fbpx
0

Dag Opleiding voor (toekomstige) hulpverleners: Wat zit er achter een verslaving & hoe kan je hen nog beter helpen

Ik heb mij de voorbije jaren gespecialiseerd in verslavingen en heb daar zeer veel over geleerd. Eén van de inzichten dat ik kreeg is dat wij als mens verschillende behoeften hebben. bv: zorg, liefde, aanraking, ‘Dat er naar jou geluisterd’ word. Om het correcter te omschrijven is het als volgt. Als kind hebben we heel veel behoeften. All er daar niet aan voldaan wordt kunnen we letterlijk doodgaan.

Als volwassene is het de kunst om in al onze behoeften te voorzien en gewoon te kunnen leven/zijn. In onze ‘maatschappij’ lopen er echter veel volwassenen rond met ‘kinderlijke ideeën’. Wat waren jouw behoeften? “Find your needs & bring the seeds”

We gaan de zaken ‘onder’ de alcohol gaan aanpakken. Wat ik leer aan mensen op zo een dag waarom ze drinken en hoe hulpverleners hen kunnen helpen. Alcohol is vaak een gevolg, en we gaan ons focussen op de oorzaak, de angel!

De angel zit heel vaak diep in ons onderbewuste. Heel vaak heef dit te maken met onverwerkte zaken in het leven door de snelheid van ons leven weten we niet wat we wel en niet verwerkt hebben! We leren niet te voelen en op zo een dag gaan we dit wel leren.

We gaan in de diepte en onderzoeken waar de pijn, of lading nog zit. Het is uiteraard aan de mensen om te kiezen wat ze met de info gaan doen

Als wij worden geboren zijn wij die 100 stukjes van de puzzel zelf. Maar doorheen het leven en onze opvoeding zijn we vele stukken van onszelf kwijtgeraakt. Mensen hebben ons afgewezen, gezegd dat we bepaalde zaken niet meer mogen doen, dat we moeten stil zijn, dat we geen opmerkingen mogen geven, dat we een job moeten doen die ons zekerheid geeft … Heel veel mensen snappen niet waarom ze alcohol drinken. Dit heeft veel te maken met de behoeftes. Doorheen het leven hebben mensen zaken ‘nodig’. Bijvoorbeeld, dat mensen naar u luisteren, dat ze u steunen, dat ze u emotionele veiligheid geven, en zo verder. We een 50tal behoeftes ‘nodig’ om ons goed te voelen. Alle zaken dat we als kind niet gekregen hebben zorgt voor PIJN. – Bijvoorbeeld: Je bent 15 jaar en je hebt rapport en je hebt 2 buizen op je rapport. Je verwacht dat je ouders blij zijn dat je je best hebt gedaan en je steunen, maar je ouders veroordelen jou (en je punten). Ze geven jou niet de steun die je verwacht had. We gaan dit dan van onszelf weghalen en op een andere manier dit proberen invullen. Je krijgt niet het ‘nodige puzzelstuk’ van je ouders & je zoekt dit nu ergens anders. – Ander voorbeeld: je hebt een idee, en uw ouders breken uw idee af. Dat stukje gaat je bij jezelf afwijzen. Maar naarmate je ouder wordt , gaan we onszelf amputeren. De mensen zien een depressie als iets negatiefs, maar eigenlijk toont jou dat wat er bij jou ‘onderdrukt’ zit. Het is jouw kunst om die te laten leven. Stap 1 is erkennen dat je een probleem hebt met iets. Stap 2 is zien dat we als mens pijn in ons hebben. Voor dit te kunnen zien, is er veel moed nodig. Nuchter blijven is leren kennen waar je pijn zit. Eens je begint te beseffen waar de pijn zit, kan dit heel confronterend zijn! De voorbije 7,5 jaar heb ik die berg ‘pijn’ leren zien en ik ben STAP per STAP mezelf beginnen geven wat ik nodig had. Elk puzzelstukje aandacht gaan geven. Zo werd dit een deel van mezelf. Vanuit de chaos, creëer je een mooie lijn en kan je de puzzelstukjes die je kwijt was, beginnen integreren. Je moet de dingen tijd geven en heel vaak lijkt de berg puzzelstukjes een ‘spinnenweb’ van emoties waar je niet zelf aan uit kan. Eén voor één de zaken beginnen aanpakken is de boodschap. Eens dat de mensen zien welke ‘shit’ ze hebben is het een proces om dit ook stap per stap te beginnen aanpakken.

Datum

jul 08 2023
Verlopen!

Tijd

09:30 - 17:30
De Ruimte

Locatie

De Ruimte
dudzeelsesteenweg 66, 8000 Brugge
Categorie
Michael Niclaus

Organisator

Michael Niclaus
Telefoon
0493410053
Email
michael@debestebeslissing.be
QR code