Ik werd gisteren (4 jan 2016) wakker om 8u en had al enkele berichten ivm alcoholgebruik of misbruik. Er was een interessante studie gebeurd, dat er toch meer mensen een alcoholprobleem zou hebben in onze maatschappij. Je hoeft niet in de goot te liggen om een alcoholprobleem te hebben. Heel interessant. Super, want dat is ook mijn filosofie.

Waar het vooral om ging, was ook het feit dat mensen er niet voor durven uitkomen dat ze een probleem hebben. Ik wil daarom een artikel opdragen aan alle mensen die de kracht nog niet vinden in zichzelf om er voor uit te komen, of die het nog wat lastig hebben, of een andere reden hebben om het nog niet te zeggen of dat er toch nog schaamte rond zit.

Er zijn veel mensen die willen stoppen met drinken en/of effectief ook stoppen, een grote stap die veel respect verdient. Het is niet eenvoudig om als een paria behandeld te worden omdat je niet langer gezellig een glas meedrinkt. De bijna constante drang om jezelf te verantwoorden kan loodzwaar wegen en in sommige gevallen zelfs leiden tot isolement.

Waarom mensen dit niet graag hebben dat je stopt met drinken heb ik gisteren uitgelegd op het nieuws.

Als ervaringsdeskundige en alcoholconsulent mocht ik al een honderden mensen begeleiden. Ik wil jou in dit artikel mijn geheim uitleggen waardoor het makkelijker maakt om nuchter te blijven 🙂

Eerst en vooral wil ik je oprecht feliciteren met die geweldige prestatie, want ‘taking the first step’ is altijd het moeilijkste. Het is een kwestie van ‘the few who do versus the many who talk’. Jij bent anders dan de overgrote meerderheid van de mensen omdat je jezelf en je (drink)gedrag in vraag stelt. En daar is moed voor nodig. Veel moed. Daar heb ik al veel respect voor.

Hoewel ik niet beantwoordde aan het typische beeld van een alcoholieker (ik lag bv. niet in de goot), was ik er wel één. Mijn definitie van een alcoholieker is namelijk iemand die niet meer kan stoppen met drinken eens hij ermee begint. 

Spreid je fierheid tentoon, praat erover. Ook al voel je diep vanbinnen angst of ervaar je schaamte. De eerste stap is altijd de moeilijkste. En het wordt elke keer een beetje gemakkelijker. Dat is een vaststaand gegeven. Praten over mijn alcoholprobleem zorgde voor een wijziging in het gevoel dat daarmee gepaard ging, van negatief naar positief. Ik was immers degene die het aandurfde om zijn problemen te erkennen. Dat is trouwens bij om het even welk probleem zo.

Ik ben fier op mezelf omdat ik afscheid durfde nemen van alcohol. Mijn alcoholprobleem is een deel van mezelf. Meer nog: ik had de ervaring nodig om de persoon te worden die ik vandaag ben.Een tijdje geleden verscheen er een artikel over mij met als kop ‘Ex-alcoholverslaafde wordt alcoholconsulent’. Mijn grote zwakte werd mijn grootste zegen: ik kan lotgenoten helpen dankzij mijn verleden en ervaringen.

Stoppen met drinken is geen opgave, het is jezelf gunnen om meer jezelf te zijn, om meer te worden wie je echt bent. En dat wens ik ook jou van harte toe.

Wat is nu het geheim? Heel simpel. Praat erover :).  Wat er zal gebeuren zal heel interessant worden. Stap in de ervaring …

Ik wens je super super super veel succes!

Ps: Ik denk trouwens dat er zeker meer dan 10% een alcoholprobleem heeft …

 

Coaching 1 op 1

Als je geïnteresseerd bent in coaching, beginnen we altijd met een kennismakingssessie. Deze sessie kan 1 uur of 100 minuten duren. Een sessie van 1 uur kan online plaatsvinden. Kies je voor een sessie van 100 minuten, dan kan deze zowel online als persoonlijk bij mij plaatsvinden, wat altijd een aangename ervaring is.