fbpx
0
Geen categorie

Alcohol drinken is zo ontzettend cool!

By 29 november 2016 september 7th, 2019 5 Comments

Ik kreeg dit artikel van een bezorgde ouder en haar visie rond alcohol. Ik wil dit artikel zeker met jullie delen!

Er is iets vreemds aan de hand in onze maatschappij.

Als moeder van twee tieners van 16 en 19 jaar word ik stilaan radeloos. Is het echt zo dat de maatschappij mijn kinderen verslaafd maakt aan alcohol? Wie bedenkt zo’n complot?

Eind oktober, de herfstvakantie begint en mijn 16-jarige zoon gaat met vrienden naar een chirofuif. Wat ben ik blij te horen dat ze aan de ingang een bandje met kleur krijgen volgens leeftijd: 18, 16 of jonger. Dan is mijn kind tenminste in goede handen… Met een gerust gemoed ga ik hem afzetten aan de ingang. Met de fiets durf ik (nog) niet toelaten. Wat als hij dronken naar huis fietst?

De volgende ochtend volgt een stevige kater op mijn nochtans nuchtere maag als ik het relaas van mijn zoon aanhoor: “Die bandjes betekenden NIETS, alles wat we bestelden, werd geschonken.” Euh, kreeg de 15-jarige vriend dan ook alcohol? “Ja, mama! Zo erg is dat toch niet? Doe eens normaal! Iedereen drinkt! Wat is jouw probleem!”

Ontnuchterend

Inderdaad, als ik rond mij kijk, zie ik massaal veel alcohol. In het straatbeeld, op televisie, in De Kampioenen met de dagschotel van Xavier en de porto van Carmen, in de sportclub, enz… Werkelijk overal! Drinken deed ik enkel bij een speciale gelegenheid: op een receptie, op een feest, met Nieuwjaar. Nu is er geen amusement zonder alcohol meer!

Gisteren supporterde ik op de sportwedstrijd van mijn zoon. De trainer gaf een rondje na een goeie match! De jongens (15-16 jaar) bestelden allemaal bier. Logisch… wie durft op die leeftijd als enige een colaatje vragen? Euh, sinds wanneer mogen 15-jarigen alcohol drinken? Heb ik iets gemist? Zelfs op 16 jaar vind ik het nog compleet onverantwoord. De hersenen van die jongeren zijn niet eens volgroeid.

De meeste ouders zien het probleem niet

De meeste ouders vonden het geen enkel probleem, hun zoon met een flinke pint: “Nu zijn we er tenminste bij als ze alcohol drinken! Denk je nu echt dat die jongens niet drinken als ze uitgaan?” Zelf zitten de vaders op dat moment al aan hun 3de pint, en sommige moeders beginnen aan een wijntje. Ik ben de enige ouder die zich vragen stelt bij dit spektakel en krijg te horen dat ik niet moet zeuren. Wat is er nu mis met één pintje?? Overdrijf je nu niet?? Dat is het nu nét, het blijft nooit bij één pintje. Een uurtje later zie ik ze vertrekken mèt de auto en sommigen met 5/6 pinten in de kraag. Laten we dan maar hopen dat er controle is, denk ik bij mezelf.

Mijn 19-jarige dochter is een wijze meid. Na een jaar uitwisseling in Japan begeeft ze zich onder de Vlaamse studenten. Onlangs kwam ze thuis na een kroegentocht van een jarige vriendin. Iedereen kon 12 bonnetjes voor 8 euro kopen, waarmee ze enkel bier konden bestellen. Twee uurtjes later was ze alweer thuis, lichtjes ontgoocheld omdat er geen gesprek meer mogelijk was. Iedereen was zat… Zij vraagt zich af waar onze jongeren mee bezig zijn in hun vrije tijd. In Japan is alcohol verboden onder de 20, jongeren ontdekken zichzelf en hun talenten door samen hun grenzen te verleggen, in een sportclub, creaclub, kookclub, dansclub, enz… Daardoor ontdekken ze al hun mogelijkheden en interesses in het leven. Veel studenten hier lijken niet te beseffen dat het leven ongelooflijk veel mooie dingen te bieden heeft. “Waarom zou je gaan drinken, als je zoveel dromen kan waarmaken? Wat een verspilling!”

Zei ik net al dat ze ‘heel wijs’ is?

Utopie?

Ooit zou ik graag wakker worden in een maatschappij zonder alcohol, een wereld waarin mensen weer gaan voor verbinding, voor liefde, voor rust en stilte, voor waardering, voor waardevolle ontspanning en voor respect voor elkaar en voor zichzelf. Zien wij onze jongeren graag genoeg om hen het voorbeeld te geven van nuchtere ouders die geen drugs nodig hebben om een geweldig leven te leiden?

