De combinatie van alcohol en ADHD roept zowel nieuwsgierigheid als zorg op. Met de toename van bewustzijn rondom ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) groeit ook de aandacht voor de complicaties die kunnen ontstaan bij het mengen van alcohol met deze aandoening. Het begrijpen van de relatie tussen alcohol en ADHD is niet alleen voor personen die zelf met ADHD leven, maar ook voor hun naasten en de gemeenschap als geheel, van essentieel belang. Een goed inzicht in hoe de twee elkaar beïnvloeden, kan helpen bij het ontwikkelen van effectievere ondersteuningsstrategieën en het verminderen van de risico’s verbonden aan alcoholgebruik bij personen met ADHD.

In deze blog bespreken we de interactie tussen ADHD en het gebruik van alcohol, het ADHD-alcoholeffect, waarom individuen met ADHD vaak naar alcohol grijpen en de consequenties die dit kan hebben. We gaan dieper in op de risico’s van het mengen van alcohol met ADHD-medicijnen en bieden strategieën om alcoholmisbruik te verminderen bij personen met ADHD. Met een begrijpende aanpak hopen wij jullie te voorzien van informatie en hulpmiddelen die nodig zijn om het navigeren door de uitdagingen van ADHD en alcoholgebruik te vergemakkelijken.

Een gecompliceerde relatie

De relatie tussen ADHD en alcoholgebruik is complex. Alcoholverslaving en ADHD worden vaak samen aangetroffen bij dezelfde persoon. Helaas verergert alcoholisme de symptomen van ADHD, en omgekeerd. Uit onderzoek blijkt dat mensen met ADHD vaker afhankelijk worden van alcohol dan mensen zonder deze aandoening. Dit risico op verslaving kan verder versterkt worden door verschillende factoren, zoals:

 • Impulsiviteit
  Mensen met ADHD hebben vaak moeite om impulsen te beheersen, wat kan leiden tot overmatig alcoholgebruik.
 • Zoeken naar prikkels
  Personen met ADHD zoeken vaak naar prikkels en spanning, wat alcohol kan bieden.
 • Neiging tot zelfmedicatie
  Sommigen gebruiken alcohol om symptomen van ADHD, zoals angst en rusteloosheid, te verlichten.

Wat de wetenschap zegt
Studies tonen aan dat tussen 17% en 45% van de mensen met ADHD uiteindelijk alcoholproblemen ontwikkelt. De overgang van matig naar problematisch alcoholgebruik verloopt bij hen vaak sneller dan bij mensen zonder ADHD. Dit wordt mede veroorzaakt door impulsief gedrag en een verminderde werking van het beloningscentrum in de hersenen, wat ook kenmerkend is voor ADHD.

Effecten van alcohol op ADHD

Alcohol kan kalmerend zijn. Daarom gebruiken veel mensen het om te ontspannen. In het geval van mensen met ADHD zullen velen alcohol gebruiken om de hyperactiviteit te kalmeren. Alcohol kan echter vaak het tegenovergestelde effect hebben en de symptomen van ADHD verergeren, zoals verminderde aandacht en verhoogde impulsiviteit. Bovendien kunnen alcohol en ADHD-medicijnen zoals methylfenidaat en dexamfetamine elkaar negatief beïnvloeden, wat leidt tot een verhoogde concentratie van deze medicijnen in het bloed en ergere bijwerkingen. Door deze complexe relatie is het essentieel dat zowel mensen met ADHD als zorgverleners zich bewust zijn van de risico’s en de noodzaak van aangepaste behandelstrategieën om het gebruik van alcohol te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hieronder volgt een overzicht van hoe alcohol ADHD beïnvloedt.

Kortetermijneffecten
Voor iemand met ADHD kan alcoholgebruik aanvankelijk rustgevend lijken, omdat het de overactiviteit in de hersenen dempt. Dit kan een gevoel van tijdelijke verlichting bieden van de constante mentale drukte. Echter, alcohol beïnvloedt ook je aandacht en kan deze verder verslechteren. Het kan ervoor zorgen dat je nog minder goed in staat bent om je te concentreren op taken of gesprekken. Daarnaast kan je impulsiviteit toenemen; onder invloed van alcohol kun je sneller beslissingen nemen zonder de gevolgen goed te overwegen, wat kan leiden tot risicovol gedrag.

