Hoe beïnvloedt alcohol je hersenen? Alcohol heeft verdovende effecten die de werking van de hersenen beïnvloeden. Het verstoort de communicatie tussen zenuwcellen, wat leidt tot veranderingen in emoties, waarneming en gedrag. Naarmate je meer drinkt, nemen deze effecten toe. Zelfs een paar glazen kunnen je coördinatie, geheugen en besluitvorming al beïnvloeden.

In deze blog bespreken we de korte- en langetermijneffecten van alcoholgebruik op de hersenen. We kijken naar black-outs, geheugenproblematiek, verhoogd risico op dementie en de gevolgen van alcoholverslaving. Ook bespreken we tips en adviezen om hersenschade door alcohol te voorkomen en geven antwoord op veelgestelde vragen. Lees verder om te begrijpen waarom alcohol slecht is voor je hersenen.

Kortetermijneffecten

Wanneer je alcohol drinkt, begint het snel in je bloedbaan te circuleren en bereikt al heel snel je hersenen. Alcohol heeft daardoor direct invloed op verschillende hersenfuncties, waaronder cognitie, motoriek, gedrag en fysiologische processen.

Veranderingen in cognitie
De cognitieve hersenfuncties zijn verantwoordelijk voor het opnemen en verwerken van informatie. Alcohol beïnvloedt deze hersenfuncties, waardoor rationeel denken en het reguleren van je gedrag moeilijker wordt.
De prefrontale cortex, die betrokken is bij zelfcontrole en impulsbeheersing, functioneert minder goed. Hierdoor schat je situaties minder snel als bedreigend in en vallen persoonlijke remmingen weg. Je bent geneigd je alleen te richten op wat het meest opvalt (tunnelvisie) en reageert impulsief zonder acht te slaan op de consequenties. Het gedrag van anderen wordt ook makkelijker verkeerd geïnterpreteerd, wat kan leiden tot agressie.

Inzicht en coördinatievermindering
Alcohol verstoort de communicatie tussen de hersencellen. Dit leidt tot een afname in reactiesnelheid, verminderde coördinatie en een slechtere besluitvorming. Je krijgt een smaller gezichtsveld (ook wel tunnelvisie genoemd), wat gevaarlijk is in het verkeer.
De kleine hersenen, die zorgen voor bewegingscoördinatie, functioneren slechter, waardoor het moeilijk wordt om het evenwicht te bewaren en recht te lopen. Verder krijg je ook moeite met bepaalde bewegingen. Dit verhoogt het risico op ongevallen en verwondingen.

Geheugenverlies
Een keer overmatig drankgebruik of bingedrinken kan al leiden tot black-outs of geheugenverlies. Dit komt doordat alcohol de werking van de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor geheugen en leren, verstoort.

Verandering in gedrag en stemming
Alcohol beïnvloedt neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Dit zorgt voor stemmingswisselingen, agressie en/of depressie. Veel mensen ervaren een gevoel van euforie gevolgd door lethargie (een ziekelijke slaapzucht, gepaard gaande met dufheid en mentale inertie) en somberheid.

Fysiologische effecten
Dit zijn veranderingen in het lichaam die niet direct tot gezondheidsschade leiden. Maar overmatig alcoholgebruik kan ook voor zulke veranderingen zorgen, bijvoorbeeld: je polsslag en ademhaling versnellen en je krijgt een warm gevoel. Je smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen. Bij hoge doses kunnen misselijkheid en braken optreden.

Langetermijneffecten

Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan ernstige gevolgen hebben voor je hersenen. Het tast zowel je korte- als langetermijngeheugen aan, wat invloed heeft op je vermogen om te redeneren, je gedrag en emoties. Hier zijn enkele van de meest voorkomende langetermijneffecten:

Cognitieve achteruitgang
Mensen die overmatig alcohol gebruiken zullen een algemene afname van hun cognitieve vaardigheden merken, inclusief problemen met aandacht, probleemoplossingen en geheugen. Dit vergroot het risico dat je het vermogen verliest om nieuwe informatie op te slaan in je langetermijngeheugen en kan leiden tot andere neurodegeneratieve aandoeningen.

Neurologische afwijkingen
Het risico op beroerte, dementie, slaapstoornissen, depressie en andere aandoeningen neemt toe bij alcoholmisbruik. Het kan ook leiden tot epilepsie en een verminderde intellectuele capaciteit.

Neurale schade
Alcohol is giftig voor hersencellen. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een ernstig tekort aan vitamine B1 (thiamine), wat de stofwisseling verstoort. Dit leidt tot de ontwikkeling van het Wernicke-Korsakov syndroom, een aandoening waarbij een deel van de hersenen is beschadigd. Mensen met dit syndroom kunnen ernstige neurologische symptomen ervaren, zoals verwarring, oogbewegingsstoornissen en problemen met spiercoördinatie.

