde mijn moeder en schoonmoeder op en confronteerde me met hun pijn. Samen drukten ze mijn neus op de feiten. Keihard waren ze en ik zat erbij als een vod. Op slag was ik nuchter. Die nacht belde ik alcoholcoach Michael Niclaus. Ik mocht de volgende dag op gesprek.”
Frederik volgde verschillende intensieve sessies. De eerste sessie huilde hij alle pijn eruit. Hij kreeg concrete tips mee naar huis, moest een dagboek bijhouden en bepaalde uitlokkende situaties vermijden. “Is dat nu echt voor de rest van mijn leven?”, vroeg hij zich af. “Mag ik dan echt nooit nog een pintje drinken? Wat moet ik doen tijdens recepties? En wat moet ik mijn vrienden en collega’s zeggen als ze mij een glas aanreiken?”
Daarom vermeed hij een week lang sociaal contact en vertaalde hij zijn emoties in dagboekteksten en brieven naar dierbaren. 62 dagen lang vulde hij dat dagboek aan, tot hij voelde dat het niet meer nodig was. Stilaan werd de drang om te drinken overgenomen door trots. Omdat hij erin slaagde om nee te zeggen, om door te zetten, om zijn alcoholverslaving te overwinnen. Die trots stimuleerde hem om door te gaan.
Ook fysiek begon hij op te knappen. “Ik sliep goed, had geen last meer van zuren en kon dus zonder pijn in bed liggen. Ik ademde dieper en kreeg een heldere geest. Mijn nieren deden geen pijn meer en ik had geen kneuzingen door valpartijen.”
Zonder professionele hulp had Frederik niet kunnen stoppen met drinken, gelooft hij. In die eerste fragiele fase is de hulp van een coach of therapeut onontbeerlijk. Die biedt je handvaten waarmee je aan de slag kan gaan, zowel in de vorm van emotionele ondersteuning als praktische tips.
Maar uiteraard is het de verslaafde zelf die het werk moet doen. “Als je brieven schrijven belachelijk vindt, gaat het niet lukken”, waarschuwt Frederik. “Je moet je volledig overgeven aan de hulp die je krijgt. Je mag geen weerstand bieden. Ik had een jaar voordien ook al eens Michael gecontacteerd, maar ik was er nog niet klaar voor. Blijkbaar zat ik nog niet diep genoeg. Na die reis naar Kopenhagen wel, dan pas kon ik me helemaal overgeven aan beter worden.”
Ook de externe druk van Frederiks vrouw, moeder en schoonmoeder was een belangrijke factor. Zijn huwelijk zou stranden, er moest iets gebeuren. Zij gaven hem duidelijke grenzen, maar steunden hem ook. Samen met hen telde hij de dagen die hij niet dronk, wat een extra stimulans was en hem trots maakte.
Ook de groepsgesprekken met andere ex-verslaafden helpen. Omdat hij erin slaagt om nuchter te blijven is hij een inspiratiebron voor anderen. Hervallen is daarom iets groter dan hijzelf, hij kan dat echt niet maken.
Frederik raadt verslaafden die willen stoppen met drinken daarom aan om meteen open kaart te spelen met hun omgeving. Niet alleen zijn vrienden, maar ook zijn dichte collega’s zijn op de hoogte. “Zelfs op restaurant zeg ik het meteen tegen de ober. Ik geef aan dat ik zeker niets mag eten of
drinken waar alcohol in zit en ik vraag naar alternatieven. Ik krijg daar altijd heel positieve reacties op.”
Helaas heeft niet iedereen een ondersteunende dichte kring. Veel volwassenen zijn eenzaam, al dan niet door het isolement tijdens de coronacrisis. Plan daarom activiteiten. Wie wil stoppen met drinken moet extra aandacht vestigen op zijn agenda. Lege momenten kunnen immers opgevuld worden met drinken en zijn dus de gevaarlijkste.
Toen Frederik net gestopt was met drinken spendeerde hij uren op veilingwebsites om spullen te kopen en verkopen. Hij lapte oude meubelen op en verkocht die. Zo had hij iets om handen en kroop hij moe in bed. Nu doet hij vrijwilligerswerk in de schoolvakanties om nuttig bezig te blijven tijdens die rustige periodes. Wie geen hobby heeft, kan gaan wandelen, fietsen of vrijwilligerswerk doen.
Daarnaast is Frederik ook voorzichtig met de tijd die hij in uitlokkende situaties spendeert. “Je moet je omgeving aanpassen. Ik ga daarom niet naar een vrijgezellenfeest en ik blijf maar een korte tijd op recepties. Als je op een feest bent en je krijgt het lastig, ga dan naar huis. Verwacht niet dat je in elke situatie sterk moet blijven, haal jezelf uit een omgeving als die ervoor kan zorgen dat je hervalt.”
Maar misschien de moeilijkste uitdaging aan een nuchter leven is het in de ogen kijken van de redenen waarom de verslaving aanvankelijk begon. Wie drinkt wil onbewust zijn, die wil geen pijn of verdriet meer voelen. Stoppen met drinken is dan beangstigend. Toch is Frederik ook daar positief over.
“Toen ik dronken was, huilde ik voor de kleinste dingen maar dat was geen echt verdriet. Mijn emoties gingen niet diep genoeg, ik doorleefde ze niet. Dat verdriet bleef zitten in mijn lijf en ik greep naar de fles. Nu ik nuchter ben, voel ik die pure emoties. Omdat ik ze nu wel toelaat verdwijnen ze ook terug”, aldus Frederik.
Samen met een coach of therapeut kun je de oorzaken van een alcoholverslaving begrijpen en aanvaarden. Door ze op papier te zetten, bijvoorbeeld in een brief naar een dierbare, kun je die demonen loslaten.
Frederik voelt intussen geen constante drang meer om te drinken. “Alcohol is een monster in jezelf. Als je dat monster kwijt bent, voel je je vrij. De eerste drie maanden waren moeilijk en wat zoeken. Je moet daardoor. Erna merk je alle voordelen op en is het makkelijker. De weg naar de voordelen ligt open, je moet die gewoon bewandelen.”
De voordelen van een nuchter leven volgens Frederik
“Niet meer moeten liegen, vertrouwen van dierbaren, geen gevaar meer voor anderen op de weg”