Langetermijneffecten
Op de lange termijn kan regelmatig alcoholgebruik de symptomen van ADHD verergeren. Het kan bijdragen aan een verminderd vermogen om goed te functioneren in je dagelijks leven, wat de uitdagingen die je al ervaart door ADHD kan vergroten. Als je medicatie voor ADHD gebruikt, zoals methylfenidaat of dexamfetamine, kan alcoholgebruik de effectiviteit van deze medicijnen verminderen of zelfs gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken door veranderingen in de medicijnspiegels in je bloed.
Bovendien is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Mensen met ADHD worden sneller afhankelijk van alcohol dan mensen zonder deze aandoening. Dit wordt deels veroorzaakt door de neiging tot zelfmedicatie en de verhoogde impulsiviteit. Het risico op terugval na herstel van alcoholproblematiek is ook groter, wat wijst op de noodzaak van specifieke ondersteuning en behandeling voor mensen met ADHD die kampen met alcoholgebruik.

Waarom ADHD-patiënten vaak naar alcohol grijpen

Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat iemand met ADHD naar alcohol grijpt en afhankelijkheid ontwikkelt.

Psychologische factoren
Een belangrijke reden waarom ADHD-patiënten mogelijk naar alcohol grijpen, is vanwege de neiging tot zelfmedicatie. Alcohol kan de symptomen van ADHD, zoals hyperactiviteit en impulsiviteit, tijdelijk verlichten. Dit biedt een kortstondige ontsnapping aan de dagelijkse uitdagingen en problemen, zoals conflicten of financiële zorgen, die vaak gepaard gaan met ADHD.
Sommige mensen met ADHD hebben moeite om alcohol te vermijden of om te stoppen met bingedrinken vanwege impulsiviteit. Anderen geloven misschien dat alcohol hun rusteloosheid kan onderdrukken en hen kan kalmeren.
Omdat mensen met ADHD geneigd zijn naar beloningen te zoeken, kunnen ze ook naar alcohol grijpen vanwege de aanvankelijke plezierige effecten. Wanneer iemand alcohol drinkt, produceert het lichaam extra dopamine, wat de beloningscentra in onze hersenen beïnvloedt. Als gevolg hiervan kunnen de effecten van alcohol aanvankelijk belonend aanvoelen voor mensen met ADHD.

Sociaal-culturele invloeden
Sociale factoren spelen ook een significante rol in het gebruik van alcohol onder mensen met ADHD. Door de stoornis vinden ze het misschien moeilijk om gezonde sociale relaties te onderhouden. Alcohol kan dan functioneren als een sociaal smeermiddel, waardoor ze zich tijdelijk minder angstig voelen in sociale situaties en makkelijker interacties aangaan. Dit kan echter leiden tot een verhoogd gebruik van alcohol als een middel om sociale barrières te overwinnen, wat de kans op misbruik vergroot.

Risico’s van alcoholgebruik bij ADHD-medicijnen

Het is belangrijk om te weten dat wanneer ADHD-medicatie en alcohol worden gecombineerd, ze veel negatieve fysieke, emotionele en mentale gezondheidseffecten kunnen hebben. Alcohol kan bovendien de werking van deze medicijnen verstoren. Het kan de concentratie van deze medicijnen in het bloed verhogen, wat bijwerkingen zoals rusteloosheid, angst en stemmingswisselingen kan verergeren. Dit komt doordat alcohol de afbraak van medicatie in het lichaam kan vertragen, waardoor de effecten onvoorspelbaar en potentieel gevaarlijk worden. Enkele gezondheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan zijn:

 • Verminderde coördinatie
 • Tragere reactietijden
 • Hartaanvallen
 • Epileptische aanvallen
 • Depressie
 • Verhoogde bloeddruk
 • Onregelmatige hartslag

Strategieën om alcoholmisbruik te verminderen bij ADHD-patiënten

Voor mensen met ADHD is het cruciaal om bewust om te gaan met alcoholgebruik. Gedragsmatige strategieën, zoals het stellen van duidelijke grenzen voor jezelf en het vermijden van situaties waarin de verleiding om te drinken groot is, kunnen helpen. Het is ook belangrijk om alternatieve copingmechanismen te ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van alcohol, zoals sporten, meditatie of het aangaan van hobby’s die concentratie en aandacht vereisen.

