fbpx
0

Lezing Bleu Zones

Levensles 1: Beweeg, en doe het op een natuurlijke manier, structureel

Denk daarbij aan tuinieren, wandelen, hiken door de bergen en hardlopen. De sleutel tot succes is daarbij continuïteit. Niet dit jaar fit worden en daarna niks meer doen.

Besteed aandacht aan je core. Oftewel je de kern van je lijf. Dat is het totale pakket aan spieren, pezen en weefsels dat zich rond je torso bevindt. Denk aan buik- en rugspieren, spieren verbonden aan heupen en bekken, et cetera. Bootcamp-trainingen kunnen daarbij natuurlijk ondersteunen.

De honderdjarigen leven in een omgeving die het juiste beweeggedrag stimuleert.

Levensles 2: Verminder je calorie-inname met 20%

De inname van energie ligt bij de onderzochte culturen relatief laag. Dat betekent trouwens niet dat ze extreem weinig eten. Veel groente bevat relatief weinig calorieën maar wel erg veel mineralen, vitaminen en vezels. Het typische diner in deze gemeenschappen bevat circa 1/5 van het aantal calorieën dat een doorsnee Amerikaanse maaltijd bevat. Dit terwijl de maaltijd qua volume even groot is(!).

Kun jij voorstellen dat je vijf keer zoveel eet en dan dezelfde energie(on)balans onderhoud als bij je huidige maaltijdritme?

Het is met de gemiddelde Nederlandse maaltijd vast niet zo extreem gesteld als die van iemand uit de VS. Wel zijn hier voor de meeste Nederlanders punten te halen

De honderdjarigen uit de studie zijn trouwens nooit op dieet geweest, en geen van allen heeft obesitas gehad. Ze hebben dus ook nooit hoeven afvallen. Diëten vanuit de traditionele gedachte werken nagenoeg nooit. Je zal ‘normaal’ eten een permanente plek in je leven moeten geven.

Levensles 3: Eet groente, vermijd vlees en bewerkt voedsel

Deze enorme empirische studie toont aan dat gezond oud gerelateerd is aan dat wat je eet. De honderjarigen eten veel onbewerkte producten, natuurlijk omdat niet anders voorhanden is.

Ze eten bijna geen vlees.Tijdens bijzondere activiteiten, zoals een jaarlijkse terugkerend feest, eten de mensen vlees, maar daar buiten bijna niet. Ze eten gemiddeld circa vijf keer per maand vlees.

Groente staat heel prominent op de voedselagenda. Eet veel en veel verschillende groente. Daar zijn we voor gemaakt. Genoeg keuze.

Levensles 4: Zingeving, neem tijd het grotere plaatje te zien

Het sterke gevoel dat de honderdjarigen hebben op het gebied van zingeving is een buffer tegen stress en vermindert de kansen op Alzheimer, Artritis en hersenbloedingen.

Vind datgene in het leven waarvoor je ’s ochtends opstaat. Wat is jouw Plan de Vida? Je kan een persoonlijke missiestatement schrijven over jouw nalatenschap. Vraag jezelf ook eens af bij welke activiteiten je de tijd vergeet en je terecht komt in jouw flow.

Vergeet niet dat je jouw hersenen, net als andere delen van je lichaam, zal moeten blijven trainen. Vind een passie: leer een andere taal, bespeel een muziekinstrument, et cetera.

Levensles 5: Plan tijd om te ontspannen

Dat klinkt als een inkopper maar er zit veel meer achter dan je denkt. De bestudeerde honderjarigen nemen de tijd voor bepaalde vormen van ontspanning. Keer op keer doen ze dat weer.

Sardiniërs verzamelen zich elke dag op de straten rond een uur of vijf om te socializen. Nicoyanen nemen elke middag een lange pauze om te rusten en met familie bij te kletsen.

Zeg af en toe eens nee tegen al die drukte. Plan elke dag een moment in voor jezelf. Niet om TV te staren, maar om tot jezelf te komen.

Levensles 6: Behoor ergens bij, word lid van een (spirituele) community

De gezonde honderjarigen hebben bijna allen een geloof. Ze behoren allemaal bij een religieuze gemeenschap. Het maakt niet uit of je Moslim, Christen of Boedhist bent, de gewoonte om te bidden heeft positief effect op je gezonde levensjaren.

Je hebt geen (formeel) geloof. Wat dan? 

Je kan een spirituele gemeenschap uitzoeken wat niet tot het standaardarsenaal behoort. Denk eens aan het Unitaristisch Universalisme, een vrijzinnige religieuze beweging waar zelfwaarde centraal staat.

Of besteed meer tijd aan je eigen spirituele ontdekkingsreis en ontdek bijvoorbeeld yoga, meditatie of mindfulness.

Levensles 7 oud worden. Geliefden eerst: Maak familie een prioriteit

Tegenwoordig lijkt je beste tijd te zijn tussen je twintigste en dertigste levensjaar. Daarna brokkelen we allemaal een beetje af. Althans dat lijkt wel eens de onbesproken overtuiging te zijn.

In de vijf unieke gemeenschappen zetten ze prominent de familie op de voorgrond. Hoe ouder, hoe meer aandacht, respect en bewondering het familielid krijgt. Ze organiseren hun leven rondom hun familie. Denk daarbij aan gezamenlijke eet- en familiemomenten. Senioren leven zelfs samen met hun familie.

Je kan de aandacht die deze gemeenschappen voor hun eigen familie hebben, ook zien als een investering die leden van de gemeenschap doen en waarvan ze op de oude dag de vruchten plukken. Deze ouderen zijn mentaal stukken scherper dan ouderen die alleen of in een zorghuis verblijven.

Levensles 8: Zorg dat je omgeven bent door hen die de waarden uit de Blue Zones ook delen

Je sociale omgeving heeft een enorme impact op je leefstijl. Het is veel makkelijker om gezonde gewoontes over te nemen als iedereen om je heen ze al heeft. Uit onderzoek blijkt dat als je naaste obesitas heeft/krijgt, de kans dat je het zelf ook krijgt verdrievoudigt!

Gemeenschappen uit de Blue Zones deelden allen dezelfde waarden over (gezond) leven. Pick your buddies!

Voor niets gaat de zon op…

Maar leefstijlverandering vraagt echte toewijding.

Les zeven (spirituele community) is wel een hele bijzondere.

En wat denk jij?

Misschien volg jij de oudste man op aarde wel en ga je 123-jaar oud worden zoals de inmiddels wijlen Bolivaan Carmello Flores Laura.

Waar liggen jouw kansen? Welke levensles van deze honderdjarigen pak jij het liefst op?

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

sep 24 2023

Tijd

20:00 - 22:00

Kosten

$25.00

Locatie

't Pand De Beste Beslissing
Korte Kruisstraat 4, 9000 Gent
Michael Niclaus

Organisator

Michael Niclaus
Telefoon
0493410053
Email
michael@debestebeslissing.be
QR code