Psychische aandoeningen
Het risico op psychische aandoeningen neemt aanzienlijk toe bij extreem alcoholgebruik. In extreme gevallen kan een ‘alcoholpsychose’ optreden, waarbij je het contact met de realiteit verliest. De symptomen van alcoholpsychose kunnen worden onderverdeeld in positieve en negatieve symptomen:

  • Ervaar je dingen die er niet zijn, zoals hallucinaties en waanideeën? Dan spreken we van positieve symptomen.
  • Ervaar je dingen minder of helemaal niet die er wel moeten zijn? Dan spreken we van negatieve symptomen. Dit kan zich vaak uiten in een gebrek aan initiatief, vermoeidheid en een vlakke stemming.

Tips en adviezen

Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s en je drinkpatroon onder controle te houden. Hoewel het beste advies is om geen alcohol te drinken zijn er enkele andere tips en adviezen om de effecten van alcohol op je hersenen te minimaliseren.

Drink met mate
Evalueer hoeveel en hoe vaak je drinkt. Ervaar je black-outs of geheugenverlies? Dit zijn waarschuwingssignalen voor overmatig alcoholgebruik.

Eet altijd voordat je drinkt
Ga je drinken? Zorg er dan voor dat je altijd eet voordat je gaat drinken. Voedsel op je maag kan de opname van alcohol in het bloed vertragen en de effecten ervan verminderen. 

Blijf gehydrateerd
Om uitdroging en kater te voorkomen is het aangeraden om water te drinken tussen de alcoholische dranken.

Ken je grenzen
Wees bewust van je eigen alcohol tolerantie en drink niet meer dan je aankunt.

Alternatieven voor alcohol
Het beste advies om geen alcohol te gebruiken. Probeer alcoholvrije opties, zoals frisdrank, vruchtensap of alcoholvrij bier. Dit zal je helpen om minder alcohol te gebruiken en de verleiding te weerstaan. Varieer met smakelijke mocktails (alcoholvrije cocktails) voor een feestelijke twist.

Educatie over alcoholgebruik
Leer en lees meer over alcohol. Ga zelf op onderzoek uit en ontdek hoe alcohol je gezondheid beïnvloed. Hoe meer je weet, hoe beter je de risico’s kunt inschatten.

Ondersteuning en behandeling zoeken
Als je moeite hebt met het verminderen van je alcoholgebruik, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Neem contact met een arts of een alcoholcoach. Er zijn effectieve programma’s beschikbaar om je te helpen stoppen met drinken.

Veelgestelde vragen

Wat is een veilige hoeveelheid alcohol?
Er is geen volledig veilige hoeveelheid alcohol, maar matiging is de sleutel. Volg de richtlijnen van maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt: niet drinken! Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling en extra kwetsbaar. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen schade veroorzaken door afname van de grijze en witte hersenstof.

Kan de schade aan de hersenen worden teruggedraaid?
In sommige gevallen kan stoppen met drinken leiden tot gedeeltelijk herstel van de hersenfunctie. Echter, ernstige schade zoals bij het Wernicke-Korsakov syndroom kan permanent zijn en is moeilijker om te keren.

Wanneer is de schade permanent?
Langdurig zwaar alcoholgebruik (meer dan 28 glazen per week voor vrouwen of 35 voor mannen) kan leiden tot permanente hersenschade. Ongeveer 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt niet volledig. Zij ervaren de rest van hun leven geheugenverlies, een verminderd denkvermogen en gedragsveranderingen. Zodra je geheugenproblemen opmerkt, is het cruciaal om direct hulp te zoeken om blijvende schade te voorkomen.

Welke schade kan alcohol toebrengen aan andere organen?
Naast de hersenen tast overmatig alcoholgebruik ook andere belangrijke organen aan zoals de lever, slokdarm, maag, darmen, alvleesklier en het hart.

Bescherm je hersenen

Uiteindelijk is het van cruciaal belang om de schadelijke effecten van alcoholgebruik op de hersenen te begrijpen en verantwoordelijk met alcohol om te gaan. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstige geheugenproblemen, cognitieve achteruitgang en zelfs permanente hersenschade. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen om de gezondheid van je hersenen te beschermen. Door je te verdiepen in de effecten van alcohol en de juiste stappen te ondernemen, kun je de risico’s beperken. Wee proactief en neem deze informatie ter harte voor een gezonde en vitale levensstijl.

Wil je meer weten over de effecten van alcohol op je gezondheid of heb je hulp nodig bij het verminderen van je alcoholgebruik? Neem vandaag nog contact op voor persoonlijk advies en ondersteuning.

Samen kunnen we alcoholverslaving verslaan en werken aan een gezondere toekomst.

Coaching 1 op 1

Als je geïnteresseerd bent in coaching, beginnen we altijd met een kennismakingssessie. Deze sessie kan 1 uur of 100 minuten duren. Een sessie van 1 uur kan online plaatsvinden. Kies je voor een sessie van 100 minuten, dan kan deze zowel online als persoonlijk bij mij plaatsvinden, wat altijd een aangename ervaring is.