Medische en therapeutische interventies
Naast gedragsaanpassingen is professionele hulp vaak noodzakelijk. Psycho-educatie over ADHD en de risico’s van alcoholgebruik kan jou en je naasten helpen om de aandoening beter te begrijpen en te accepteren. Individuele therapie, gecombineerd met groepstraining en peer support, biedt vaak de beste resultaten. Medicatie kan ook een rol spelen, maar het is essentieel dat deze wordt beheerd door een professional, vooral als je al alcohol gebruikt. Het nauwkeurig afstemmen van ADHD-medicatie kan helpen om de behoefte aan zelfmedicatie met alcohol te verminderen.

Hier heb je een overzicht van tips en adviezen:

 • Zoek professionele hulp
  Als je merkt dat je alcohol gebruikt om met ADHD om te gaan, zoek dan hulp bij een professional. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie kunnen helpen.
 • Wees bewust van triggers
  Identificeer situaties waarin je geneigd bent om alcohol te drinken en probeer deze te vermijden of anders te benaderen.
 • Gebruik alternatieven
  Zoek naar gezonde alternatieven om met ADHD-symptomen om te gaan, zoals sporten, meditatie of het beoefenen van een hobby.
 • Gestructureerde routine
  Maak een goed gedefinieerd schema. Het kan helpen bij het beheren van tijd en activiteiten, waardoor de kans op impulsieve beslissingen, zoals overmatig drinken, wordt verminderd. Bovendien kan een routine die gezonde gewoonten omvat, stress verminderen en de algehele fysieke gezondheid verbeteren, waardoor cravings minder waarschijnlijk worden.
 • Blijf verbonden
  Praat met vrienden en familie over je struggles. Een ondersteunend netwerk kan enorm helpen bij het navigeren door uitdagingen.

Door deze strategieën te volgen, kun je de controle over je leven hervinden en het risico op alcoholmisbruik minimaliseren.

Veelgestelde vragen

Kunnen mensen die aan ADHD lijden alcohol drinken?
Ja, mensen met ADHD kunnen alcohol drinken, maar het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s en complicaties.

Is het veilig om ADHD-medicatie te combineren met alcohol?
Nee, het wordt niet aanbevolen. Alcohol kan interfereren met de effectiviteit van de medicatie en onvoorspelbare en gevaarlijke interacties veroorzaken.

Kan alcohol ADHD-symptomen verergeren?
Ja, alcohol kan de symptomen van ADHD verergeren en de effectiviteit van medicatie verminderen.

Is er een veilige manier voor mensen met ADHD om alcohol te drinken?
Het is belangrijk om bewust en matig te zijn. Overleg altijd met een arts of specialist voordat je beslissingen neemt over alcoholgebruik.

Behandeling voor verslaving aan alcohol en ADHD

ADHD en alcoholverslaving kunnen ontmoedigend en isolerend aanvoelen. Het vinden van de kern van het probleem is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Als jij of een geliefde lijdt aan ADHD en alcoholisme, maar niet weet waar je naartoe moet, weet dan dat je niet alleen bent. De Beste Beslissing is toegewijd aan het bieden van compassievolle, hoogwaardige diensten om je te helpen ADHD en alcoholverslaving aan te pakken. We bieden een gepersonaliseerd zorgprogramma om je te helpen een gezond, productief en nuchter leven te leiden.

Neem vandaag nog contact op voor persoonlijk advies en ondersteuning. Samen kunnen we niet alleen de uitdagingen van ADHD en alcoholgebruik aangaan, maar ook een stap zetten richting een gezonder en gelukkiger leven.

Als je meer wilt weten over alcoholisme, blijf dan onze blogs volgen en deel deze waardevolle informatie met je vrienden en familie. Blijf geïnformeerd en blijf veilig.

Onthoud, samen kunnen we alcoholverslaving verslaan.

Coaching 1 op 1

Als je geïnteresseerd bent in coaching, beginnen we altijd met een kennismakingssessie. Deze sessie kan 1 uur of 100 minuten duren. Een sessie van 1 uur kan online plaatsvinden. Kies je voor een sessie van 100 minuten, dan kan deze zowel online als persoonlijk bij mij plaatsvinden, wat altijd een aangename ervaring is.