Ik kreeg dit artikel van een bezorgde ouder en haar visie rond alcohol. Ik wil dit artikel zeker met jullie delen!

Er is iets vreemds aan de hand in onze maatschappij.

Als moeder van twee tieners van 16 en 19 jaar word ik stilaan radeloos. Is het echt zo dat de maatschappij mijn kinderen verslaafd maakt aan alcohol? Wie bedenkt zo’n complot?

Eind oktober, de herfstvakantie begint en mijn 16-jarige zoon gaat met vrienden naar een chirofuif. Wat ben ik blij te horen dat ze aan de ingang een bandje met kleur krijgen volgens leeftijd: 18, 16 of jonger. Dan is mijn kind tenminste in goede handen… Met een gerust gemoed ga ik hem afzetten aan de ingang. Met de fiets durf ik (nog) niet toelaten. Wat als hij dronken naar huis fietst?

De volgende ochtend volgt een stevige kater op mijn nochtans nuchtere maag als ik het relaas van mijn zoon aanhoor: “Die bandjes betekenden NIETS, alles wat we bestelden, werd geschonken.” Euh, kreeg de 15-jarige vriend dan ook alcohol? “Ja, mama! Zo erg is dat toch niet? Doe eens normaal! Iedereen drinkt! Wat is jouw probleem!”

Ontnuchterend

Inderdaad, als ik rond mij kijk, zie ik massaal veel alcohol. In het straatbeeld, op televisie, in De Kampioenen met de dagschotel van Xavier en de porto van Carmen, in de sportclub, enz… Werkelijk overal! Drinken deed ik enkel bij een speciale gelegenheid: op een receptie, op een feest, met Nieuwjaar. Nu is er geen amusement zonder alcohol meer!

Gisteren supporterde ik op de sportwedstrijd van mijn zoon. De trainer gaf een rondje na een goeie match! De jongens (15-16 jaar) bestelden allemaal bier. Logisch… wie durft op die leeftijd als enige een colaatje vragen? Euh, sinds wanneer mogen 15-jarigen alcohol drinken? Heb ik iets gemist? Zelfs op 16 jaar vind ik het nog compleet onverantwoord. De hersenen van die jongeren zijn niet eens volgroeid.

De meeste ouders zien het probleem niet

De meeste ouders vonden het geen enkel probleem, hun zoon met een flinke pint: “Nu zijn we er tenminste bij als ze alcohol drinken! Denk je nu echt dat die jongens niet drinken als ze uitgaan?” Zelf zitten de vaders op dat moment al aan hun 3de pint, en sommige moeders beginnen aan een wijntje. Ik ben de enige ouder die zich vragen stelt bij dit spektakel en krijg te horen dat ik niet moet zeuren. Wat is er nu mis met één pintje?? Overdrijf je nu niet?? Dat is het nu nét, het blijft nooit bij één pintje. Een uurtje later zie ik ze vertrekken mèt de auto en sommigen met 5/6 pinten in de kraag. Laten we dan maar hopen dat er controle is, denk ik bij mezelf.

Mijn 19-jarige dochter is een wijze meid. Na een jaar uitwisseling in Japan begeeft ze zich onder de Vlaamse studenten. Onlangs kwam ze thuis na een kroegentocht van een jarige vriendin. Iedereen kon 12 bonnetjes voor 8 euro kopen, waarmee ze enkel bier konden bestellen. Twee uurtjes later was ze alweer thuis, lichtjes ontgoocheld omdat er geen gesprek meer mogelijk was. Iedereen was zat… Zij vraagt zich af waar onze jongeren mee bezig zijn in hun vrije tijd. In Japan is alcohol verboden onder de 20, jongeren ontdekken zichzelf en hun talenten door samen hun grenzen te verleggen, in een sportclub, creaclub, kookclub, dansclub, enz… Daardoor ontdekken ze al hun mogelijkheden en interesses in het leven. Veel studenten hier lijken niet te beseffen dat het leven ongelooflijk veel mooie dingen te bieden heeft. “Waarom zou je gaan drinken, als je zoveel dromen kan waarmaken? Wat een verspilling!”

Zei ik net al dat ze ‘heel wijs’ is?

Utopie?

Ooit zou ik graag wakker worden in een maatschappij zonder alcohol, een wereld waarin mensen weer gaan voor verbinding, voor liefde, voor rust en stilte, voor waardering, voor waardevolle ontspanning en voor respect voor elkaar en voor zichzelf. Zien wij onze jongeren graag genoeg om hen het voorbeeld te geven van nuchtere ouders die geen drugs nodig hebben om een geweldig leven te leiden?

Inge Peeters

Jullie mogen steeds ook jullie visie hieronder neerschrijven 🙂