Inge Peeters

Jullie mogen steeds ook jullie visie hieronder neerschrijven 🙂

 

5 Comments

 • Sophie schreef:

  Dag Inge, wat een verademing om jouw relaas te lezen. Hoe herkenbaar. Ook wij vinden dat er te losjes met alcohol wordt omgegaan. wij hebben thuis ook jeugd in huis, een 18 en een 15 jarige. Alcohol is voor hen zo vreselijk normaal. Wat mij nog meer beangstigd is de omgeving: zowat iedereen vind alcohol heel normaal. Wij niet, wij worden scheef bekeken, wij krijgen de opmerkingen te slikken: droogstoppels, niet normaal, overdrijft es niet enz enz. Die opmerkingen komen van volwassen mensen, van familie, van vrienden!!! Familie en vrienden vinden het normaal en heel erg grappig om 14-jarigen alcohol in te schenken: ééntje, komaan, een aperitiefje, een pisang dat is niet zo erg ( wat?!). Gelukkig deelt mijn partner dezelfde mening en staan we sterk in het ‘neen’ zeggen en kunnen we voet bij stuk houden. ik kan me voorstellen dat jongeren niet zo sterk staan, niet durven ‘neen’ zeggen. En eens de jeugd begint uit te gaan, dan ben je er als ouder niet meer bij… heel beangstigend. volgend jaar mag ook de jongste het uitgaansleven gaan verkennen, ik hou m’n hart vast. Wij praten er vaak over thuis, over wat alcohol met een mens doet, waarom alcohol met mate moet genuttigd worden en liefst niet op jonge leeftijd. Maar het lijkt vaak vechten tegen de bierkaai: al die zoete limonade alcohol die,zo hip, stoer, fun, zo onschuldig word aangeprezen, die bovendien zo makkelijk te verkrijgen is….bovendien lijken wij wel de enige ouders die een probleem hebben met hoe met alcohol word omgegaan.

 • Inge Peeters schreef:

  Dag Sophie, ook voor mij is je reactie een verademing. Bedankt daarvoor! We hebben dezelfde ervaringen: de maatschappij, de ouders zien niet dat die houding tov alcohol niet normaal en gevaarlijk is. Goed dat wij er zijn om die trend te keren, om mensen bewust te maken en hopelijk brengt dat toch iets teweeg bij ouders. Uiteindelijk willen we toch allemaal dat onze kinderen alle kansen krijgen en grijpen in hun leven !

 • Lisa schreef:

  Ik ben 25 en drink nooit. De reden? Ik lust het gewoon niet. Dus als mensen afkomen met ‘je moet dat leren drinken’ denk ik altijd: waarom zou ik dat willen leren? Ik wil toch ook niet ‘leren’ roken? Roken wordt stilletjes aan meer geband uit de maatschappij, maar alcohol wordt steeds maar meer aanvaard. ‘Het hoort bij onze cultuur’, yeah right! Tegen een pintje of een glaasje wijn drinken heb ik niets, maar daar blijft het vaak helaas niet bij. Want veel mensen hebben alcohol ‘nodig’ om zich te amuseren. Dat klopt toch niet meer? De beste feestjes zijn voor mij nog altijd de feestjes waar amper gedronken wordt: dan is er ook amper ambras. Er zou wat mij betreft zeker vaker gecontroleerd mogen worden, want hoeveel ongevallen gebeuren er niet waar minstens een van de partijen dronken is? Toen ik net mijn rijbewijs had en ik op stap ging met vrienden zeiden mijn ouders altijd ‘wees voorzichtig, ik weet dat we jou kunnen vertrouwen, maar ik vertrouw de rest niet’. Dat zegt al genoeg, niet?

 • Ellen schreef:

  Het is inderdaad spijtig genoeg waar. En inderdaad overal doet iedereen of het de normaalste zaak van de wereld is. Het is vrijdag en facebook staat vol met berichtjes dat hierop gedronken moet worden, het erge vind ik ook dat dit zelf op de radio gezegd worden, en inderdaad op televisie series is het ook heel normaal, zo wordt er zelf in ‘thuis’ heel vaak gedronken…. Ik herken het ook dat alcohol vooral bier voor mij iets is dat eigenlijk niet lekker is. Toch niet de eerste keren, dat moet je leren drinken… Hoe belachelijk/erg is dat eigenlijk!
  Ikzelf merk ook dat het lastig is om het bij eentje te houden. Je wordt losser en tis plezant dus de volgende volgt vaak heel snel. Gelukkig drink ik niet veel en heb ik echt geleerd om dit met mate te doen en dat is omdat ik heb gezien/ervaart wat het allemaal moet een mens doet. Mijn zus worstelt hier enorm mee. Ik moet er geen doekjes om wentelen, ze is een alcoholist… Ze is 28jaar en echt een mooie fijne slimme madame tot dat ze drinkt, dan verandert ze in iets zieligs en kan je er niets meer mee aanvangen. Het is heel moeilijk om met haar hier een gesprek over aan te gaan/ haar te helpen. Het is dan ook heel frustrerend dat veel mensen zo licht met drank om gaan! Ons mama is nu al bang wat de eindejaarsfeesten zullen brengen want ja hier hoort natuurlijk alcohol bij.
  Vond de zin “Waarom zou je gaan drinken, als je zoveel dromen kan waarmaken? Wat een verspilling!” heel mooi! Wat heb jij een coole dochter!

 • Vincent schreef:

  Ik heb al meer dan 3 jaar een alcoholprobleem. Ik ben nu terug aan het afkicken. Ik heb zelf geen kinderen maar op de social media staat iedereen met een glaasje in de hand. En de sfeer errond wordt enorm geidealiseerd, Ge moet precies alcohol gebruiken om plezier te maken. Ik ben dus voor de kinderen van mijn zus bezorgd. We zijn al erfelijk belast maar ge moogt de deur niet uitstappen of tv aanzetten of ge ziet alcohol. En dan bij mijn zus haar schoonthuis zien ze ook veel alcohol. Voor elke gelegenheid moet daan een fles cava bij. Ze spreken ook al dat ze moeten aperitieven. Dus er is een probleem in de maatschappij!

Leave a Reply